Rusi už budujú obrannú líniu priamo na svojom území

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa dotýka severovýchodnej časti Ukrajiny, pokračujú práce na budovaní rozsiahlej obrannej línie.

Obranná línia v Belgorodskej oblasti. Foto: Twitter Obranná línia v Belgorodskej oblasti. Foto: Twitter

Pôvodne nazývaná Vagnerova línia dostala nedávno názov Zasečnaja čerta, čo je historický názov systému obranných štruktúr, upozornil denník Nezavisimaja gazeta. 

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov tvrdí, že líniu budujú v dôsledku napätej situácie vrátane ostreľovania tohto ruského územia. Práce v rôznych častiach oblasti prebiehajú podľa neho už od apríla a „vykonávajú sa vo veľkom rozsahu“.

Na fotografiách, ktoré Gladkov v utorok zverejnil, vidno kopanie priekop a umiestňovanie protitankových betónových zábran v tvare pyramídy pozdĺž cesty. Jedna priekopa je zaplavená, ale pravdepodobne ide o spodnú vodu.

https://twitter.com/200_zoka/status/1595043735515037702

Rusi už v októbri začali demonštratívne zverejňovať fotografie a videá z procesu budovania obrannej línie. Betónové protitankové zátarasy rozmiestňovali v dvoch radoch vo vzdialenosti dva až tri metre od seba.

Rusi tvrdia, že tieto obranné štruktúry budú mať stupňovitú formáciu a takýchto línií bude viac.

Vagnerova línia

Výstavba obrannej línie v Belgorodskej oblasti má byť pokračovaním “Vagnerovej línie”, ktorú Rusi začali budovať na jeseň v okupovanej časti Luhanskej oblasti. Vagnerovej preto, lebo do prác boli zapojení žoldnieri z ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina.

„Takto je postavená obranná línia v Luhanskej ľudovej republike. Dračie zuby, priekopy, zákopy. Všetko z vojenskej vedy. Ženijné jednotky Vagnerovej skupiny pracujú,“ písali ruské médiá.

Podľa ruských zdrojov bude línia vybudovaná od rusko-ukrajinských hraníc po mesto Kreminna v Luhanskej oblasti a potom smerom na juh po mesto Svitlodarsk v Doneckej oblasti. To je viac ako 200 kilometrov.

Stojí za zmienku, že vizualizácia od vagnerovcov na ukrajinskom území vytvára dojem, že Rusi plánujú zachovať obranu mimo hraníc Luhanskej oblasti. Údajne stavajú opevnenia pozdĺž rieky Siverskyj Donec. Táto obranná línia do značnej miery opakuje demarkačnú líniu, ktorá existovala medzi ukrajinskými silami a Rusmi pred 24. februárom 2022, čo je deň, keď Rusi spustili inváziu na Ukrajinu.

Za výstavbu obrannej línie je zodpovedný jeden z veliteľov vagnerovcov Andrej Bogatov. V októbri ho v Belgorodskej oblasti navštívili vojenskí korešpondenti prokremeľskej agentúry RIA FAN.

„Začíname budovať obranu do hĺbky stoviek kilometrov. Bude to pokračovanie Vagnerovej línie, ktorá vedie cez Luhanskú a Doneckú oblasť,“ vysvetlil im Bogatov.

ISW hovorí o útoku pod falošnou vlajkou

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) špekuluje, že Kremeľ obrannou líniou stanovuje informačné podmienky pre útok pod falošnou vlajkou v snahe získať verejnú podporu pre vojnu na Ukrajine.

Podľa ISW kremeľskí propagandisti vyrukovali s hypotézou, že ukrajinské sily sa snažia napadnúť Belgorodskú oblasť. Ďalšie ruské zdroje zas tvrdia, že ruské sily potrebujú znovu získať kontrolu nad mestom Kupianskom v Charkovskej oblasti, aby minimalizovali hrozbu ukrajinského útoku.

Okrem toho, píše ISW, financmajster Vagnerovej skupiny Jevgenij priznal, že jeho ľudia budujú v Belgorodskej oblasti obrannú líniu. Ale už sa podľa neho nenazýva Vagnerova línia, ale Zasečnaja čerta, pretože, ako uviedol, mnohým ľuďom v Rusku sa nepáči činnosť jeho spoločnosti.

Súkromné vojenské spoločnosti v Rusku sú nezákonné, poznamenal ISW.

Obrana na Kryme

Rusko posilňuje svoje pozície aj na anektovanom Kryme. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa totiž netají úmyslom znovu dobyť tento polostrov. Od februára došlo na ruských vojenských zariadeniach na Kryme alebo v ich blízkosti k niekoľkým výbuchom – napríklad aj ku koordinovanému útoku dronmi na kľúčový ruský námorný prístav v Sevastopole. V októbri bol pri bombovom útoku čiastočne poškodený Kerčský most, ktorý spája ruskú pevninu s Krymom.


Ďalšie články