Europarlament odobril pre Ukrajinu pôžičku 18 miliárd eur

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu.

Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa tlačovej správy europarlamentu suma 18 miliárd eur pokryje v roku 2023 približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur. Peniaze sa podľa návrhu Európskej komisie použijú na podporu základných verejných služieb – na prevádzkovanie nemocníc a škôl, na poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí, na makroekonomickú stabilitu a na obnovu kritickej infraštruktúry, ktorú zničili ruské vojnové aktivity.

Za uvedené nariadenie zahlasovalo 507 poslancov, 38 bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania.
Úver, ktorý EÚ získa z finančných trhov, bude vyplatený v štvrťročných splátkach s kontinuitou a predvídateľnosťou, ktorá je nevyhnutná na udržanie fungovania Ukrajiny počas vojny.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová vyhlásila, že Ukrajina bojuje za európske hodnoty, pričom Európsky parlament a Európska únia preukázali s ňou solidaritu v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. Dôkazom toho je aj balík podpory vo výške 18 miliárd eur na prežitie vojny a na obnovu kritickej infraštruktúry.

Za dôležité Metsolová považuje, že EÚ Ukrajine udelila štatút kandidátskej krajiny, a ocenila, že EP v stredu spustil európsku kampaň „Generátory nádeje pre Ukrajinu“, aby Ukrajinci zvládli nadchádzajúcu zimu.

Poskytnutý úver je pre Ukrajinu podmienený. Vyžaduje si reformy s cieľom posilniť inštitúcie krajiny a pripraviť ju tak na rekonštrukciu, ako aj na jej cestu k členstvu v EÚ. Plnenie podmienok zhodnotí eurokomisia pred vyplatením každej splátky, pričom podmienky zahŕňajú opatrenia na boj proti korupcii, reformu súdnictva, dodržiavanie zásad právneho štátu, dobrú správu vecí verejných a modernizáciu inštitúcií.

Od začiatku vojny poskytla EÚ a jej členské štáty na podporu Ukrajiny už 19,7 miliardy eur, pričom veľkú časť z tejto sumy tvorí makrofinančná pomoc, ktorú EP schválil v septembri a júli. Najnovší úver musí byť teraz schválený jednomyseľne v Rade EÚ 6. decembra – prv než eurokomisia osloví finančné trhy. Sľúbenú podporu vyplatí Komisia začiatkom roka 2023.

(tasr)


Ďalšie články