Írsky parlament nainštaloval na mužské záchody automat na menštruačné tampóny

tampóny Foto: Pexels.com

Na záchodoch v budove írskeho zákonodarného zboru sa objavil automat na bezplatné menštruačné tampóny. Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by nešlo o toalety určené pre mužov. Zástancovia nápadu to kvôli takzvaným transmužom a nebinárnym ľuďom, ktorí vraj majú menštruáciu a stav finančnej núdze, veľmi vítajú.

Na mužských záchodoch v dublinskej historickej budove Leinster House, v ktorej sídli írsky parlament, nedávno nainštalovali automat na bezplatné menštruačné tampóny.

Na sociálnej sieti Twitter o tom spolu s priloženou fotografiou informoval Philip Ryan, ktorý pracuje na pozícii politického redaktora najväčšieho írskeho denníka Irish Independent.

Mnohí používatelia internetu sa tomuto kroku vysmiali a chápu ho ako ďalšie potvrdenie faktu, že transgender agenda v západnom svete prakticky nepozná hranice.

Našiel si však aj obhajcov. Hovorca Trans and Intersex Pride Dublin pre britský pro-LGBT web Pink News povedal, že „každý, kto má menštruáciu, by mal mať ľahký prístup k menštruačným produktom bez hanby a stigmy“.

„Začlenenie menštruačných produktov do mužských záchodov v Leinster House znamená, že transmuži a nebinárni ľudia, ktorí majú menštruáciu, k nim majú prístup namiesto toho, aby chodili na dámsku toaletu, ak sa tak necítia dobre,“ uviedol ďalej.

„Transľudia s väčšou pravdepodobnosťou zažijú chudobu a budú mať slabo platenú prácu, čo znamená, že mnohí transľudia, ktorí majú menštruáciu, nemusia mať na nákup produktov peniaze,“ pokračoval.

Chudoba v parlamente?

Argument o nutnosti poskytovať bezplatné tampóny za peniaze občanov prichádza napriek tomu, že základný plat írskeho poslanca je vyše 105-tisíc eur ročne, teda takmer 8,8 tisíca eur mesačne. Dá sa predpokladať, že hlboko do vrecka nemajú ani iní pracovníci bežne sa pohybujúci po budove parlamentu.

Navyše, aj Írov núti kríza uťahovať si opasky. Spotrebiteľské ceny v tejto krajine zrýchlili minulý mesiac medziročný rast nad 9 percent, čím sa tamojšia inflácia dostala na najvyššiu úroveň za takmer štyri desaťročia. Pod rast cien sa podpísali najmä ceny energií a potravín.

Leinster House. Foto: Oireachtas.ie

Keď sa ohýba biológia 

Naratívy o tom, že aj mužom sú vlastné niektoré výlučne ženské biologické procesy, nie sú nové. Gigant v oblasti drogérie Procter & Gamble v roku 2019 avizoval, že stiahne z obalov menštruačných produktov značky Always symbol Venuše, ktorý označuje ženské pohlavie. Zástupcovia firmy tak vyhoveli prianiam transaktivistov, ktorí podotýkali, že nie všetci, ktorí menštruujú, sú ženy.

Štandard napríklad vlani informoval, že niektoré britské nemocnice pre zmenu odporúčajú používať aj rodovo neutrálne výrazy ako rodiace osoby, ľudské mlieko či spolurodič.

Tento rok zasa Khiara Bridgesová, profesorka práva na prestížnej univerzite v Berkeley, odmietla v súvislosti s tehotenstvom používať slovo žena. Podľa nej totiž rodia osoby so schopnosťou otehotnieť. Otázky, či rodia iba ženy, označila za transfóbne.


Ďalšie články