Nemobilní, hendikepovaní či nevidiaci ľudia si za zdravotnícke pomôcky budú musieť priplatiť viac

Na snímke seniori čakajú na chodbe pred volebnou miestnosťou, kým sa v nej uvoľní miesto v Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove 29. októbra 2022. Foto TASR/Milan Kapusta Na snímke seniori čakajú na chodbe pred volebnou miestnosťou, kým sa v nej uvoľní miesto v Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove 29. októbra 2022. Foto TASR/Milan Kapusta

Pacienti si od nového roka priplatia v ďalšej oblasti. Z informatívneho materiálu ministerstva zdravotníctva vyplýva, že barly či slepecké palice získajú len s doplatkom.

Zdá sa, že najväčšou výzvou pre Slovákov ostane aj v novom roku neochorieť. Ledva sa vyriešila kríza s nemocničnými lekármi, ktorí stiahli výpovede, a už je pred pacientmi ďalšia zaťažkávacia skúška.

Pred dvomi mesiacmi Štandard informoval, že na slovenskom trhu začína byť problém s dostupnosťou zdravotníckych pomôcok. Podpísala sa pod to pandémia covidu, vojna na Ukrajine aj inflácia, v dôsledku ktorých rapídne rastú ceny.

Vstupné materiály, z ktorých sa pomôcky vyrábajú – plasty, oceľ, hliník, meď či molitan –, sú dnes drahšie a je ich menej. Priplatiť si treba aj za energie a obalové materiály, ktorých je niekedy tiež nedostatok, a tiež za dopravu.

Na trhu chýbajú napríklad chodúľky, barly, palice, sprchovacie a vaňové sedačky, antidekubitné matrace, niektoré typy invalidných vozíkov či elektrické postele.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu sprvu neriešilo

Nejde len o nedostatok výrobného materiálu. Na Slovensku predajné ceny zdravotníckych pomôcok reguluje štát, hoci nedokáže ovplyvniť stúpajúce nákupné ceny. Preprava dražie, zvyšujú sa ceny energií, čo sa odzrkadľuje rastom nájmov, a teda drahším skladovaním.

Výrobcovia aj distribútori majú vyššie výdavky. Logika káže, že aj predávať by sa malo za viac. Napriek tomu sa každá zaregistrovaná pomôcka (hoc aj pred desaťročím) musí predávať za rovnakú štátom stanovenú cenu, ktorá nezohľadňuje momentálny stav.

Pomyselné nožnice medzi nákupnou a predajnou cenou sa stále otvárajú, ale producentom zastupujúcim rôznych zahraničných aj slovenských výrobcov ostáva jediné – zmieriť sa so sumou, ktorú im nadiktuje štát.

Niektoré pomôcky boli dostupné, ale napriek tomu ich distribútori nevydávali, lebo cena bola nižšia, než koľko do sanitárnej potreby investovali. Prerobili by. Zvýšenie ceny sa nedá preniesť na pacienta, lebo by to porušovalo zákon. Plne hradenú zdravotnú pomôcku nemožno vydávať s doplatkom. Ak systém verejného zdravotného poistenia výrobok neuhradí, nebude k dispozícii. Pacient si pomôcku nekúpi, ani keby si to mohol finančne dovoliť a ochotne by si priplatil.

Lengvarský sa rozhýbal, ale na škodu pacienta

V okolitých krajinách sa ceny pomôcok už upravovali. Napríklad v Česku môže výrobca predať chodúľku za dvojnásobnú cenu než u nás. Výrobcovia a distribútori preto strácali o slovenský trh záujem.

To si pomaly uvedomilo aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré na konci novembra publikovalo kategorizovaný zoznam zdravotníckych pomôcok s novými vyššími cenami. Ide o informatívny materiál.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Pavel Neubauer

„Jesenná kategorizačná komisia prerokovala a po ďalších procesných úkonoch minister zdravotníctva rozhodol, že od nového roku budú zvýšené úhrady (v niektorých prípadoch aj doplatky) u dvoch skupín zdravotníckych pomôcok, kde je situácia s ich dovozom a distribúciou na Slovensku kritická. Teda za aktuálne ceny ich výrobcovia a distribútori už nedokážu na Slovensko dovážať,“ uvádza pre Štandard komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Ide o dve skupiny takzvaných lokomočných pomôcok, takých ktoré uľahčujú alebo umožňujú pohyb či iné činnosti dočasne či trvalo hendikepovaným ľuďom. Konkrétne ide o približne tristo položiek zo skupiny K – Palice podporné s príslušenstvom a skupiny L – Vozík mechanický.

„Ich ceny a úhrady sa dali do súladu s objektívne preukázanou európskou cenovou hladinou tak, aby ich bolo možné dovážať a distribuovať a naďalej zabezpečiť zásobovanie nášho trhu týmito pomôckami, čo je jeden z predpokladov liečby pacientov lege artis [medicínsky postup, ktorý je v súlade so súčasnými poznatkami vedy, pozn. red.],“ pokračuje rezort.

