Zvieracie prirovnania sú urážlivé, podporuje to nadradenosť ľudí, hlása mimovládka PETA

Aktivistky organizácie PETA. Foto: reprofoto/Twitter Aktivistky organizácie PETA. Foto: reprofoto/Twitter

Známa mimovládna organizácia PETA, ktorá podľa svojich slov bojuje za práva zvierat, má na svojom konte ďalšie kontroverzné vyhlásenie. Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter vyzývajú, aby ľudia prestali používať zvieratá v negatívnych prirovnaniach k ľuďom.  

Organizácia Ľudí za etické správanie k zvieratám (PETA) je vplyvná mimovládna organizácia pôsobiaca najmä v USA. Združuje 1,8 milióna členov a podporovateľov a je najväčšou organizáciou svojho druhu. Organizácii pomáhajú viaceré celebrity, napr. Pamela Andersonová, Pink, Joaquin Phoenix, Paul McCartney. PETA sa zviditeľnila viacerými kontroverznými vyjadreniami, inak tomu nie je ani pri jej poslednej kampani.

„Označiť niekoho za zviera ako nadávku podporuje mýtus, že ľudia sú nadradení iným zvieratám a dáva im právo na násilie voči nim. Postavte sa za spravodlivosť tým, že odmietnete jazyk nadradenosti,“ píše najnovšie organizácia.

Na pripojenej grafike organizácia ponúka zoznam náhradných pojmov. Namiesto prirovnania k potkanovi treba používať slovo udavač, namiesto prasaťa výraz odpudivý, alebo namiesto leňochoda nazývať človeka jednoducho lenivcom.

„Protizvieracie nadávky zhadzujú zvieratá tým, že sú im pridávané negatívne ľudské vlastnosti. Podpora predstáv o tom, že zvieratá sú slizké, špinavé alebo bez srdca, znecitlivuje verejnosť a normalizuje násilie voči iným zvieratám,“ pokračuje ďalej organizácia.

Najhlúpejší tweet za rok 2021

V príspevkoch organizácia vysvetľuje, že tieto prirovnania vlastne ani nie sú „presné“. Prasatá sú podľa PETA inteligentné, čo je pravda, lenže ich inteligencia nie je dávaná na pretras v spomínaných výrazoch.

Aj hady sú podľa nich inteligentné a majú rodinné väzby – čo tiež veľmi nesúvisí s predstavou hadov ako prešibaných, podvratných či slizkých tvorov v kontexte medziľudských vzťahov.

Nadradený postoj k zvieratám či ich konzumáciu PETA nazýva druhizmom, pričom nabáda ľudí, aby tento konkrétny „izmus“ zavrhli.

Vyhlásenia PETA vyvolali viaceré kritické reakcie na sociálnych sieťach „Som 6 rokov vegánka, prosím, prestaňte nás zosmiešňovať,“ píše jedna užívateľka v reakcii na príspevok PETA. „Gratulujem k najhlúpejšiemu tweetu za rok 2021, a to prešli ešte len 4 týždne. Skutočný úspech,“ znie jedna z mnohých kritických reakcií.

Je otázne, či by PETA považovala za problematický aj výraz „chudobný ako (kostolná) myš“, keďže myši nemajú vlastnícke práva alebo príslušnosť k náboženským organizáciám.

https://twitter.com/SadDinklebot/status/1354216759251890177

Čo je to druhizmus?

Druhizmus nie je novým výmyslom súčasnej politickej korektnosti. Termín spopularizoval dnes už 74-ročný austrálsky filozof a profesor Peter Singer vo svojej knihe Oslobodenie zvierat z 1975. Pod týmto výrazom chápe pocit nadradenosti ľudí, resp. hocijakých druhov nad druhy iné.

Sám je zástanca práv zvierat, potratov či eutanázie. V minulosti napríklad argumentoval, že ľudský plod nemá charakteristiky osobnosti, a preto rozhodnutie ženy na jeho potratenie má prednosť. Podobný názor zastáva aj pri novonarodených deťoch, pričom tvrdí, že „zabitie novorodenca nie je nikdy ekvivalentné zabitiu človeka, teda osoby, ktorá chce žiť“.


Ďalšie články