V januári po piatich rokoch vystavia české korunovačné klenoty

Na snímke dvere Korunnej komory s korunovačnými klenotmi v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, na otvorenie ktorých je potrebných sedem kľúčov. Foto: TASR/Bohdan Kopčák Na snímke dvere Korunnej komory s korunovačnými klenotmi v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, na otvorenie ktorých je potrebných sedem kľúčov. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

V januári Pražský hrad na päť dní mimoriadne vystaví české korunovačné klenoty. Ľudia si ich budú môcť prezrieť v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade.

Naposledy boli vystavené pred piatimi rokmi pri príležitosti stého výročia vzniku Československa a 25. výročia vzniku samostatnej Českej republiky. V pondelok to uviedol vedúci Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář.

„Prezident republiky rozhodol o vystavení českých korunovačných klenotov pri príležitosti 30. výročia založenia Českej republiky v dňoch 17. až 21. januára 2023,“ povedal Mynář.

Klenoty budú po 68 rokoch vystavené v katedrále sv. Víta, a to v pôvodnej vitríne v priečnej lodi chrámu. Podľa Mynářa tým KPR chce nadviazať na prvorepublikovú tradíciu. Doteraz boli vystavované v iných častiach Pražského hradu.

Dekan Metropolitnej kapituly u sv. Víta v Prahe Ondřej Pávek oznámil, že okrem klenotov bude zároveň vystavená aj relikvia sv. Václava.

Hovorca KPR Jiří Ovčáček zároveň oznámil, že v októbri sa v kaplnke sv. Václava uskutočnil vedecký prieskum českých korunovačných klenotov. Pri svätováclavskej korune mal zodpovedať otázku, či sa v krížiku na jej vrchu nachádza alebo nachádzal údajný tŕň z Kristovej tŕňovej koruny, ako o tom informuje latinský nápis.

Pamiatkari krížik skúmali pomocou prenosného röntgenu. „Zvolená metóda röntgenového žiarenia neumožňuje priame potvrdenie organickej hmoty, teda samotného tŕňa vnútri schránky,“ povedal riaditeľ Odboru pamiatkovej starostlivosti KPR Petr Kroupa. Pamiatkari však napriek tomu podľa Kroupu nepochybujú, že tŕň v krížiku je. V budúcnosti sa môžu v tejto veci uskutočniť ďalšie výskumy.

Medzi české korunovačné klenoty patrí Svätováclavská koruna, kráľovské jablko, kráľovské žezlo a korunovačné rúcho. Koruna, žezlo a jablko sú trvalo uložené v Korunnej komore Katedrály svätého Víta a rúcho je uchovávané v klimatizovanom depozitári v Zbierkach Pražského hradu.

Dvere od Korunnej komory a tiež pancierovaná skrinka, v ktorej sú klenoty uložené, majú sedem zámkov. Na ich vyzdvihnutie je nutné, aby sa stretlo sedem držiteľov kľúčov. Okrem prezidenta sú nimi predseda vlády, predsedovia oboch komôr parlamentu, primátor hlavného mesta, arcibiskup pražský a dekan Metropolitnej kapituly u sv. Víta.

Korunovačné klenoty sa tradične vystavujú pri príležitosti inaugurácie prezidenta a založenia republiky. Počas dvoch funkčných období súčasného českého prezidenta Miloša Zemana budú vystavené už po štvrtý raz.

(tasr)


Ďalšie články