Ukrajine sa míňa munícia. NATO chce obnoviť továrne aj na Slovensku

Ukraine: Ukrainian servicemembers conduct a fire mission using two 2S7 "Pion" artillery systems in the Donetsk Region of Ukraine. Ukrajinskí vojaci pália z delostreleckého systému 2S7 "Pion" v Doneckej oblasti 5. decembra, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Munícia pre potreby Ukrajiny by sa mohla vyrábať aj na Slovensku a v ostatných krajinách strednej a východnej Európy. Na rozdiel od západných štátov totiž majú k dispozícii výrobné linky, ktoré dokážu kŕmiť sovietsku techniku v jej ozbrojených silách.

Pred niekoľkými dňami sa na verejnosti objavili informácie, podľa ktorých Rusko plánovalo obsadiť Ukrajinu do desiatich dní od začiatku invázie na konci februára a následne anektovať celé jej územie do augusta.

Vyplynulo to zo zaistených ruských dokumentov, ktoré zrejme podpísal šéf Kremľa Vladimir Putin, a ich detaily zverejnil britský bezpečnostný inštitút RUSI. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Konflikt sa však vyvinul skôr opačne. Bez zásadných územných ziskov a iných úspechov útočníka trvá už takmer 300 dní, čo má za následok extrémnu spotrebu zbraní a munície na oboch stranách.

Po čom je najväčší dopyt?  

Pre ilustráciu, predovšetkým rozsah používania delostrelectva vo vojne na Ukrajine je podľa predstaviteľov Severoatlantickej aliancie ohromujúci. Napríklad v lete Ukrajinci na Donbase denne vypálili 6-tisíc až 7-tisíc delostre­leckých nábojov, uviedol vysokopostavený predstaviteľ NATO. Rusi vtedy strieľali 40-tisíc až 50-tisíc nábojov denne. Spojené štáty pritom vyrobia mesačne len 15 000 delostre­leckých nábojov.

„Deň na Ukrajine je mesiac alebo aj viac v Afganistane,“ povedal Camille Grand, odborník na obranu z think-tanku Európska rada pre zahraničné vzťahy, ktorý bol donedávna zástupcom generálneho tajomníka NATO pre obranné investície.

Takáto úroveň spotreby znamená, že obe strany smerujú k rýchlemu vyčerpaniu zásob munície. Ukrajinská strana má núdzu najmä o delostrelecké granáty východného štandardu, ktoré nie sú použiteľné do západných zbraní. Konkrétne, sovietska delostrelecká technika v ukrajinskej výzbroji využíva hlavne ráž 152 milimetrov, pričom západná má ráž 155 milimetrov, teda o 3 milimetre väčšiu.

Vyrábať by sa mohlo aj na Slovensku

NATO preto podľa denníka The New York Times uvažuje o navýšení a financovaní výroby v niektorých aliančných krajinách, ktoré majú na tento typ munície stále zariadené výrobné linky. Do spolupráce by sa za aliančnej podpory malo zapojiť Česko, Bulharsko, ale aj Slovensko.

Túto informáciu potvrdila aj česká ministerka obrany Jana Černochová. „Česká republika možnosti na výrobu niektorých typov munície má vzhľadom na to, že je tu celý rad firiem, ktoré buď sprivatizovali tieto podniky, alebo stále držia nejaké výrobné linky,“ povedala v Českej televízii. „Máme nejaké varianty, ktoré môžeme ponúknuť,“ dodala ministerka.

„Pravdepodobne by tak šlo o zapojenie českých zbrojárskych holdingov STV Group a Czechoslovak Group (CSG), ktorá vyrába na Slovensku delostrelecké granáty a ďalšiu muníciu prostredníctvom dcérskej MSM Group,“ napísal portál Echo 24.

Zbrojári navyšujú výrobu

Podľa vojenského analytika Lukáša Visingra by popri troch zmienených krajinách pripadalo do úvahy aj Poľsko. „Je známe, že výroba stále beží vo všetkých štyroch krajinách. Vyrábajú sa granáty, prachové náplne aj rakety do delostreleckých raketometov. Keď sa zainvestuje, tak sa dajú kapacity výrobných liniek navýšiť a najať ďalších ľudí,“ hovorí Visingr.

„Ruská agresia proti Ukrajine iba umocnila trend, ktorý začal v posledných rokoch. Európske armády mali v skladoch málo munície a málo cvičili. Teraz delostrelectvo cvičí intenzívnejšie a štáty chcú zásoby munície doplniť. Konflikt nielen na Ukrajine, ale aj na Kaukaze potvrdil, že delostrelectvo je z hľadiska efektivity vzhľadom k vynaloženým prostriedkom jedinečný druh vojska,“ povedal v júnovom rozhovore pre Hospodárske noviny viceprezident holdingu MSM Group Pavol Čahoj, ktorý sa venuje segmentu munície.

Michal Strnad, majiteľ firmy Czechoslovak Group, ktorá je najvýznamnejším dodávateľom modernizovaných sovietskych zbraní pre ukrajinskú armádu, agentúre Reuters v utorok povedal, že doplnenie západných zásob delostreleckej munície môže trvať 10 až 15 rokov.

CSG má podľa Strnada výrobnú kapacitu 80- až 100-tisíc delostreleckých nábojov ročne, čím zodpovedná za približne 25 až 30 percent európskej produkcie 155 milimetrový nábojov.

Spoločnosť podľa neho najme ďalších 250 až 300 ľudí, aby rozšírila výrobu a zvýšila kapacitu na 150-tisíc kusov nábojov. To však potrvá zhruba dva roky v dôsledku dlhých dodacích lehôt na zariadenia nutné pri výrobe.


Ďalšie články