Ako je to s ťažbou kryptomien. Bitcoin verzus monero

Monero. Ilustračné foto: Pexels.com Monero. Ilustračné foto: Pexels.com

Prvého decembra 2022 oslávil algoritmus RandomX siete Monero tri roky prevádzky. Ide o spôsob, akým kryptomena monero vyberá autora ďalšieho bloku vo svojej účtovnej knihe. Pri tejto príležitosti sa zastavme a povedzme si krátko o histórii ťažby kryptomien.

Keď vznikol bitcoin, jediný „ťažiar“ (tvorca blokov) bol počítač Satoshiho Nakamota, tvorcu tejto kryptomeny. Ťaženie je spôsob, akým sa sieť zhodne na jednotnej histórii. Ako vedľajší efekt zároveň sieť odmeňuje tvorcov blokov novými jednotkami kryptomeny (napríklad bitcoin).

Po spustení bitcoinovej siete ste mohli bitcoiny ťažiť na bežnom domácom počítači, odmena bola každých desať minút 50 bitcoinov. Táto odmena v bitcoine každé štyri roky klesá na polovicu (takzvaný halving). Momentálne vzniká 6,25 nového bitcoinu každých desať minút.

S rastom siete a najmä ceny sa odvetvie profesionalizovalo a najprv prešlo na grafické karty, ktoré sú optimalizované na robenie mnohých jednoduchých výpočtov paralelne. Potom sa prešlo na programovateľné čipy FPGA (Field Programmable Gate Array), až sme sa nakoniec dostali do dnešného stavu, keď sa vyrábajú špecifické čipy iba na ťažbu bitcoinov (ASIC – Application Specific Integrated Circuit).

Pomocou systému ASIC je možné ťažiť veľmi efektívne pomocou konkrétneho algoritmu. Na iný algoritmus je daný čip nepoužiteľný – na rozdiel od bežných procesorov (CPU), ktoré sú všeobecné, ale pre konkrétne úlohy menej efektívne.

Kryptomena Monero zvolila iný prístup. Inovácie v špecifických čipoch bojkotuje a snaží sa im zabrániť. V momente, keď niekto zistí, ako vyrobiť efektívny čip na ťažbu tejto kryptomeny, zmení algoritmus a špecifický čip je nepoužiteľný. Cieľom je decentralizácia ťažby, aby sa do potvrdzovania blokov mohlo zapojiť čo najviac ľudí.

Ak máte voľný výkonnejší počítač, ktorý nič nerobí a prípadne máte lacnú elektrickú energiu (napríklad z fotovoltiky), môžete sa zapojiť do overovania siete. Monero komunita dala verejný prísľub, že váš počítač nebude konkurovať tisícnásobne rýchlejšiemu ASIC zariadeniu.

Nevýhodou tohto prístupu je to, že do ťažby tejto kryptomeny sa zapájajú aj heknuté počítače v takzvaných botnetoch. Je teda možné, že ťažba je natoľko náročná, že sa vám ani nezaplatí elektrická energia, tobôž kapitálová investícia do počítača. Kapitálové aj operačné náklady hekerov, ktorí ovládajú stovky tisíc počítačov po celom svete, sú výrazne nižšie. Kapitál aj elektrickú energiu totiž platia obete ich útokov.

Monero s algoritmom RandomX snahou sprístupniť ťažbu bežným ľuďom možno odstraší bežných investorov. Bitcoin a monero majú dva úplne odlišné prístupy a výhody a nevýhody ukáže čas. Ktorá sieť je dlhodobo udržateľná? Ktorá zvládne útoky najlepšie?

Tento článok vám prinášame vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články