Visolajský označil Hegerovu žiadosť o pomoc z krajín V4 za hanebnosť. Nepodrazíme nohy našim kolegom, odkázali českí lekári

Žiadosť slovenského premiéra o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku od krajín V4 vnímajú lekárski odborári ako hanebné správanie sa. Českí lekári demonštrujú, že Slovensku aj tak nemajú ako pomôcť, lebo sami trpia personálnou krízou.

Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovenský premiér Eduard Heger a poľský premiér Mateusz Morawiecki pózujú pre spoločnú fotografiu po summite predsedov vlád V4, v Košiciach 24. novembra 2022. Foto: TASR/František Iván Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovenský premiér Eduard Heger a poľský premiér Mateusz Morawiecki pózujú pre spoločnú fotografiu po summite predsedov vlád V4, v Košiciach 24. novembra 2022. Foto: TASR/František Iván

Lekárske odborové združenie (LOZ) sa s ministerstvom zdravotníctva zhodlo na siedmich bodoch memoranda. Nedoriešené ostávajú platy zdravotníkov, ktoré sú v pôsobnosti rezortu financií.

Vyše 2 100 lekárov teda stále môže v decembri odísť z nemocníc.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na štvrtkovom samite predsedov vlád V4 v Košiciach požiadal českého, poľského a maďarského premiéra o pomoc v zdravotníctve. Tí mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc.

O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. Vedia tiež poskytnúť svoje kapacity v prípade hospitalizácií v nemocniciach v pohraničí.

Odborári: Hegerova prosba o pomoc v zdravotníctve je hanba

LOZ v piatok skonštatovalo, že Hegerovu výzvu zahraničným kolegom o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku vníma ako hanebné správanie sa.

„Žiadosť Eduarda Hegera o výpomoc z krajín, ktoré si na rozdiel od slovenskej vlády včas uvedomili vážnosť situácie vo svojich zdravotných systémoch a vďaka riešeniu problémov zastabilizovali svoje zdravotníctva, je pre Slovensko zahanbujúca,“ povedal predseda LOZ Peter Visolajský.

Skritizoval aj Hegerovu pasivitu, keďže napriek žiadostiam odborárov vyše rok a pol neriešil zhoršujúcu sa situáciu v nemocniciach.

„Hoci si premiéri krajín Česka, Maďarska a Poľska svoje povinnosti k zdravotníctvu plnili, pán Heger celý ten čas nekonal a dnes prosí o pomoc tých, ktorí si svoju robotu robili. Na personál našli Česko, Maďarsko aj Poľsko systémové riešenia, na Slovensku pán premiér tvrdí, že na systémové vyriešenie krízy a dohodu s lekármi nemá štyridsať miliónov eur, ale na ďalší nápad pána Matoviča, desaťtisícové šeky – ktoré môžu stáť vyše šesťsto miliónov eur –, sa peniaze znovu zo dňa na deň našli,“ dodáva sarkasticky odborársky predák.

https://standard.sk/282146/visolajsky-sedem-bodov-z-memoranda-sme-s-lengvarskym-dohodli-stabilizacne-prispevky-neriesia-situaciu/

Českí lekárski odborári: Sme zdesení

V priamej reakcii na Hegerove slová vyjadrili českí lekári združení v Lekárskom odborovom klube (Zväze českých lekárov) solidaritu so slovenskými lekármi. Predseda Martin Engel v liste slovenskému premiérovi odkázal, že „českí kolegovia nepodrazia nohy svojim slovenským kolegom“.

Českí lekári upozorňujú, že keď výpovede podalo 2 100 lekárov, často z kľúčových profesií, bolo každému jasné, že po prvom decembri nebude u nás možné poskytovať zdravotnú starostlivosť.

„Boli sme veľmi prekvapení, že sa šesť týždňov nekonali žiadne zásadné rokovania. Po chvíli, keď sa zdalo, že dôjde ku kompromisnej dohode, sme zdesení z najnovšieho vývoja. Namiesto snahy o zlepšenie situácie v zdravotníctve a ocenenia ústupkov lekárov v platovej oblasti, sú všetky rokovania s vládou paralyzované,“ píšu lekári.

Nepodrazíme našim bratom nohy, píšu lekári

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) zároveň avizoval, že navrhne vláde nariadiť núdzový stav od 1. decembra, pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí. Heger verí, že to nebude potrebné.

