Pokračoval súd so Salvinim, vypovedala exministerka obrany

Matteo Salvini. Foto: Facebook Matteo Salvini. Foto: Facebook

V sicílskom Palerme v piatok pokračoval súdny proces s talianskym ministrom dopravy Matteom Salvinim. Minister sa na pojednávaní nezúčastnil, vypovedať prišla bývalá ministerka obrany Elisabetta Trentová. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala zo správ agentúr APA a ANSA.

Salvini ako minister vnútra v auguste 2019 odmietal šesť dní povoliť španielskej záchrannej lodi Open Arms so 147 migrantmi zakotviť v prístave Lampedusa. Vylodenie migrantov v Taliansku nakoniec nariadil prokurátor. Podľa obžaloby sa Salvini svojím konaním dopustil zneužitia právomocí a trestného činu obmedzovania osobnej slobody.

Trentová na súde vypovedala, že ako ministerke obrany jej v danom prípade prináležalo iba preveriť, či nejde o vojenskú loď. Pod nariadením zakazujúcim lodi zakotviť v Taliansku boli napokon podpísaní šéfovia vládnych rezortov vnútra, infraštruktúry a obrany.

Vtedajší minister infraštruktúry Danilo Toninelli súdu povedal, že osobne si nebol vedomý možných rizík pre verejnú bezpečnosť a zdravie spojených s vylodením migrantov v Taliansku, ale o rizikách ho informoval minister vnútra. Sám Salvini považuje tento súdny proces za absurdný. „Mám sa zodpovedať pred súdom za to, že som chránil hranice Talianska?“ posťažoval sa.

(tasr, min)


Ďalšie články