Slovenský HDP vzrástol v treťom štvrťroku 2022 medziročne o 1,4 percenta

Výrobná linka v automobilke Volkswagen v Bratislave, lustračná snímka. Foto: TASR Výrobná linka v automobilke Volkswagen v Bratislave, lustračná snímka. Foto: TASR

Hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,4 percenta (v stálych cenách, sezónne neočistený). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Slovenská ekonomika si udržala tempo rastu na úrovni druhého štvrťroku, v porovnaní s prvým štvrťrokom však bola nižšia. Objem HDP v bežných cenách medziročne vzrástol o 9,5 percenta a dosiahol 28,5 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní (3. štvrťrok 2022 oproti druhému štvrťroku 2022) bola tvorba HDP po sezónnom očistení reálne vyššia o 0,4 percenta.

Priemysel, ako jedno z najvýznamnejších skupín odvetví so štvrtinovým podielom na celkovej pridanej hodnote, zaznamenal medziročný rast o 3,7 percenta, ale v porovnaní s úrovňou pred pandémiou (oproti tretiemu štvrťroku 2019) výkonnosť stále zaostávala o 4,7 percenta. Vývoj v priemysle pozitívne ovplyvnil nárast výroby motorových vozidiel o 19,5 percenta, ale tiež odvetvia ako výroba strojov a zariadení i. n. o 24,6 percenta a výroba výrobkov z gumy a plastu o 2,6 percenta. Naopak, pokles sa zaznamenal vo výrobe kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,1 percenta.

Rast HDP brzdil pretrvávajúci výrazný pokles pridanej hodnoty vo finančných a poisťovacích činnostiach (o 11,3 percenta) a mierny pokles vo verejnej správe vrátane vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej pomoci (o 0,3 percenta).

V súhrne za prvé tri štvrťroky 2022 dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 79,4 miliardy eur. V stálych cenách vzrástol o 1,9 percenta a predcovidové obdobie (prvý až tretí štvrťrok 2019) prekročil o jedno percento.

(tasr)


Ďalšie články