Pýcha predchádza pád. Nemeckí futbalisti mysleli na dúhu a zabudli na góly

Nemci si zaslúžia pripomenúť, že do Kataru prišli v prvom rade hrať, a nie pretláčať spornú ideológiu.

Nemecko - Japonsko Nemeckí futbalisti si zakrývajú ústa na tímovej fotografii pred zápasom základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Neexistuje šport, ktorý viac spája svet, ako futbal. Preto patria MS vo futbale medzi najvypuklejšie a najhonosnejšie príležitosti pre zjednotenie ľudí z každého kúska planéty.

Ľudia – povedzme to priamo: najmä muži – rôznych presvedčení, kultúr, rás či náboženstiev nachádzajú cestu k sebe predovšetkým na základe obyčajnej lásky k hre.

FIFA a národné zväzy sa emóciu jednoty v posledných desaťročiach rozhodli využiť na to, aby vo fanúšikoch posilnili rešpekt k fair-play aj ľudským právam, čo, žiaľ, neznamená všade to isté. Voči tejto nadstavbe nikto v zásade neprotestoval, azda s výnimkou rasistov a šovinistov.

Súčasné majstrovstvá sveta v Katare sú však zlomové. Môžu za to LGBT aktivisti, ktorí chcú práva premaľovať do dúhovej podoby a pod hrozbou obvinení z homofóbie a transfóbie ju nanútiť bez výnimky každému.

Táto snaha vmiešavať nefalšovanú ideológiu do športu je nechutná minimálne z troch príčin: uráža hostiteľskú krajinu, ktorej sa majú prispôsobiť návštevníci, a nie ona im. Uráža každého človeka, ktorý má z nových nárokov tejto doby prirodzené obavy. A uráža aj neutralitu športu.

FIFA, uvedomujúc si, že kroky aktivistov prinášajú neželaný rozkol, najprv vydala neškodné varovanie. Neskôr pritvrdila a uviedla, že kapitánom mužstiev, ktorí sa ozdobia dúhovou páskou, hrozia žlté karty.

Nemci sa rozhodli aktivizovať aj tak. Ich nutkavá oddanosť dúhe ich doviedla k tomu, že si hráči na protest proti rozhodnutiu FIFA pred svojím úvodným zápasom proti Japonsku zakryli ústa.

Po záverečnom hvizde sa stalo to, čo málokto predpokladal: Japonsko zdolalo papierového favorita 2:1 a postaralo sa o druhé väčšie prekvapenie turnaja. Tým prvým bol triumf Saudskej Arábie nad Argentínou v rovnakom pomere.

Žiada sa povedať, že zákony karmy zrejme fungujú, no do sféry ezoteriky nutne zachádzať netreba. Víťazstvo Japonska má úplne obyčajné vysvetlenie – vyhral šťastnejší a azda aj bojovnejší.

Tak či onak, naplnenie pravidla o tom, že v prípade Nemcov pýcha predchádza pád, trochu škodoradostne zahreje pri srdci.

Pritom stačí málo. Nechať politiku politikou a sústrediť sa len na to, čo sa od futbalistov očakáva.

Nenahnevali by ste milióny ľudí šírením propagandy a (možno aj tým) naplnili očakávania svojich fanúšikov. Stačilo nehrať za dúhu. Takto nad vami, milí Nemci, krútia hlavami aj tí, ktorí inak majú radi vašu hru.

Možno nabudúce. Proti Španielom to ale v nedeľu bude náročnejšie.


Ďalšie články