Problém je, že v skutočnosti si zvýšenie cien zdravotníckych pomôcok bude musieť pacient doplatiť sám. Úhrady z verejných zdrojov zostávajú nezmenené, takže zdravotných poisťovní sa úprava cien nedotkne.

Ceny sa zvýšia, úhrady zostanú rovnaké

Od prvého januára 2023 to budú mať pacienti zas o čosi ťažšie. „Distribútori budú schopní vydávať zdravotnícke pomôcky pacientom. Horšie však je, že sa to prejaví na doplatku klienta. Dosiahlo sa aspoň to, že pomôcky budú dostupné, ale nie každý si bude vedieť doplatiť,“ poukazuje na pribúdajúce finančné ťažkosti obyvateľstva Ján Šlahor, konateľ spoločnosti Reha-Care.

Ministerstvo tvrdí, že ceny zvyšovalo individuálne tak, aby sa v konečnom dôsledku obnovili dodávky celého sortimentu. „Zvýšenia sa pohybujú rádovo v desiatkach percent, väčšina v rozsahu dvadsať až štyridsať percent, pričom je dôležité zdôrazniť, že veľká časť dotknutých pomôcok má ceny rádovo v jednotkách alebo desiatkach eur,“ píše komunikačný odbor.

Rezort dodáva, že sa zvyšujú aj úhrady za sanitárne potreby. V niektorých podskupinách sa však v zozname nenachádza ani jedna pomôcka plne hradená zdravotnou poisťovňou. „Pred touto úpravou cien bolo v zozname plne alebo čiastočne hradených pomôcok pravidlo, že prvé dve pomôcky a základný funkčný typ v každej podskupine sú plne hradené z verejných zdrojov. Teraz to už neplatí, pacient nemá možnosť sa dostať k plne hradenej zdravotníckej pomôcke určitého typu,“ vysvetľuje Zlatica Balážová zo spoločnosti Balatrade.

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zaváňa to zlým úmyslom

Lengvarského rezort síce neklame, že v zozname sú aj plne preplácané zdravotnícke pomôcky. Avšak opomína, že tie pacientom buď nevyhovujú, sú nedostupné alebo sa už nevyrábajú.

Napríklad v skupine orientačných palíc sa plne hradia štyri, z čoho tri nie sú podľa Balážovej dostupné na trhu a štvrtá sa vyrába len v jednej dĺžke. „Z tejto podskupiny bola najviac vydávaná palica pod kódom K59592, ktorá ako jediná palica pre nevidiacich mala doteraz doplatok 9,84 eura. Od prvého januára 2023 si za túto palicu pacient doplatí 17,35 eura. Zo signalizačných palíc sa najviac vydávala palica teleskopická K70480, ktorá bola doteraz bez doplatku pacienta, ale po novom vyjde pacienta na 14,92 eura a sedemdielna palica K59589, kde si pacient priplatí 14,97 eura,“ upozorňuje Balážová.

Rovnaká situácia vznikla aj v skupine s barlami. Francúzske a nemecké podpazušné barle, ktoré sú v zozname plne hradené, sa v skutočnosti u nás nedajú kúpiť. Za dostupné si zasa bude musieť pacient doplatiť.

„Skúste si objednať z plne hradených štvorkolesových chodúľok zo skupiny L7.2. Nie sú u dodávateľov dostupné. U nás síce budú, no pacient si doplatí od 40 do 110 eur,“ poznamenáva Balážová.

Na porovnanie, Česká republika od 1. augusta 2022 upravila ceny a automaticky aj úhrady zdravotnej poisťovne. Palice pre nevidiacich, barly či chodúľky sú tam plne hradené. Na Slovensku si budú musieť hendikepovaní či nevidiaci siahnuť do vrecka. „Otázne je, či slovenskému invalidnému dôchodcovi po prvom januári 2023 niečo v tom vrecku zostane,“ dodáva Balážová.

Rozpočet na túto oblasť sa má znížiť o tri milióny eur

Všeobecne nemožno pomery v tejto oblasti považovať za vyriešené.

Situácia na trhu so zdravotníckymi pomôckami je nestabilná. Výrobcovia nám nedokážu garantovať nákupné ceny na rok, ako to bývalo kedysi. Tým sa dostávame do komplikácií aj vzhľadom na teraz vyrokované ceny pomôcok. Problémom zostáva aj logistika a s tým súvisiace zvýšené náklady,“ opisuje Šlahor.

https://standard.sk/284965/levyova-uplatky-hlasia-pacienti-ojedinele-su-vobec-radi-ked-ich-osetria/

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová poukázala na to, že zákon o štátnom rozpočte na budúci rok počíta so znížením financií o tri milióny eur pre oblasť zdravotníckych pomôcok. „Mnohí pacienti, a to aj napríklad akútni po bežných zlomeninách, sa bez potrebných zdravotníckych pomôcok nezaobídu, upozornila Lévyová.

Vláda by sa podľa nej mala usilovať o udržanie bežných zdravotníckych pomôcok na trhu. „Očakávania, že výrobcovia znížia ceny liekov a zdravotníckych pomôcok, povedú len k zníženiu dostupnosti liečby, pretože výrobcovia budú nútení zo slovenského trhu odísť, upozornila asociácia.


Ďalšie články