Pápež: Obeta životov a ničenie štruktúr nie sú vedľajšie efekty vojny, ale medzinárodné zločiny

papa a Pápež František vo Vatikáne, Foto: Bohumil Petrík

Treba prekonať kategóriu nepriateľa a postaviť sa tým, ktorí chcú vyriešiť spory medzi štátmi vojnou a silou nastoliť podmienky pre spravodlivosť, povedal pápež František.

„Nemôžeme zabudnúť, že obeta ľudských životov, utrpenie obyvateľstva, nevyberané ničenie občianskej (infra)štruktúry (a) porušenie princípu ľudskosti nie sú vedľajšie efekty vojny, sú to medzinárodné zločiny!“

Vyhlásil to pápež František na audiencii so skupinou Lídri za mier. Tá združuje súčasných i bývalých štátnikov, ktorí sa angažujú za mier, medzi nimi je napríklad minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a bývalý generálny sekretár OSN Pan Ki-mun.

Rímsky biskup si však myslí, že ľudská rodina ohrozená vojnou čelí vážnejšiemu nebezpečenstvu, a tým je nedostatok vôle budovať mier. Prvým krokom je, aby zamĺkli zbrane, ale potom treba nanovo vybudovať súčasnosť a budúcnosť spolužitia, inštitúcií, štruktúr a služieb, doplnil argentínsky pápež. Na to sú nutné formy zmierenia, spoločné hodnoty, ako aj výchova a vzdelanie.

https://standard.sk/283018/papez-pise-ukrajincom-myslim-na-mladych-ktori-brania-vlast-so-zbranou-v-rukach/

Latinskoamerický pápež takisto zdôraznil, že používanie zbraní na riešenie konfliktov je znakom slabosti a krehkosti:

„Vyjednávať, pokračovať v mediácii a začať (proces) zmierenia si vyžaduje odvahu. Odvahu necítiť sa nadradene k ostatným, (ale) odvahu čeliť príčinám konfliktu, vzdať sa záujmov a hegemonických plánov, odvahu prekonať kategóriu nepriateľa.“

Hlavný pastier katolíckej cirkvi podčiarkol, že mierotvorci sa majú stať budovateľmi univerzálneho bratstva, ktoré nachádza silu v rozmanitosti a v jednote pri spoločnom úsilí každého človeka. Taktiež musia mať odvahu tvárou v tvár tým, ktorí nežiadajú teoretický mier, ale nádej života:

„Budovanie mieru si vyžaduje kreativitu, aby sme prekročili obvyklé schémy medzinárodných vzťahov a aby sme sa zároveň postavili proti tým, ktorí zverujú vojne úlohu vyriešiť spory medzi štátmi a v rámci štátov či dokonca uvažujú o násilnom nastolení podmienky spravodlivosti nevyhnutných pre spolunažívanie národov.“

Ako dodal, súčasne treba podporovať rozvojovú pomoc na odstránenie chudoby, hladu, zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ako aj ochranu životného prostredia a presadzovanie základných práv a ukončenie diskriminácie. Len takto sa pokoj stane synonymom dôstojnosti, vysvetlil katolícky líder.

František zaslal pozdrav aj účastníkom rímskej konferencie MED, v ktorom prízvukoval, že dramatický vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spôsobuje nevyčísliteľné škody tak ako každá vojna:

„Ukrajinský konflikt má v skutočnosti obrovské následky v severoafrických krajinách, ktoré sú z 80 percent závislé od obilia z Ukrajiny či z Ruska. Táto kríza nás nabáda, aby sme uvažovali o celkovej skutočnej situácii v globálnej perspektíve, tak ako sú globálne jej účinky.“


Ďalšie články