Oplotenie kostolíka v Banskej Bystrici vandali posprejovali satanistickými odkazmi

Oplotenie kostola sv. Alžbety Uhorskej v Banskej Bystrici neznámi vandali posprejovali satanistickými symbolmi a nápismi. Reč je o obrátenom kríži, pentagrame či o hesle Hail Satan.

316951150_513839077444110_4090489427149160074_n Foto: Facebook

O incidente informovala samotná farnosť na Facebooku, pričom možno predpokladať, že k nemu došlo v noci z pondelka na utorok. „Nenávisť diabla voči nášmu kostolíku začína, nedajme sa,“ stojí v popise príspevku.

Kostolík sv. Alžbety postavili v roku 1303 ako súčasť mestského špitála. V roku 1605 celý špitál aj s kostolom vyhorel, čo viedlo k výraznej prestavbe v roku 1748. Svätostánok získal súčasnú podobu v roku 1877 pri neogotickej prestavbe, pričom počas druhej svetovej vojny bol vážne poškodený.

Prejavy výtržníctva voči cirkvi na Slovensku nie sú pravidlom a zväčša majú menej závažnú povahu, no raz za niekoľko mesiacov k incidentom tohto druhu príde.

V roku 2021 neznámy páchateľ či páchatelia v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto poškodili sprejovaním viaceré národné kultúrne a kresťanské pamiatky. Nápisy obsahovali heslá z prostredia LGBT agendy i výrazy proti polícii.

V rovnakom roku neznámy páchateľ rozstrieľal niekoľko sklenených výplní na oknách a dverách svätostánku na kostole Ducha Svätého v bratislavskej Dúbravke, pričom zrejme použil prak.

Začiatkom tohto roka počas slávenia svätej liturgie v jednom z bardejovských chrámov neznámy muž bez príčiny napadol slúžiaceho kňaza. Nielen on, ale aj príslušný arcibiskup sa vyjadrili, že mu jeho konanie odpúšťajú.

https://standard.sk/101857/velky-vandalizmus-v-bratislave-mnohe-pamiatky-posprejovali-lgbt-heslami/


Ďalšie články