Na ruských brehoch Kaspického mora objavili už 2 500 uhynutých tuleňov

Zamestnanci medziokresnej environmentálnej prokuratúry a novinári si prezerajú uhynuté tulene na pobreží Kaspického mora v nedeľu 4. decembra 2022. Foto: TASR/AP Zamestnanci medziokresnej environmentálnej prokuratúry a novinári si prezerajú uhynuté tulene na pobreží Kaspického mora v nedeľu 4. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych tuleňov, ktoré objavili na ruskom pobreží Kaspického mora, stúpol už na 2 500. Dôvod ich najväčšieho masového úhynu za uplynulé desaťročie je naďalej nejasný, povedala v pondelok riaditeľka ruského Federálneho úradu pre dohľad nad prírodnými zdrojmi Svetlana Radionovová. Informovala o tom správa agentúry DPA.

Existujú náznaky, že zvieratá, nájdené na pobreží Kaspického mora v ruskej autonómnej republike Dagestan, uhynuli v dôsledku nedostatku kyslíka, bližšie podrobnosti však riaditeľka neuviedla.

Vyšetrovanie nezvyčajne masového úhynu tuleňov stále pokračuje. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by ho zapríčinil vonkajší násilný zásah, napríklad útok pytliakov.

V Kaspickom mori sa každoročne nájde množstvo uhynutých tuleňov, píše DPA. V uplynulých rokoch však išlo len o stovky, a nie tisíce kusov. Tamojšie úrady počet uhynutých tuleňov v priebehu víkendu viacnásobne zvyšovali a nevylúčili, že bude naďalej výrazne rásť.

„Je to najväčší masový úhyn tuleňa kaspického za uplynulé desaťročie. Príčiny sa vyšetria po laboratórnych testoch patologických materiálov zvierat,“ uviedlo v nedeľu dagestanské ministerstvo pre ochranu životného prostredia v so sídlom v Machačkale.

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) už v roku 2008 klasifikovala tuleňa kaspického ako ohrozený živočíšny druh.

Populácia tohto druhu klesla za posledné storočie približne o 90 percent, dôvodom je do veľkej miery znečistenie spôsobené ťažbou ropy a jej spracovaním. Tulene sa často stávajú obeťami únikov ropy, pytliactva a nadmerného lovu.

(tasr)


Ďalšie články