Bývalého poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča oslobodili spod obžaloby

Bývalého poslaneckého asistenta a zamestnanca banky Filipa Rybaniča oslobodil Okresný súd Bratislava V spod obžaloby. Filip Rybanič čelil obžalobe pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Utorkové rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor si ponechal lehotu na podanie odvolania.

Filip Rybanič Foto: Pavol Zachar/TASR Filip Rybanič Foto: Pavol Zachar/TASR

„K oslobodeniu obžalovaného prišlo nie preto, čo mal spraviť. Ale preto, lebo bol nesprávne vymedzený skutok prokurátorom v obžalobe,“ priblížila samosudkyňa. Oslobodenie bolo preto založené na procesných dôvodoch. „Ide o chybu, ktorá sa v tomto štádiu konania nedá napraviť,“ dodala.

Filip Rybanič považuje rozhodnutie súdu za veľkú satisfakciu. „Trvalo to šesť rokov, čo považujem za extrémne dlhú dobu. Počas tejto doby som dvakrát prehral na krajskom súde,“ povedal.

Bratislavský krajský súd Filipa Rybaniča v septembri 2020 opätovne odsúdil na trojročný podmienečný trest odňatia slobody. Najvyšší súd v marci 2022 zrušil rozsudok krajského súdu a vec vrátil späť na opätovné prerokovanie a rozhodnutie.

Podľa obžaloby mal Filip Rybanič ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Podobné aktivity mal vyvíjať aj k ďalším exponovaným osobám.

(tasr)


Ďalšie články