Slovenskí europoslanci píšu Orbánovi: Hranice Slovenska sú nemenné

Provokácia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý si v nedeľu (20.11.) zobral šál s mapou takzvaného Veľkého Maďarska na futbalový zápas, je nemiestna a proti duchu a pravidlám, na ktorých stojí Európska únia.

Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram Viktor Orbán s šálom s mapou veľkého Maďarska. Reprofoto: Instagram

Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), pod ktorého výzvu sa podpísalo ďalších sedem slovenských poslancov europarlamentu z rôznych politických frakcií.

Šál, ktorý mal na sebe Orbán, podnietil nielen protesty diplomatov z krajín susediacich s Maďarskom, ale vyvolal aj rozhorčenie na pôde Európskeho parlamentu (EP).

Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente, vydal stanovisko k Orbánovej provokácii. Pod toto vyhlásenie sa podpísali aj ďalší slovenskí europoslanci a to nielen z tábora ľudovcov, ale aj z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) a skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

„EÚ je založená na rešpektovaní zmlúv a pravidiel a elementárnym pravidlom je rešpektovanie hraníc členských štátov EÚ. Odmietame nezmyselné provokácie Viktora Orbána a vyzývame ho k rešpektu ku svojim susedom a k dodržiavaniu pravidiel. Hranice Slovenska sú nemenné a konanie maďarského premiéra nezmyselne vnáša napätie medzi naše krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali aj Miriam Lexmann (KDH/EPP), Vladimír Bilčík (Spolu/EPP), Peter Pollák (OĽANO/EPP), Michal Šimečka (PS/RE), Martin Hojsík (PS/RE), Michal Wiezik (PS/RE) a Eugen Jurzyca (SaS/ECR).

Podľa Štefanca EÚ dnes viac ako inokedy potrebuje pokoj, vzájomný rešpekt a dobré susedské vzťahy, a nie zbytočné spochybňovanie platných hraníc a pravidiel.

(tasr)


Ďalšie články