Pred domom Žilinku sa v nedeľu protestovalo. Kalmus roztrhal jeho fotografiu

repro Peter Kalmus na proteste pred domom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Foto: reprofoto TV Joj

Pred domom generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa v nedeľu uskutočnil protest. Nespokojnosť s jeho pôsobením v úrade prišla vyjadriť zhruba dvadsiatka občanov.

Ku komornej akcii došlo iba niekoľko dní po tom, ako šéf prokuratúry paragrafom 363 Trestného poriadku zastavil stíhanie predsedu Smeru Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a oligarchu Norberta Bödöra v kauze Súmrak.

Prítomným však neprekážalo len Žilinkovo pôsobenie na domácej scéne. „Je to pán, ktorý utajuje zmluvu s ruskou generálnou prokuratúrou. Ruská federácia vyhlásila nás všetkých, celé Slovensko, za nepriateľský štát,“ posťažoval sa prítomný výtvarník Peter Kalmus.

Kalmus skritizoval aj Žilinkovo vymedzenie sa voči obrannej zmluve so Spojenými štátmi americkými. Kontroverzný umelec podľa medializovaných informácií na proteste napokon roztrhal Žilinkovu fotografiu.

„Teraz oficiálne vyšlo von, že Pavol Paška má 2,4 miliardy. Viete si predstaviť takúto sumu, 2,4 miliardy? […] To mal jeden darebák zo Smeru, ktorý robil predsedu Národnej rady. Myslíte si, že Fico a Kaliňák majú menej?“ rečnil na proteste ďalší z prítomných v dokrútke TV Joj.

Správy tohto druhu pritom žiadny relevantný zdroj v súčasnom období nepublikoval a na internete sa objavili už pred vyše dvomi rokmi iba v jednom kurióznom blogu. Pre zaujímavosť, šlo by o majetok ďaleko vyšší, než akým disponuje najbohatší Slovák a šéf developerskej spoločnosti HB Reavis Ivan Chrenko.

Na mieste protestu sa nachádzali viaceré policajné zložky, ako aj antikonfliktný tím. Priebeh podujatia však bol pokojný. Sám Žilinka sa k dianiu pred jeho bydliskom nevyjadril a nie je ani známe, či sa v tom čase nachádzal vo svojom dome.

Žilinku za časté aplikovanie spomenutého paragrafu kritizujú viacerí koaliční politici či mimovládne organizácie. Funkcionár však nadužívanie kompetencií nepripúšťa a bráni sa tvrdením, že iba napráva nezákonnosť postupov polície a prokuratúry.

V rovnaký deň, v aký sa protestovalo, uverejnila TV Markíza prieskum agentúry Focus týkajúci sa dôveryhodnosti troch verejných činiteľov pôsobiacich v OČTK vrátane Žilinku. Vyplynulo z neho, že Žilinkovi dôveruje 45 percent opýtaných, šéfovi polície Štefanovi Hamranovi 30 percent a vedúcemu špeciálnej prokuratúry Danielovi Lipšicovi 29 percent.

V posledných mesiacoch až rokoch sa uskutočnilo viacero protestov pred bydliskami verejne známych osobností, najmä pandemických autorít a politických špičiek z rôznych strán. Akcie tohto druhu sú v spoločnosti vnímané veľmi citlivo, avšak k vážnejšiemu bezpečnostnému incidentu pri nich zatiaľ neprišlo.


Ďalšie články