Europarlament schválil úver Ukrajine pre budúci rok vo výške 18 miliárd eur

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok schválili úver pre Ukrajinu na rok 2023 vo výške 18 miliárd eur. Europarlament o tom informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Európsky parlament. Foto: TASR/AP Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Úver má slúžiť ako predvídateľná a nepretržitá podpora v budúcom roku „namiesto pomoci ad hoc“. Mal by pokryť základné verejné služby, prispieť k makroekonomickej stabilite a obnove infraštruktúry.

Suma 18 miliárd eur pokryje približne polovicu odhadovaných mesačných nákladov Ukrajiny, ktoré sa pohybujú na úrovni tri až štyri miliardy eur. Peniaze podľa návrhu Európskej komisie poputujú na prevádzkovanie nemocníc, škôl a poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí či obnovu kritickej infraštruktúry, ktorú Rusko zničilo.

„Poskytnutie úveru je podmienené reformami na Ukrajine s cieľom posilniť inštitúcie krajiny a pripraviť ju tak na rekonštrukciu, ako aj na jej cestu k členstvu v EÚ,“ uvádza sa v správe EP.

Plnenie podmienok zhodnotí Komisia pred vyplatením každej splátky, pričom podmienky zahŕňajú opatrenia na boj proti korupcii, reformu súdnictva, dodržiavanie zásad právneho štátu, dobrú správu verejných vecí a modernizáciu inštitúcií.

(sita)


Ďalšie články