Neboli to bayraktary, ale zrejme staré sovietske drony. Čo znamenajú ukrajinské útoky na ruské letiská

Ruský bombardér Tu-22M3 na základni Engels. Foto: Profimedia Ruský bombardér Tu-22M3 na základni Engels. Foto: Profimedia

Najnovšie letecké útoky na ruské strategické letecké základne hlboko na území Ruskej federácie majú podľa expertov psychologický účel. Ukrajine mohla asistovať tretia strana.

Vojenské letisko v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou zasiahlo v utorok útočné bezpilotné lietadlo. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt uviedol, že v dôsledku útoku začal horieť zásobník ropy, no k obetiam nedošlo.

V pondelok zas Rusi tvrdili, že zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré sa „pokúsili zaútočiť na leteckú základňu Ďagilevo v Riazanskej oblasti a na vojenskú základňu Engeľs v Saratovskej oblasti dronmi sovietskej výroby“. Úlomky dronov po výbuchu podľa ruského rezortu obrany zabili troch vojakov a zranili ďalších štyroch.

Ukrajina mlčí

Ukrajina sa oficiálne k útokom bezprostredne neprihlásila. Oficiálny účet jej vzdušných síl sa však po útoku vysmial Rusom. „Rjazaň, Rusko. Čo sa stalo?“ Uviedol účet.

https://twitter.com/KpsZSU/status/1599850710178619394

Nahnevaní blogeri

Je skutočne len málo pochybností, že by za útokmi stál niekto iný ako Kyjev. Aj podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je pravdepodobné, že ruské strategické letecké základne zasiahli Ukrajinci. Spôsobili ľahké škody a zároveň demonštrovali schopnosť zasiahnuť aj ruské tylové oblasti a „možnosť narušiť ruské útoky proti ukrajinskej infraštruktúre“.

ISW poukázal aj na hnev ruskej vojenskej blogerskej komunity, ktorá kritizovala ruských predstaviteľov za to, že nedokázali predvídať a zabrániť ukrajinským útokom na ruské strategické letecké základne.

Ruské vojenské telegramové kanály špekulujú, aká asi bude teraz odpoveď Moskvy, keď útok na Krymský most viedol k zničeniu energetického systému Ukrajiny. Pripúšťajú, že po útoku na Krymský most sa ukázalo, že v Rusku nezostali žiadne strategické zariadenia, ktoré by sa dali považovať za absolútne bezpečné.

Psychologický útok

Generálmajor austrálskej armády vo výslužbe Mick Ryan tvrdí, že ak skutočne útočili Ukrajinci, je to ďalší prejav ich sebadôvery a vôle bojovať. Útokmi na základne tak odkázali, že Rusi nemajú so svojimi raketami dlhého doletu takú asymetrickú výhodu, ako si myslia.

„Je to psychologický útok proti Rusku. Tento útok na vojenský cieľ hlboko v Rusku spôsobí zdesenie medzi verejnosťou, ktorá si myslela, že je bezpečne izolovaná od vojny. Bude zaujímavé sledovať reakciu ruskej propagandistickej mašinérie,“ píše Ryan.

Ďalej uvádza, že „schopnosť Ukrajiny zacieliť na túto vzdialenosť je pôsobivá. Tieto základne sú viac ako 700 kilometrov od Ukrajiny. Napriek dostupnosti komerčných satelitných snímok je zacielenie na túto vzdialenosť ťažké. Útočníci mohli mať pri plánovaní úderu asistenciu tretej strany, no nie je to isté. Kombinácia údajov z otvorených zdrojov, znalosti medzier v sieti ruskej protivzdušnej obrany a pozorovania na zemi by však mohla stačiť“.

Ryan sa ďalej pýta, kde bola toľko vychvaľovaná ruská protivzdušná obrana, ktorá znepokojovala plánovačov počas studenej vojny. „Tak ako Kerčský most a ďalšie útoky na Kryme ukázali, že obrana Ruska proti odhodlanému a kreatívnemu protivníkovi bola priepustná,“ poznamenal. Nevylučuje, že Ukrajinci sa opäť pokúsia o útok na ruské strategické sily.

Sovietsky dron

Viacerí analytici predpokladajú, že Ukrajinci pri útoku použili drony sovietskej výroby. Chuck Pfarrer, niekdajší veliteľ americkej špeciálnej jednotky, známej ako SEAL Team Six, sa domnieva, že šlo o modifikované prieskumné bezpilotné lietadlá zo sovietskej éry Tupolev Tu-141. Sú vraj vybavené aktualizovanými navigačnými systémami GPS a improvizovanými hlavicami.

Aj magazín Forbes uvádza, že drony, ktoré útočili, neboli satelitom navádzané a raketami vyzbrojené drony typu Bayraktar TB2, ktoré Ukrajina získala z Turecka. S odvolaním sa na telegramový kanál Kotsnews portál píše, že išlo o sovietske drony Tu-141, ktoré sa v prvej línii naposledy využívali v 80. rokoch minulého storočia na fotoprieskumné misie.

„Tu-141 nebol podľa štandardov 80. rokov príliš sofistikovaný. Dnes je ešte menej. Je však jednoduchý, rýchly a dostatočne veľký na to, aby uniesol hlavicu vážiacu stovky libier, vďaka čomu je oveľa výkonnejší než TB-2 so 49-librovými raketami. Tu-141 funguje. Preto by nemalo byť prekvapením, že Ukrajinci posielajú svoje Tu-141 na jednosmerné misie, aby vyhodili do vzduchu ruské bombardéry,“ píše Forbes.

Niektoré drony Tu-141 a podobné Tu-143 boli uskladnené na Ukrajine, keď ruské vojská vtrhli v roku 2014 do krajiny. Ukrajinskí technici začali 30-ročné drony sťahovať zo skladov a upravovať ich. Ruskom podporovaní separatisti zostrelili v roku 2014 nad východnou Ukrajinou najmenej dva drony Tu-143.

„Odstráňte kamery a pridajte výbušniny a Tu-141 sa stane skôr riadenou strelou než prieskumným dronom. Už v marci bolo zrejmé, že ukrajinské letectvo upravilo niektoré zo svojich Tu-141 na jednosmerné samovražedné misie. Tu-141, ktorý vybočil z kurzu a 10. marca havaroval v Chorvátsku, mal údajne na palube bombu… Je ťažké povedať, koľko dronov Tu-141 a Tu-143 Ukrajine ešte zostalo. Ak nejaké sú, očakávajte ďalšie hlboké útoky zamerané na ruské základne s bombardérmi alebo na iné strategické ciele,“ upozornil portál.


Ďalšie články