Belgičania vraj neuniesli prehru. Médiá o futbalových nepokojoch v Bruseli servírujú lži a zahmlievanie

Sýrsky utečenec bol zabitý pri výbuchu v Nemecku, napísalo priamo v titulku pred rokmi jedno americké médium o nevydarenom teroristickom útoku, ktorý mal pritom tento cudzinec sám na svedomí. Propagandu, ktorá uráža, tu máme opäť.

Tension in Brussels after Morocco beat Belgium in Qatar 2022 World Cup Marockí fanúšikovia na streche zhoreného auta v Bruseli 27. novembra 2022. Foto: Profimedia.sk

Marockí futbaloví reprezentanti v nedeľnom zápase nečakane triumfovali nad tímom Belgicka 2:0, čím sa postarali o ďalšie výsledkové prekvapenie katarského svetového šampionátu.

Rušno však bolo aj mimo trávnika. Desiatky fanúšikov v Bruseli totiž v reakcii na duel rozbíjali výklady, používali pyrotechniku a podpaľovali vozidlá. Niektorí boli ozbrojení palicami a jedného z novinárov na tvári poranila pyrotechnika. Nepokoje sa okrem belgickej metropoly objavili aj v ďalších väčších mestách Antverpy a Liège, no vandalizmus hlásili aj zo susedného Holandska.

To, ako tieto udalosti pokryla väčšina médií, je azda ešte väčším prekvapením ako výsledok zápasu. Reč je najmä o hlavnej otázke, ktorá znie, kto je za násilnosti zodpovedný.

 Policajné autá jazdia na hlavnej ulici po výtržnostiach futbalových fanúšikov po víťazstve Maroka nad Belgickom. Foto: TASR/AP

Neuniesli prehru?

Pokiaľ ide o slovenské médiá, tie takmer bez výnimky tému odbili prevzatím agentúrnej správy o dianí v belgickom hlavnom meste. V správe obsahujúcej pár viet sa neuvádzalo takmer nič okrem toho, že nepokoje spustil výsledok zápasu a čo v rámci nich neidentifikované „desiatky fanúšikov“ vyvádzali.

„Mesto [Brusel, pozn. red.] zareagovalo upozornením, aby sa miestni obyvatelia vyhýbali niektorým oblastiam v centre. Polícia uzavrela viaceré stanice metra i ulice v meste,“ končí sa krátka správa.

Z takto naformulovaného článku pritom skryto, no pomerne jasne vyplýva, že hlavným vinníkom násilností sú belgickí fanúšikovia. A to z dvoch dôvodov: Práve ich prítomnosť sa v Belgicku očakáva a navyše, práve ich tím prehral, čo zákonite v podobných prípadoch spúšťa hnev a frustráciu.

Minimálne jeden z najväčších slovenských denníkov Belgičanov ako zodpovedných opečiatkoval úplne otvorene. Belgičania neuniesli prehru, stálo okrem iného v jeho titulku k téme.

Veľké zahraničné zdroje v istom zmysle postupovali ešte zvláštnejšie, hoci presnejšie. Etnickú a futbalovú príslušnosť vinníkov takisto priamo nepomenovali, no do textov opatrne vložili odseky, ktoré nepriamo vypovedali o tom, že vinu nesú, naopak, najmä Maročania. Skrátka, ak by chceli lavírovať medzi pomenovaním pravdy a politickou korektnosťou, nepostupovali by inak.

V týchto odsekoch hovorili o existencii polmiliónovej marockej diaspóry v Belgicku, citovali političku s marockým pôvodom odsudzujúcu výtržnosti či priniesli stanovisko starostu hlavného mesta Philippa Closeho, ktorý uviedol, že skutoční marockí fanúšikovia prišli preto, aby oslavovali.

Poriadková polícia zasahovala pri nepokojoch v centre Rotterdamu, ktoré vznikli po víťazstve Maroka nad Belgickom počas majstrovstiev sveta v Katare. Foto: Profimedia.sk

Maročania, nie Belgičania

Zhrnuté a podčiarknuté. Pri hľadaní kľúčových slov o bruselských nepokojoch, či už v slovenčine alebo v angličtine, sa, až na pár výnimiek, a to zväčša z prostredia bulváru, nedočítate, kto presne za nepokojmi stojí. A dokonca ani to, do akej miery za prejavy primitivizmu nesú vinu belgickí a do akej marockí fanúšikovia.

Vystačiť si preto treba najmä so zábermi z miest incidentov. Na nich vidieť prevažne fanúšikov s červenými marockými vlajkami a severoafrickým vzhľadom, nie priaznivcov belgického mužstva a ich symboly, o ktorých médiá priamo či nepriamo písali. Samozrejme, nemožno vylúčiť, že nekultúrneho správania sa v menšej miere dopúšťali aj domáci priaznivci.

Videá potvrdzujú opačný príbeh

Centrum Bruselu. Najviac fotografií po nepokojoch, ktoré ste mali možnosť vidieť, pochádza práve z tejto lokality v meste.

Fanúšikovia s vlajkami Maroka zaútočili na reportéra belgickej televízie VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij). Incident sa odohral v Antverpách, najväčšom belgickom meste s populáciou viac ako 500-tisíc obyvateľov.

Ďalšie zábery pochádzajú z Holandska. Podľa porovnania Štandardu ich konkrétne vyhotovili na amsterdamskom námestí Mercatorplein.

Nezanedbateľná menšina

Maročania predstavujú najväčšiu neeurópsku populáciu prisťahovalcov v Belgicku. Prítomnosť Maroka v európskom štáte badať od roku 1912, keď Francúzsko začalo s náborom pracovníkov zo svojich kolónií na severe Afriky, čo malo vplyv aj na Belgicko. Boom marockého prisťahovalectva sa však začal až po roku 1964, keď belgická vláda uzavrela s marockou dohodu o hosťovaní pracovníkov.

Radikalizmus časti marockej komunity je dlhodobým problémom v Belgicku, a nie je novinkou. Podľa amerických a belgických autorít v rozmedzí rokov 2012 až 2016 odišlo bojovať po boku radikálov do Sýrie viac ako 500 Belgičanov a väčšina z nich mala práve marocký pôvod.


Ďalšie články