Europarlament: FIFA má odškodniť rodiny mŕtvych, ktorí zomreli pri stavbe štadiónov v Katare

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali uznesenie o situácii v oblasti ľudských práv v Katare. Parlament vyjadril ľútosť nad smrťou tisícov pracovníkov z radov migrantov predovšetkým v stavebníctve, ktorí pomohli Kataru pripraviť sa na turnaj.

Pracovník čistí nápis „Milujem Katar“, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Pracovník čistí nápis „Milujem Katar“, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opisujúc korupciu v rámci FIFA ako „agresívnu, systémovú a hlboko zakorenenú“, europoslanci vyjadrili poľutovanie nad tým, že v roku 2010 proces udelenia Majstrovstiev sveta vo futbale nebol transparentný. Zdôraznili, že FIFA vážne poškodila imidž a integritu svetového futbalu.

Parlament vyzval krajiny EÚ, najmä tie s veľkými futbalovými ligami ako sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, aby vyvíjali tlak na UEFA a FIFA, na zásadné reformy týchto organizácií. To má zahŕňať zavedenie demokratických a transparentných postupov pri udeľovaní majstrovstiev sveta a prísne dodržiavanie ľudských práv a udržateľnosti pre hostiteľské krajiny.

S cieľom chrániť športovcov a fanúšikov a ukončiť „ospravedlňovanie športom“ by sa medzinárodné športové podujatia nemali udeľovať krajinám, kde sú porušované základné a ľudské práva a kde prevláda systematické rodovo motivované násilie.

EP upozornil, že podľa odhadov viac ako dva milióny cudzincov tvoria približne 94 percenta pracovnej sily v Katare.

Podľa správ Medzinárodnej organizácie práce katarská vláda vyplatila 320 miliónov dolárov obetiam zneužitia, ktorých mzdy neboli spravodlivo vyplatené prostredníctvom fondu podpory a poistenia pracovníkov. Poslanci však vyjadrili poľutovanie nad tým, že mnohí pracovníci v Katare a ich rodiny boli vyňatí z rozsahu pôsobnosti tohto fondu.

EP preto vyzval FIFA, aby prispela ku komplexnému sanačnému programu pre rodiny pracovníkov ako náhradu za podmienky, ktorým boli vystavení. EP tiež vyzval katarské orgány, aby vyšetrili úmrtia zahraničných pracovníkov v krajine a aby odškodnili rodiny pracovníkov, ktorí zomreli v dôsledku ich pracovných podmienok.

Zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, ako Katar zaobchádza s komunitou LGBT. Podľa vnútroštátnych právnych predpisov môžu byť títo ľudia dočasne zadržiavaní bez obvinenia alebo súdneho konania až pol roka. V neposlednom rade EP vyzval Katar, aby posilnil opatrenia v oblasti rodovej rovnosti vrátane zrušenia pozostatkov poručníctva žien a zároveň zintenzívnil úsilie o zvýšenie zastúpenia žien na trhu práce.

(tasr)


Ďalšie články