Obhajoba Haščáka stíhanie sčasti víta. Kollár: Treba dôkazy, inak je to na odchod Mikulca a Hamrana

ŠTS pokraèuje s pojednávaním vo veci vraždy J.Kuciaka Jaroslav Haščák. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila Jaroslava Haščáka, Jiřího Malchárka, Annu Bubeníkovú a ďalších ľudí známych z kauzy Gorila zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Správu vo štvrtok ráno priniesol portál Start It Up. Obvinenie mal vyšetrovateľ vzniesť v stredu. Medzičasom sa k aktivite polície vyjadrila obhajoba, ale aj predseda parlamentu a premiér.

Podľa zistení webu Aktuality by sa malo obvinenie týkať obdobia rokov 2003 až 2006, kedy malo dôjsť k získaniu priameho aj nepriameho vplyvu na niektoré strategické subjekty v energetickom hospodárstve štátu. NAKA podľa Aktualít podrobne rozobrala fungovanie Fondu národného majetku, akciových spoločností Paroplynový cyklus či GovCo, a tiež privatizáciu Slovenských elektrární v súvislosti s dlhodobými zmluvami so Slovalco.

„Polícia zabezpečila aj staršie dáta o miliónových finančných transakciách cez zahraničné firemné účty v rokoch 2006 a 2007, z čoho odvodzuje podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, teda z prania špinavých peňazí,“ píšu Aktuality.

Haščákova obhajoba s krokmi NAKA nesúhlasí

S obvinením Haščáka jeho obhajoba nesúhlasí, ale víta možnosť po desiatich rokoch sa konečne oboznámiť s obsahom spisu v základnom trestnom konaní Gorila. Zároveň možnosť sa voči vzneseným podozreniam brániť, čo podľa nej doteraz nebolo možné. Pre TASR to uviedol advokát Martin Škubla.

„Ak toto obvinenie je resumé desaťročného vyšetrovania Gorily tzv. ‚vo veci‘, znamená toto obvinenie v podstate začiatok konca celej tejto kauzy,“ poznamenal.

Vznesenie obvinenia im bolo podľa jeho slov doručené až po medializácii. Obhajoba aj klient ho hodnotia ako priznanie fiaska celého desaťročného vyšetrovania Gorily. „Ak sa polícia zmohla len na toto, tak je to naozaj hanba,“ vyhlásil Škubla.

Obvinenie finančníka a ďalších šiestich osôb sa podľa neho podobá predošlému obvineniu v kauze nahrávky. „Načasovaním doručenia obvinenia na druhé výročie toho predošlého a použitou metódou pani vyšetrovateľky,“ vysvetlil. Tá podľa Škublu pracuje so skutočnosťami, ktoré sú tímu Gorila už roky známe. „Ak teda na ich základe bol dôvod klienta obviniť, malo sa tak stať už pred mnohými rokmi,“ doplnil.

Kto ďalší?

Jaroslav Haščák čelí aj obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jíří Malchárek a Anna Bubeníková sú zasa navyše stíhaní aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

„Ďalším obvineným je bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku Jozef Jurica. Ten je podobne ako Jiří Malchárek a Anna Bubeníková obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ píše Start It Up.

V skupine obvinených podľa portálu Start It Up figuruje aj bývalý podpredseda výkonného výboru štátneho Fondu národného majetku z čias vlády SDKÚ Peter Huňor. Vyšetrovateľ ho stíha okrem založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny aj z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„Obvinení sú aj Vladimír Rigász ako predseda a Stanislav Reguli ako podpredseda predstavenstva GovCo vykonávajúci vôľu jediného akcionára Ministerstva hospodárstva SR v spoločnosti GovCo, zastúpeným Jiřím Malchárkom. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uzatvára web.

Obvinenie komentujú aj politické špičky

Vyšetrovatelia, ktorí obvinili Haščáka v kauze Gorila, by mali vedieť aj uniesť dôkazné bremeno, aby to nedopadlo ako naposledy. V opačnom prípade je to na odchod policajného prezidenta i ministra vnútra. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Kauza Gorila sa mala riadne vyšetriť už pred 12 rokmi. Je to trauma nášho národa, nemáme to vyriešené,“ povedal Kollár s tým, že dotyční aktéri už mali byť potrestaní. Víta, že polícia začala konať v kauze.

Pripomenul však nedávne udalosti a rozhodnutia justičných orgánov. Tiež skutočnosť, že sa rezort spravodlivosti ospravedlnil Haščákovi za nezákonné obvinenie a väzbu. „Keď to znova takýmto spôsobom pokašlú, tak je to na pád ministra alebo policajného prezidenta,“ dodal.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vníma obvinenie ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov,“ povedal predseda vlády. Zároveň dodal, že úlohou politikov je zabezpečiť každému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosti obhájiť sa.


Ďalšie články