Rusko chce zakázať cudzincom využívať služby ruských náhradných matiek

Rusko čoskoro prijme zákon, ktorým zakáže cudzincom využívať program náhradného materstva v krajine, uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Prevzatie novorodenca, ktoré sa narodilo náhradnej matke Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

,,Musíme urobiť všetko pre ochranu detí tým, že zakážeme cudzincom využívať službu náhradného materstva,“ uviedol Volodin v aplikácii Telegram. ,,Toto rozhodnutie prijmeme začiatkom decembra,“ dodal predseda Štátnej dumy.

V Rusku si v nedeľu pripomínajú Deň matiek, všíma si Reuters. Platené náhradné materstvo je v Rusku legálne, náboženské skupiny to však kritizujú ako komercializáciu rodenia detí.

Volodin ďalej uviedol, že v uplynulých rokoch bolo do zahraničia odvedených približne 45-tisíc detí, ktoré sa narodili ruským náhradným matkám. ,,Obchodovanie s deťmi je neprijateľné,“ dodal.

Ruskí poslanci prijali návrh zákona v prvom čítaní takmer jednomyseľne ešte v máji. Ak bude prijatý aj v poslednom treťom čítaní, posúdi ho horná komora parlamentu. Podpisom ruského prezidenta Vladimira Putina sa z neho následne stane zákon.

Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko od začiatku svojej vojenskej invázie 24. februára násilne deportovalo z krajiny viac než 12-tisíc ukrajinských detí. Ďalších 440 vo vojne zahynulo a stovky ďalších sú nezvestné.

Rusko násilné deportácie popiera a tvrdí, že pohyb ľudí z Ukrajiny do Ruska má za cieľ chrániť civilistov pred ukrajinskými vojakmi.

Putin sa v piatok stretol so starostlivo vybranou skupinou matiek ruských vojakov, ktorí boli vyslaní do bojov na Ukrajinu. Povedal im, že ich synovia nezomreli zbytočne, pripomína Reuters.

(tasr)


Ďalšie články