Pápež si pripomenul Holodomor, genocídu Ukrajincov pred 90 rokmi

Pápež si pripomenul okrúhle výročie Holodomoru, ktorý privodil smrť miliónom Ukrajincov. Modlil sa aj za tých, ktorí dnes zakúšajú mučeníctvo spôsobené agresiou.

Pápež František poèas generálnej audiencie Pápež na generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

„Modlime sa za pokoj vo svete a za koniec všetkým konfliktom a osobitne myslime na hrozné útrapy drahého a mučeníckeho ukrajinského ľudu. A myslime na mučenícku Ukrajinu v túto sobotu, keď si pripomíname strašnú genocídu Holodomoru – vyhladenia spôsobeného hladom v rokoch 1932 až 1933, umelo zapríčineného Stalinom. Modlime sa za obete tejto genocídy a za mnohých Ukrajincov, deti, ženy, starých ľudí, ktorí dnes zakúšajú mučeníctvo spôsobené agresiou.“

Takto sa prihovoril veriacim a pútnikom pápež František na generálnej audiencii na Námestí svätého Petra.

Pamätný deň na Holodomor (po slovensky hladomor) sa slávi koncom novembra. Tragédia sa odohrala pred 90 rokmi v Sovietskom zväze (ZSSR) na území dnešnej Ukrajiny a spôsobila niekoľko miliónov obetí. Jej strojcom bol vtedajší líder ZSSR Josif Stalin.

Ukrajinská komunita v Ríme si Holodomor pripomenie tento víkend vo svojej Bazilike svätej Sofie, ktorá zhromažďuje a rozposiela materiálnu pomoc do svojej domoviny.

Podľa niektorých vatikanistov dnes rímsky biskup prehovoril už stýkrát na tému vojny na Ukrajine od začiatku ruskej invázie koncom februára 2022.

Bazilika svätej Sofie v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio na záver audiencie vyjadril nádej, že majstrovstvá sveta vo futbale v arabskom Katare budú príležitosťou na stretnutie, dialóg a pokoj medzi národmi.

Katolícky líder v katechéze varoval, že duchovnú útechu nemožno naprogramovať podľa vôle, lebo je to dar Ducha Svätého. Keď sme utešení, máme chuť robiť dobro. V tomto súvise pripomenul, že zakladateľ jezuitskej rehole svätý Ignác zakúsil pokoj, keď čítal životopisy svätcov, a naplnil aj svätú židovskú filozofku Edith Steinovú po jej obrátení, pripomenul František.


Ďalšie články