Prigožin tvrdí, že členom Vagnerovej skupiny je aj bývalý americký generál

Ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin v piatok uviedol, že veliteľom jedného z práporov súkromnej polovojenskej organizácie známej aj ako Vagnerova skupina je bývalý generál americkej námornej pechoty.

Vagnerova skupina otvorila v Petrohrade. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Vagnerova skupina otvorila v Petrohrade svoje centrum. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Prigožin, ktorý sa k založeniu Vagnerovej skupiny oficiálne prihlásil len nedávno, hovoril o zložení tejto polovojenskej organizácie v rozhovore pre fínske noviny Helsingin Sanomat. „Nie je v nej príliš veľa fínskych občanov, asi 20 ľudí. Ale z pochopiteľných dôvodov o nich nemôžem poskytnúť presné informácie,“ povedal.

Dodal, že na bojisku má o Fínoch veľmi dobrú mienku. „(V rámci Vagnerovej skupiny) bojujú v britskom prápore, ktorý vedie americký občan, bývalý generál námornej pechoty,“ povedal Prigožin, ktorého citovalo tlačové oddelenie jeho firmy Concord.

Prigožin, známy vďaka rozsiahlemu podnikaniu v oblasti cateringu a zmluvám s Kremľom aj pod prezývkou Putinov kuchár, sa vypracoval na jednu z najvplyvnejších postáv ruského biznisu a čoraz viac zasahuje aj do politiky.

Washington tohto oligarchu obviňuje zo sponzoringu takzvaných trolích fariem sídliacich v Rusku, ktoré sa snažia ovplyvňovať politiku v USA. Samotný Prigožin nedávno pripustil, že zasahoval do volieb v USA a plánuje v tom aj v budúcnosti pokračovať.

Prigožin sa donedávna držal v ústraní, v septembri sa však priznal k založeniu Vagnerovej skupiny, ktorá pôsobí v Sýrii, Afrike aj na Ukrajine. Táto polovojenská organizácia nedávno otvorila v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska.

(tasr, red) 


Ďalšie články