V Bruseli po prehre s Marokom vypukli nepokoje, fanúšikovia zaútočili na políciu

AKTUALIZOVANÉ Polícia v Bruseli musela použiť vodné delá a slzný plyn voči fanúšikom, ktorí po nečakanej prehre Belgicka s Marokom (0:2) na MS v Katare vyvolali v centre hlavného mesta nepokoje. Podľa medializovaných informácií sa k vandalizmu, paradoxne, uchyľovali najmä Maročania oslavujúci výhru.

FIFA World Cup 2022 - Clashes in Brussels Foto: Profimedia.sk

Desiatky fanúšikov rozbíjali výklady, používali pyrotechniku a podpaľovali vozidlá. ,,Ešte pred koncom zápasu sa snažili o konfrontáciu s políciou, čo ohrozilo verejnú bezpečnosť,“ citovala vyhlásenie polície agentúra AFP.

Hovorkyňa uviedla, že niektorí fanúšikovia boli ozbrojení palicami a jedného z novinárov na tvári poranila pyrotechnika. Mesto zareagovalo upozornením, aby sa miestni obyvatelia vyhýbali niektorým oblastiam v centre. Polícia uzavrela viaceré stanice metra i ulice v meste.

„Čo najdôraznejšie odsudzujem incidenty z dnešného popoludnia. Polícia už rázne zasiahla. Odporúčam preto priaznivcom, aby neprichádzali do centra mesta. Polícia využíva všetky svoje zdroje na udržiavanie verejného poriadku,“ napísal na Twitteri starosta belgickej metropoly Philippe Close.

Podľa záberov novinára BBC, na ktoré sa odvoláva portál Politico, na mieste činu skupina mladých fanúšikov Maroka rozbila auto a požičovne skútrov.

Rajae Maouaneová, belgická politička s marockým pôvodom, násilie odsúdila a nemá preň ospravedlnenie. „Skutoční priaznivci oslavujú s radosťou a rešpektom,“ napísala na sociálnej sieti.

Väčšina osláv veľkej marockej komunity v Bruseli však bola podľa Politica pokojná. Marocká diaspóra v Belgicku má okolo pol milióna ľudí.

Flámska národno-konzervatívna strana Vlaams Belang, ktorá je odporcom masovej imigrácie, v reakcii násilie ostro skritizovala. Predseda strany Tom Van Grieken uviedol, že Belgičania s marockým pôvodom môžu „slobodne opustiť krajinu“.

Dnešná prehra Belgicka znamená, že jeho futbalový tím ide do svojho posledného zápasu skupinovej fázy proti Chorvátsku a potrebuje vyhrať, ak má postúpiť do vyraďovacej fázy turnaja, pripomína Independent.

https://standard.sk/283725/marocania-zdolali-favoritov-z-belgicka-20/

(tasr/tod)


Ďalšie články