Rusi zadržali dvoch ukrajinských gréckokatolíckych kňazov. Obvinili ich z podvratnej činnosti

Kňazi Ukrajina redemptoristi Kňazi zadržaní ruskou Národnou gardou. Foto: Scala News (cssr.news)

Ruská národná garda zadržala v okupovanom meste Berďansk dvoch kňazov ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Rusi ich obviňujú z prechovávania zbraní, streliva a kníh o ukrajinskej histórii. Cirkev obvinenia rázne odmieta, naznačuje, že môže ísť o odplatu za prehliadku pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve.

Ruská národná garda zadržala 16. novembra v okupovanom Berďansku farára Kostola Narodenia Panny Márie Ivana Levystkého a kaplána Bohdana Geletu. Kňazi sú členmi rádu redemptoristov.

Agentúra CNA uvádza, že kňazi boli obvinení z prechovávania zbraní, výbušnín a kníh o ukrajinskej histórii, ktoré sa mali nachádzať v priestoroch farnosti.

Donecký exarchát, pod ktorý farnosť patrí, tieto obvinenia odmieta, označil ich za „úplné popretie základných princípov ľudských práv“ a žiada okamžité prepustenie duchovných.

https://twitter.com/cnalive/status/1597326974384771073?s=20&t=B7YuuVfTJ3hRvjyX7S-JJQ

Zbrane, ktoré sa údajne v cirkevných budovách nachádzali, tam vraj podľa exarchátu umiestnili ruskí vojaci po tom, čo pri prehliadke nenašli nič, čo by potvrdzovalo ich podozrenia. Aj preto biskupstvo označilo postup ruských úradov za metódy z dôb sovietskeho komunizmu.

„Zatkli ich, prehľadali ich rehoľný dom a kostol a potom, aby si našli zámienku, vymysleli si príbeh o knihách a zbraniach ukrytých v pivnici,“ povedal pre Vatican News Maxim Rjabucha, pomocný biskup Gréckokatolíckeho arcibiskupského exarchátu Doneck. Ten veriacich zároveň vyzval na zaangažovanie sa a modlitby za zadržaných kňazov. Gréckokatolícka farnosť v Berďansku je teraz podľa Vatican News zatvorená.

K situácii vydalo vyhlásenie aj vedenie Ľvovskej provincie redemptoristov, v ňom sa uvádza, že rehoľa stratila 16. novembra s kňazmi akýkoľvek kontakt a jediné informácie, ktoré má, sú z ruských médií. Vyhlásenie naznačuje, že zatknutie dvoch kňazov môže mať súvislosť s prehliadkou, ktorú vykonala Ukrajinská bezpečnostná služba v Kyjevsko-pečerskej lavre. 

„Telegramový kanál Лeнта новостeй Бердянска zverejnil správu, ktorá odhalila vopred premyslený charakter vykonaných prehliadok, keďže dáva do kontrastu výsledky prehliadok v lavre (kláštor) a v ukrajinských pravoslávnych chrámoch Moskovského patriarchátu s prehliadkou v Berďansku, ktorá bola charakterizovaná ako v chráme riadenom z Kyjeva. Treba zdôrazniť, že šírenie takýchto videí a informácií sa začalo po prehliadke, ktorú 22. novembra vykonala Ukrajinská bezpečnostná služba v Kyjevsko-pečerskej lavre,“ píše sa vo vyhlásení redemptoristov.

Aj rehoľa redemptoristov popiera, že by sa v chráme nachádzali zbrane, prípadne, že kňazi boli súčasťou akýchkoľvek extrémistických aktivít: „Radi by sme vyhlásili, že informácie o akýchkoľvek zbraniach a výbušninách nájdených v chráme, ako aj o extrémistických aktivitách kňazov, sa nezakladajú na pravde a sú zamerané na diskreditáciu Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, jej komunity a kňazov v Berďansku a na okupovaných územiach.“ 

„Kňazi viedli výlučne pastoračnú a sociálnu službu pre gréckokatolíckych a rímskokatolíckych veriacich v meste Berďansk. Boli na to poverení svojimi nadriadenými a cirkevnými autoritami a až do momentu ich zadržania nebola s ich prítomnosťou žiadna nespokojnosť,“ uvádza vedenie rehole.


Ďalšie články