Počas razie v kláštore v Zakarpatskej oblasti našli publikácie s ruskou propagandou

Kyjevsko-pečerská lavra bola cieľom razie v posledných dňoch tiež. Foto: Profimedia Kyjevsko-pečerská lavra bola cieľom razie v posledných dňoch tiež. Foto: Profimedia

Pri prehliadke kláštora Moskovského patriarchátu v západoukrajinskom meste Mukačevo v Zakarpatskej oblasti našli príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) publikácie s ruskou propagandou a xenofóbnu literatúru. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na SBU.

Tá uviedla, že našla knihy s xenofóbnym obsahom a brožúry, v ktorých sa uvádzalo, že Ukrajina nemá právo na nezávislosť a Rusko, Ukrajinu a Bielorusko „nemožno rozdeliť“.

SBU uviedla, že prehľadala kláštor pre podozrenie z „podvratných aktivít ruských špeciálnych služieb na Ukrajine“. V kláštore vypočuli viac ako 20 zamestnancov, a to aj s použitím detektora lží.

Ukrajinskí politici minulý týždeň predložili návrh zákona o zákaze aktivít Ruskej pravoslávnej cirkvi na území Ukrajiny. Návrh zákona obsahuje aj úplný zákaz akýchkoľvek organizácií, ktoré sú spojené s Ruskou pravoslávnou cirkvou.

(sita)


Ďalšie články