S ním zľutovanie nemám. Musk zdôvodnil, prečo neobnoví účet Alexa Jonesa

Vizionár a najbohatší muž planéty Elon Musk neobnoví twitterový účet konšpiračného teoretika Alexa Jonesa. Výnimočné rozhodnutie odôvodnil aj trpkou osobnou skúsenosťou spred dvoch desaťročí.

Alex Jones. Foto: TASR/AP Alex Jones. Foto: TASR/AP

Multimiliardár Elon Musk v súvislosti s kúpou Twitteru prisľúbil, že z tejto sociálnej siete vybuduje „spoločné digitálne námestie, na ktorom sa dá zdravým spôsobom diskutovať o širokej škále názorov“.

Jedným z prejavov tohto nastavenia je, že nový majiteľ začal rušiť blokovanie účtov viacerých známych osobností, ktoré predošlé vedenie z rôznych príčin znefunkčnilo.

Spomenúť možno amerického exprezidenta Donalda Trumpa, ktorému zavarili príspevky po útoku na Kapitol, rapera Kanyeho Westa, ktorému zablokovali účet za údajný antisemitizmus, či poslankyňu Marjorie Taylor Greenovú, ktorá údajne šírila hoaxy o covide.

Reštartu na Twitteri sa teší aj satirická konzervatívna stránka Babylon Bee, ktorá čelila nútenej pauze po príspevku o transgenderizme.

Odtiaľ-potiaľ

Muskova ochota obnovovať účty však nie je bezhraničná, o čom svedčí jeho vyjadrenie v prípade zablokovaného účtu známeho amerického konšpiračného teoretika Alexa Jonesa, ktorý šéfuje projektu InfoWars.

Pripomeňme, že Jones sa v nedávnej minulosti zviditeľnil najmä tým, že po útoku na základnú školu v americkom štáte Connecticut v roku 2012 prostredníctvom svojich kanálov živil teóriu, že incident s 26 obeťami bol zinscenovaný. Rodičov zavraždených detí napríklad označil za „krízových hercov“.

Súd iba pred niekoľkými týždňami v októbri rozhodol, že zakladateľ InfoWars musí pozostalým po masovej streľbe zaplatiť astronomických 965 miliónov dolárov.

„Moje prvorodené dieťa mi zomrelo v náručí. Cítil som posledný úder jeho srdca,“ napísal Musk na Twitteri. „Nemám zľutovanie s nikým, kto by zneužil smrť detí na zisk, politiku alebo slávu,“ dodal podľa CNN.

Musk o smrti svojho prvého dieťaťa hovorí len zriedka. To zomrelo na syndróm náhleho úmrtia dojčiat iba vo veku 10 týždňov ešte v roku 2002. Potomka mu porodila vtedajšia manželka, za slobodna Jennifer Justine Wilsonová.

Oznámenie o Jonesovi vyvolalo záplavu reakcií, pričom niektorí používatelia Twittera Muska chválili za to, že Jonesovi naďalej blokuje platformu, zatiaľ čo iní vrátane niektorých Jonesových priaznivcov uviedli, že to ukazuje na Muskovu nekonzistentnú a svojvoľnú podporu princípov slobody prejavu, pripomína CNN.

Nevôľa inzerentov

Muskova zmena kurzu podnietila viaceré nadnárodné firmy k tomu, aby prehodnotili svoje pôsobenie na Twitteri v pozícii inzerentov. Štandard sa problematike venoval v samostatnom článku.

Musk na ich odchody a úvahy o odchode reagoval okrem iného anketou, v ktorej sa používateľov pýtal, či majú zadávatelia reklamy podporovať „slobodu slova“ alebo „politickú korektnosť“. Zhruba 80 percent hlasujúcich podporilo prvú možnosť.


Ďalšie články