Priebeh zápasu medzi Portugalskom a Uruguajom narušil divák s LGBT vlajkou

Zápas druhého kola skupiny H medzi Portugalskom a Uruguajom musel rozhodca na chvíľu prerušiť. Na ihrisko totiž vbehol divák s dúhovou vlajkou.

FirV7mCXwAQkL77 Divák počas nepovoleného vbehnutia na ihrisko. Foto: Twitter/ Ale Liparoti

Počas zápasu Portugalska s Uruguajom vbehol na ihrisko divák s dúhovou vlajkou. Zápas to nijako neovplyvnilo, hlavný rozhodca len na chvíľu prerušil hru, kým bezpečnostná služba diváka z ihriska neodviedla.

Diváci na televíznych obrazovkách však mohli zahliadnuť diváka s dúhovou vlajkou len na chvíľu, keďže réžia prenosu hneď prestrihla na hlavného rozhodcu a hráčov.

Futbal či politika?

Majstrovstvá sveta (MS) vo futbale v Katare sú pritom okrem samotného futbalu špecifické tým, že sa vo veľkom rieši téma LGBT.  Katar je totiž konzervatívnou moslimskou krajinou, v ktorej je homosexualita u mužov nelegálna. Hrozí za ňu pokuta, ale aj trest odňatia slobody až na sedem rokov.

Niektoré západné futbalové asociácie preto rozhodli, že kapitáni ich mužstiev budú počas zápasov nosiť dúhové kapitánske pásky. Išlo o súčasť kampane s názvom One Love, ktorej cieľom bolo vyjadriť spolupatričnosť s LGBT komunitou.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) však rozhodla, že kapitánom mužstiev bude za nosenie kapitánskej pásky udelovať tresty vo forme žltých až červených kariet. Západné asociácie sa tak stiahli a kapitáni nosia štandardné pásky, ktoré FIFA schválila. Štandard o tom informoval v samostatnom článku.

Favorizovaní nemeckí futbalisti na to pred prehrou s Japonskom reagovali symbolickým zakrytím úst, čím sa chceli vymedziť voči ,,cenzúre” zo strany FIFA. Viac sme o tom písali tu

Gestá futbalové šťastie neprínašajú

Ani zákaz FIFA však neodradil západných predstaviteľov od provokácií s páskami. Keď ich nenosia hráči, začali ich nosiť ministerky. Počas toho istého zápasu si dúhovú pásku navliekla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Okrem nej tak urobila počas šokujúcej prehry Belgicka s Marokom belgická ministerka zahraničia  Hadja Lahbibová.

Jednému by sa až chcelo uštipačne dodať, že vnášanie politiky a LGBT agendy do športu sa západným mužstvám zatiaľ nevypláca.

Zatiaľ posledným gestom voči Kataru a LGBT komunite je vbehnutie diváka na ihrisko s dúhovou vlajkou. Šampionát je dnešným dňom len v polovici, tak uvidíme, aké gestá nás ešte prekvapia.

V zápase napokon futbalisti Portugalska zdolali Uruguaj 2:0 a po dvoch zápasoch dosiahli istotu postupu do osemfinále. Oba góly strelil Bruno Fernandes, ktorý sa presadil v 54. a 90.+3 minúte. Portugalci majú po dvoch víťazstvách plný počet 6 bodov a sú na priebežnom 1. mieste skupiny, Uruguaj je s jedným bodom posledný.


Ďalšie články