Cyklisti broja proti plánu rozvoja elektromobility. Na rezort podali hromadnú pripomienku

Hmla na Rázusovom nábreží v Bratislave Cez víkend dávajte pozor na ranné hmly. Foto: Dano Veselský/TASR

Cyklistickí aktivisti podali hromadnú pripomienku proti aktuálnemu Akčnému plánu rozvoja elektromobility. Požadujú v nej obmedzenie dotácií na nákup elektrického auta a taktiež zrušenie akýchkoľvek výhod pre držiteľov zelených evidenčných čísel vozidiel (EČV).

Pripomienka splnila podmienku počtu podpisov, čo znamená, že predkladateľ musí akčný plán rozvoja elektromobility prerokovať s verejnosťou a hľadať nové riešenia. Cyklisti chcú nekompromisne znížiť počty áut v mestských uliciach.

S veľkým množstvom áut v uliciach bojujú mestá už veľmi dlho. Bez ohľadu na spôsob ich pohonu sa radnice pomaly snažia autá vytláčať z centier veľkých miest na periférie a zlepšovať prejazdnosť jednotlivých komunikácií.

S rastúcim množstvom individuálnej dopravy však problém (najmä v poslednom období) eskaluje a vytvára konflikty medzi zástancami jednotlivých druhov mestskej dopravy. Či už ide o využívanie MHD, motoriek, bicyklov alebo áut, každý obhajuje to svoje.

Najnovšie sa objavuje kritika Akčného plánu rozvoja elektromobility, ktorý predložilo Ministerstvo hospodárstva SR. Cyklokoalícia sa dožaduje jeho kompletného prepracovania.

Mimovládna organizácia Cyklokoalícia kritizuje znenie Akčného plánu rozvoja elektromobility a od Ministerstva hospodárstva SR požaduje vykonanie niekoľkých zásadných zmien v jeho obsahu.

Vo veci podala hromadnú pripomienku a keďže je pod ňou podpísaný dostatočný počet ľudí (794 podpisov), predkladateľ je povinný celú vec prerokovať s verejnosťou a nájsť nové riešenia. 

Cyklistom sa nepáči vysoký počet áut v mestských uliciach a chcú riešenia, ktoré ich množstvo zníži, prípadne nemotivuje ľudí na nárast objemu individuálnej dopravy prostredníctvom áut. Súčasné znenie Akčného plánu rozvoja elektromobility totiž údajne podporuje nákup elektrických áut, ktoré zaberajú na cestách rovnaké miesto ako konvenčné autá.

Cyklokoalícia preto požaduje výraznú redukciu dotácií na nákup nového elektromobilu a výrazné zredukovanie pripravovaných výhod pre držiteľov špeciálnych EČV (využívanie bus pruhov, bezplatné parkovanie a pod.). 

Cieľom pripomienok je vytvorenie motivácie na využívanie MHD a obmedzenie počtu áut s jedným či dvoma členmi posádky. Reakcia Ministerstva hospodárstva SR na konkrétne pripomienky cyklistov zatiaľ nie je známa.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed.sk. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články