S kauzou Roberta Kaliňáka sa to komplikuje

Robert Kaliòák Robert Kaliňák. Foto: TASR.

Lipšicova špeciálna prokuratúra nenaráža len na Žilinku, ale aj na súdy. Stíhanie advokáta Paru za jeho služby Kaliňákovi a bödörovcom sa zaseklo. Sudca upozornil na vážne chyby špeciálnej prokuratúry.

Je to dobrá správa pre Paru aj Kaliňáka. A zlá správa pre spravodlivosť. Príbeh advokáta Paru je učebnicovou ukážkou, ako sa zneužívalo právo na politický boj. A na likvidáciu tých, ktorí chceli vyšetrovať korupčné kauzy.

Začalo sa to v roku 2016. Prokurátor Vasiľ Špirko viedol vyšetrovanie korupčných prípadov Kaliňáka a Počiatka. Išlo v nich údajne o rozkrádanie štátnej pokladnice prostredníctvom podvodov s DPH a zmanipulovaných tendrov. Vyšetrovať sa mali aj pochybné Kaliňákove príjmy z firmy BA Haus, ktorú založil podnikateľ Bašternák. Ten Bašternák, ktorý bol neskôr odsúdený za podvody s DPH a ktorému formálne patril Ficov luxusný byt v Bonaparte.

Za úlovkom Špirka bola sčasti náhoda. V jeho rukách skončil podvodník s DPH Varga. Pod tlakom odkryl systém: ako fungovali „obchody“ Kaliňáka s Počiatkom. Obaja podľa neho vyberali výpalné od podvodníkov s DPH a od organizátorov tendrov. Za niekoľko rokov vraj takto štát obrali o 200 miliónov eur.

Prokurátor Špirko však hneď na začiatku (rok 2016) škaredo narazil. NAKA ho začala trestne stíhať za údajné manipulovanie s dôkazmi. Špeciálny prokurátor (v tom čase Kováčik) mu vyšetrovanie vzal. Kaliňákova kauza s bašternákovcami išla dostratena. Pod tlakom neboli Kaliňák s Počiatkom, ale prokurátor, ktorý im chcel vystaviť účet.

Dnes už vieme, že stíhanie Špirka bolo účelové. Dvakrát bolo zastavené. Prokurátora podržala aj disciplinárna komisia. A nielen to. Po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky vyšetrovatelia zistili, že útoky proti Špirkovi riadila skupina bödörovcov. Aby kryla Kaliňáka a Počiatka.

Jednou z kľúčových postáv, ktoré sa postarali o útoky na Špirka, bol podľa vyšetrovateľov Marek Para. Lexov a Kočnerov právnik. Para mal byť nasadený ako advokát Vargu, ktorého vypočúval prokurátor Špirko. Výsledok: svedok spolu s Parom prípad otočili proti prokurátorovi.

Ďalej: vyšetrovatelia zistili, že Para v tom čase intenzívne komunikoval s policajným prezidentom Gašparom, so šéfom NAKA Hraškom, s jeho zástupcom Krajmerom, s ministrom vnútra Kaliňákom. Podľa obžaloby mal Para zariaďovať stíhanie nepohodlného prokurátora.

Potvrdzujú to aj správy z Kočnerovej aplikácie Threema. Para vystupoval ako advokát a zároveň ako vybavovač s kontaktmi na bödörovcov, ministra Kaliňáka a šéfov NAKA.

A nakoniec to potvrdzuje aj výpoveď „kajúcnika“ Slobodníka, ktorý v minulosti pracoval vo vedení NAKA.

Po voľbách 2020 sa ukázalo, že Špirko mal pravdu. Išla po ňom skupina bödörovcov, ktorá mala pod kontrolou políciu aj špeciálneho prokurátora Kováčika.

V máji 2022 NAKA zadržala Paru a posadila ho do väzby. Kauza sa pomerne rýchlo skončila návrhom na obžalobu. Paru čakal súdny proces za podporu zločineckej skupiny bödörovcov.

Lenže dnes jeho prípad stojí na mŕtvom bode. A nie, nebol za tým povestný paragraf 363 trestného poriadku. Ani generálny prokurátor Žilinka. Obžalobu vrátil špeciálnej prokuratúre sudca Špecializovaného trestného súdu. S vysvetlením, že špeciálna prokuratúra v prípade Paru urobila vážne procesné chyby.

Je to škoda. Lebo v tomto prípade išlo o veľa. O praktiky advokáta, ktorý sa podľa vyšetrovateľa správal ako agent šéfov NAKA. O útoky proti prokurátorovi Špirkovi, ktorý sa počas Ficovej vlády opovážil vyšetrovať podozrenia z podvodov Kaliňáka a Počiatka. A nakoniec v ňom išlo o ministra Kaliňáka, ktorý potreboval zakryť vlastné kauzy a otočiť políciu proti Špirkovi. Aj on je v tejto veci stíhaný, a to za zneužitie právomoci.

Komplikácie pri stíhaní Paru dnes nepriamo pomáhajú exministrovi vnútra Kaliňákovi. Práve v jeho prospech mal Para pracovať, keď zariaďoval odstavenie Špirka.

Za neúspechom Lipšicovej špeciálnej prokuratúry však tentoraz nemusí byť „mafia“ (ako to radi vykresľujú Matovič a jeho ľudia). Na chyby špeciálnej prokuratúry upozornil sudca. Alebo inak: obvinení majú právo využívať chyby prokuratúry vo svoj prospech. Treba s tým počítať. Hlavne ak dnes vyšetrovatelia stoja proti skúseným právnikom s politickým krytím.

Vyzerá to tak, že špeciálna prokuratúra sa až príliš ponáhľala s „výsledkami“, respektíve s politickými bodmi. Zabudla na to, že tieto kauzy už nebudú riešiť médiá, ale súdy.

A sudcovia majú sklony – len si predstavte tú nehoráznosť – prihliadať okrem politického rámca aj na ten právny.


Ďalšie články