Dávali mu deň života, ale bábätko nedávno oslávilo prvé narodeniny. Podľa rodičov okolo seba rozdáva radosť

Snažila sa zakryť pôrodné bolesti, aby sa dieťa nenarodilo predčasne. Lekári ju po pôrode pripravovali na najhoršie, ale nedávno oslávil malý Hector svoje prvé narodeniny.

Ilustračný obrázok, na snímke novorodenec v novom inkubátore 26. marca 2021 v Košiciach. Foto: TASR/Roman Hanc Ilustračný obrázok, na snímke novorodenec v novom inkubátore 26. marca 2021 v Košiciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Škótka Marie Clareová Tullyová pred tromi rokmi potratila, a preto bolo jej ďalšie tehotenstvo vysoko rizikové. V druhom trimestri musela ísť so silnými bolesťami do nemocnice.

„Lekári mi povedali, že rodím. Povedala som ,nie‘ a snažila som sa pred nimi skryť pôrodné bolesti, lebo som zúfalo chcela, aby sa nenarodil predčasne. Povedali mi, že do 23 týždňov má dieťa veľmi malú šancu na prežitie. Pozrela som sa na hodinky a bola minúta pred polnocou. V duchu som si povedala, že o minútu dosiahnem 23. týždeň tehotenstva,“ opisuje desivé momenty rodička.

Syn Hector prišiel na svet o niečo vyše hodiny. Krátko potom povedali lekári matke, že mu pravdepodobne zostáva len deň života. Jej aj otcovi Angusovi odporučili, aby sa pripravili na najhoršie.

Zlomilo mi srdce, že sme pri ňom nemohli byť v rozhodujúcich chvíľach

Maličký Hector sa však ukázal ako bojovník a nedávno oslávil prvé narodeniny. Hoci to podľa matky nebolo ľahkých dvanásť mesiacov, hodnotí to ako najšťastnejší rok svojho života.

Až 259 nocí v prvom roku života strávil Hector v nemocnici. Keďže je nedonosený, trpí rôznymi zdravotnými komplikáciami. Okrem hydrocefalu [ochorenie, pri ktorom sa v hlave dieťaťa hromadí mozgovomiechový mok, čím tlačí na mozog a zvyšuje vnútrolebečný tlak, pozn. red.] má chronické ochorenie pľúc, poruchy dýchania v spánku a kŕmia ho cez sondu.

Narodil sa 12. novembra 2021 a na základe protipandemických opatrení musel ísť do izolácie, kým nebude mať negatívny test na covid. Prvých 40 hodín jeho života ho preto rodičia nesmeli navštíviť. Zdravotníci z nemocnice im len posielali obrázky ich malého syna, ktorý v inkubátore bojoval o život.

„Videla som ho, keď sa narodil. Pobozkala som ho a potom ho zabalili, aby sa zahrial, a ponáhľali sa s ním na resuscitačné oddelenie,“ povedala Marie Clareová pre BBC Scotland.

„Bola som zničená. Lámalo mi srdce, že sme s ním nemohli byť v tých rozhodujúcich raných chvíľach,“ priblížila matka svoje prežívanie. Takmer po dvoch dňoch mohli syna párkrát na chvíľu navštíviť a po piatich dňoch mohli pri ňom zostať vo dne i v noci.

Bude žiť, povedali lekári

Po 42 dňoch ho lekári odpojili od podporných dýchacích prístrojov a rodičom oznámili tú najradostnejšiu zvesť – ich syn bude žiť.

„Keď som to počula, zakvílila som z celej hĺbky svojej duše. Neviem to opísať, bol to ten najslastnejší pocit na svete. Čakala nás ešte dlhá cesta, ale bolo úžasné vedieť, že tím lekárov bol presvedčený o tom, že prežije,“ povedala matka.

Hector sa dostal domov až v apríli 2022, teda viac ako päť mesiacov po narodení.

„Zázračné dieťa“ je pravidelným pacientom Kráľovskej nemocnice pre deti a mládež v Edinburgu. Má za sebou 15 operácií a 25-krát ho museli urýchlene previezť do ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Je to viac než zázrak, každý deň nás robí šťastnými

Poškodenie mozgu hydrocefalom môže spôsobovať širokú škálu ťažkostí vrátane bolestí hlavy, nevoľnosti, rozmazaného videnia a problémov s chôdzou.

Napriek tomu matka opisuje Hectora ako zábavné dieťa, ktoré okolo seba rozdáva radosť. „Som na neho veľmi hrdá. Je to zázrak, je to viac než zázrak,“ opisuje.

Portál BBC Scotland píše, že v Škótsku sa každý rok narodí predčasne asi štyritisíc detí, ale len malé percento pred 28. týždňom tehotenstva. Hector narodený v 23. týždni bol teda raritou. Vďaka pokrokom v medicíne sa dnes dajú zachrániť aj deti narodené v 22. týždni. Zo štatistík vyplýva, že z detí narodených v 23. týždni prežijú iba štyri z desiatich.

Podľa matky prežil Hector vďaka „modlitbám, láske, radosti a nádeji, ktorými ho obklopili po narodení“. Marie Clarová tiež zdôraznila, že ďakuje za „neuveriteľnú zdravotnú starostlivosť“, ktorú jej synovi poskytol nemocničný personál.

Kráľovská nemocnica pre deti a mládež požiadala Hectora a jeho rodičov, aby túto nedeľu zapli v nemocnici vianočné osvetlenie.


Ďalšie články