Počas núdzového stavu možno uložiť lekárom pracovnú povinnosť. Matovič však uviedol, že ani počas núdzového stavu nebude zdravotníkov nikto nútiť poskytovať zdravotnú starostlivosť. Poslúži vraj len na presúvanie dopravných zdravotných služieb, ktoré prevážajú pacientov, a na krytie chýb lekárov, ktorí ostanú v nemocniciach.

Českí lekári takéto plány tvrdo kritizujú. „Takéto riešenie nemôže uplatňovať nikto zodpovedný, lebo dôjde k pochopiteľnej radikalizácii na strane lekárov a bude hroziť vážne ohrozenie starostlivosti o tých, ktorí ju budú potrebovať. Tento krok povedie k ďalšiemu odchodu lekárov mimo Slovenska,“ predpokladajú doktori od nášho západného suseda.

Na konci listu dodávajú, že „plne stoja za svojimi slovenskými kolegami a veria v ich úspech v boji za zlepšenie slovenského zdravotníctva“. Hegerova pomoc od lekárov z V4 podľa nich nie je riešením. „Pre personálnu krízu, ktorá v Českej republike panuje, je takáto pomoc iluzórna. Navyše, českí kolegovia nepodrazia nohy svojim slovenským kolegom,“ uzatvárajú lekári.

Stabilizačný príspevok nič nerieši

Rokovania o platoch sa totiž zasekli na takzvanej bonifikácii, teda zvýšení platu za každý odpracovaný rok.

Igor Matovič (OĽaNO) navrhoval zvýšiť plat neatestovaných lekárov za každý rok praxe o 0,01-násobok priemernej mzdy (dvanásť eur) a plat atestovaných lekárov o 0,02-násobok priemernej mzdy (24 eur) po dobu dvadsať rokov praxe. Lekárski odborári požadovali, aby pre všetkých lekárov platil 0,03-násobok (36 eur) za tridsať rokov praxe. To šéf verejných financií v stredu definitívne odmietol.

Matovič navyše skritizoval, že keď už považovali rokovania o siedmich z ôsmich požiadaviek odborárov za takmer dohodnuté, prišli s novým „dodatkom k pracovnej zmluve“, ktorý obsahoval ďalších desať požiadaviek. To by podľa Matoviča dokopy stálo každý rok ďalších sedemdesiat miliónov eur a vyžiadalo by si ďalších deväťsto lekárov.

Všetkým zdravotníckym profesiám, ktoré ostanú po prvom decembri pri pacientoch, Matovič ponúkol stabilizačný príspevok. Pre lekárov má predstavovať desaťtisíc eur. Tí s atestáciou by zároveň dostali tisíc eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30-tisíc eur. Pre ostatných 24 zdravotníckych profesií – laborantov, zdravotné sestry či sanitárov – má byť príspevok päťtisíc eur.

Príspevok vyplatia na tri roky dopredu. Ak by sa počas daného obdobia rozhodli lekári odísť, museli by vyplatiť alikvotnú časť. Zmluvy o stabilizačnom príspevku by mali byť pripravené od pondelka a lekári ich môžu podpísať na riaditeľstve nemocnice, v ktorej pracujú. Musia tak však urobiť do konca novembra. Bližšie podrobnosti má Matovič predstaviť v piatok.

Matovič vraj klame a dezinformuje

Visolajský vo štvrtok zdôraznil, že zo strany LOZ nepribudli žiadne nové požiadavky. „Žiadne ďalšie milióny eur sme nežiadali, žiadne požiadavky nepribudli. My sme sa s ministerstvom zdravotníctva bavili technicky o pracovných zmluvách, o veciach, ktoré sú dnes vo vyšších kolektívnych zmluvách, pracovných kolektívnych zmluvách, či by bolo možné ich dať aj do pracovných zmlúv,“ priblížil.

Odborársky predák reagoval, že išlo o čisto technickú debatu mimo ôsmich požiadaviek LOZ. „Ministerstvo zdravotníctva povedalo, že s tým nemá problém. Súhlasilo s tým, ale nie sú to žiadne nové peniaze navyše, to sú dezinformácie a klamstvá,“ vyhlásil Visolajský s dôvetkom, že stabilizačný príspevok nemocniciam nepomôže z dlhodobého ani krátkodobého hľadiska.


Ďalšie články