Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku má historicky prvú generálnu dozorkyňu

Predstavenie nového biskupa a dozorkyne Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Renáta Vinczeová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Generálnou dozorkyňou Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa stane Renáta Vinczeová. Ide o historicky prvú ženu v tejto najvyššej funkcii v ECAV, zastávať ju bude počas volebného obdobia 2022 – 2028. Výsledok vyhlásilo v piatok generálne presbyterstvo ECAV na Slovensku.

Volebné konventy sa v cirkevných zboroch uskutočnili 30. októbra, 6. a 13. novembra. O funkciu generálneho dozorcu ECAV sa v druhom kole voľby uchádzali Renáta Vinczeová a Marián Damankoš.

Damankoš vo voľbách získal podporu 26,53 percenta konventuálov (3 266 hlasov). Vinczeovej dalo vo voľbách svoj hlas 59,99 percenta konventuálov (7 385 hlasov). ,,Z celkového počtu 12 310 konventuálov bolo 1 659 tých, ktorí nehlasovali za žiadneho kandidáta, prípadne odovzdali neplatný hlasovací lístok,“ informovali z ECAV.

Ešte v máji 2021 sa generálny dozorca ECAV na Slovensku Ján Brozman vzdal svojej funkcie. Voľby, ktoré sa na uvoľnenú funkciu konali ešte v uplynulom roku a na jar tohto roku, boli neúspešné.

(tasr)


Ďalšie články