Nicholsonovej treba držať palce

Čiastočný úspech prípadnej strany Lucie Ďuriš Nicholsonovej môže byť žiaduci aj pre ľudí, ktorých jej politika odpudzuje. Stačí len zmeniť perspektívu.

ROZHOVORY ZKH Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Profimedia.sk

Posmešky o tom, že potenciálny politický projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej získa vo voľbách menej percent ako nízkotučné mlieko, sú staré ako prvé špekulácie o jeho vzniku.

Naposledy úvahy o jeho rýchlom stroskotaní oživil na stránke Štandardu náš kolega, komentátor Dag Daniš. „Nechceme predbiehať, ale s Nicholsonovou by sa dalo súhlasiť, že asi neskončí ako planktón. Jej šance – a jej užitočnosť – sú podstatne nižšie,“ napísal vo štvrtok.

S negatívnymi prognózami však treba brzdiť. Existujú na to prinajmenšom dva dobré dôvody. Jeden na strane samotnej Nicholsonovej a druhý na strane voličov.

Do nasledovných parlamentných volieb ostáva ešte zhruba rok a pol. Nie je vylúčené, že liberálna politička k sebe za ten čas dokáže prišpendliť tváre, ktoré majú výtlak samy osebe. Ale ak sa tak stane, zrejme pôjde o ľudí mimo politiky, keďže zaujímavé postavy z nej sú nateraz zabukované.

Pravda tiež je, že na Slovensku existujú desaťtisíce občanov, ktorí vhadzujú lístky do urien ignorujúc všetky parametre, ktoré sú rozhodujúce pre bežného pozemšťana – od obyčajnej charizmy lídra až po výnimočný volebný program. Preto dokázal takmer 90-tisíc hlasov získať Tomáš Drucker, ktorého voliči sú podobným úkazom ako fanúšikovia kapely No Name. O oboch skupinách tušíme, že niekde blízko existujú, no žiadneho ich reprezentanta nepoznáme.

Keďže však nikto z nás nie je majiteľom vešteckej gule, to jediné, čo môžeme v tomto momente urobiť, je úprimne držať Nicholsonovej palce.

Nie, nikto nám nenabúral web.

Práve táto žena má totiž z alternatív, ktoré sa aktuálne črtajú, vôbec najväčší potenciál roztrieštiť liberálnu a progresívnu politickú scénu. A to sa cení. Obzvlášť v kontexte toho, že partaje, ktoré túto scénu pokrývajú, môžu byť na jar 2024 vďačné za každé jedno ukoristené percento.

Sulíkova SaS má podľa väčšiny prieskumov najlepšie časy momentálne za sebou a nachádza sa skôr v spodnejšej časti preferenčnej sínusoidy. Hoci strana odišla z extrémne nepopulárnej vlády, namiesto slávnostných šiat si, skôr nechtiac, obliekla neviditeľný plášť.

Šimečkovo Progresívne Slovensko je zas jednou zo strán, pri ktorej sa výsledky prieskumov najviac rozišli s výsledkami volieb. Zo subjektu, ktorého niekdajší líder Michal Truban bol „pripravený byť premiérom“ sa stala strana/koalícia mimo parlamentu. Nie je dôvod myslieť si, že tento nepomer sa výraznejšie zmení. PS má totiž veľmi stabilný elektorát, no ohraničený vzdelaním, vekom a najmä geografiou. To je síce pri komunálnych, župných a európskych voľbách darom, no pri parlamentných skôr prekliatím.

Ak sa Nicholsonovej bude dariť, v číselnom vyjadrení, povedzme, na úrovni 2,99 percenta, môže tým iným liberálnym stranám odobrať voličov a oslabiť ich pozíciu pri povolebných rokovaniach.

„Z jej vyjadrení vyplýva, že by mala záujem práve o voličov, ktorí už nebudú ochotní dať svoj hlas Sulíkovi. Svojmu bývalému šéfovi vyčíta, že strana pod jeho vedením bola ‚elitárska‘ a že zabudla na ‚rurálneho‘ voliča,“ písala o Nicholsonovej v polovici novembra TA3.

Ak teda všetko klapne, Nicholsonová rurálneho (rozumej konzervatívnejšieho a vidieckeho) voliča uspokojí. No presne opačne, ako si predstavuje.


Ďalšie články