Generácia, ktorá vyrástla vo vojne, potrebuje nádej. Deťom v Sýrii pomáha skauting

Majd Almadour so svojou skautskou uniformou v Damasku. Foto: ACN Majd Almadour so svojou skautskou uniformou v Damasku. Foto: ACN

Vojna v Sýrii si za jedenásť rokov vyžiadala státisíce obetí na životoch, milióny ľudí prišli o strechu nad hlavou a mnohé mestá boli zničené. Krajina sa prepadá do čoraz hlbšej ekonomickej a sociálnej krízy. Polovica z 23-miliónovej populácie bola nútená opustiť svoje domovy a podľa kardinála Zenariho, apoštolského nuncia v Sýrii, dnes žije 90 percent obyvateľov pod hranicou chudoby.

Milióny sýrskych detí nepoznajú iný svet ako svet vojny a chudoby. Ich rodičia sú pre kolaps celé dni v práci, aby mali na jedlo – deťom sa nedokážu venovať. Tie sú zatiaľ v uliciach, kde sa učia násiliu a zlozvykom. Formačné a vzdelávacie programy pre deti zanikli, no v niektorých častiach Sýrie pôsobia skauti zo Sýrskej pravoslávnej cirkvi, ktorí sa teraz usilujú obnoviť intenzívnu prácu s deťmi a mladými.

„To, že Majed chodí na kresťanský skauting, je pre nás veľmi vzácne… Takto dostáva okrem skautskej formácie navyše aj kresťanskú výchovu,” hovorí otec dvanásťročného chlapca, ktorý sa pridal k jednej z družín. Ani skauting však nie je odolný voči kríze. Chýbajú im napríklad prostriedky na uniformy, ktoré sú pre deti veľmi vzácne. Pomáhajú im udržiavať morálku a disciplínu, ako aj posilňovať ich identitu. Zároveň stierajú triedne rozdiely, ktoré sú pre vojnu ešte výraznejšie. Všetky tieto aspekty sú pre deti dôležité, strata ideálov a smerovania dnes objektívne hrozí celej generácii Sýrčanov, tí však potrebujú nádej a silu budovať svoju krajinu odznova.

Doprava damaských skautov do letných táborov. Foto: ACN

Všetky skautské skupiny v Sýrii sú prepojené s miestnymi cirkevnými spoločenstvami – majú sväté omše, spoločne sa modlia, zúčastňujú sa na procesiách. V skautingu sa deti učia aj praktickým životným zručnostiam a zažívajú spoločenstvo. Skauting ich povzbudzuje, aby obohacovali aj svoje komunity a boli vnímavé na potreby druhých ľudí. Nasmerúva ich na hodnoty, ako starostlivosť o iných, vzájomná úcta, integrita, spolupráca.

Podpora skautov v Sýrii, ako aj aktivít, ako sú letné tábory, púte a duchovné obnovy je preto pre nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi prioritou. Pôsobia na osobnosť mladého človeka celistvo a navyše posilňujú vieru kresťanov na Blízkom východe. Ak sa má kresťanstvu naďalej dariť v regióne jeho zrodu, je potrebné sa sústrediť na mladých, ktorí túžia po živej viere, nádeji a priateľstve. Spoločné zážitky sprevádzané modlitbou motivujú mladých ľudí zostať vo svojej krajine a pracovať na rozvoji pre dobro spoločnosti.

Ilustračné foto detí v Damasku. Foto: ACN

Žiaľ, rodičia detí nedokážu tieto činnosti podporovať. Sankcie uvalené na Sýriu, celosvetová pandémia koronavírusu a finančný kolaps Libanonu spôsobili 4- až 5-násobný nárast životných nákladov. Mesačná mzda pritom neraz neprevyšuje 100-tisíc sýrskych libier, teda približne 30 dolárov. Skauti zo Sýrie preto prosia o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

„Cirkevný skauting je veľmi dobre organizovaný systém, usilujúci sa o zlepšenie kvality života mládeže a jej priblíženie sa Kristovi. On nás zachraňuje pred úskaliami života, ktoré nás chcú obrať o nádej, a vedie nás do bezpečia Božieho kráľovstva. V našej organizácii si ctíme hodnoty starostlivosti, úcty, integrity a spolupráce. Budeme vám zaviazaní, ak podporíte jej rozvoj,” uviedol Dr. Safir Salim, koordinátor skautov.

Činnosť skautov v Sýrii môžu podporiť aj dobrodinci zo Slovenska ľubovoľným darom prostredníctvom nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi


Ďalšie články