Fico: Keď krajiny v rámci V4 konali spoločne, darilo sa im presadzovať ich záujmy

Robert Fico a Péter Szijjártró. Zdroj: Reprofoto/FB RF Robert Fico a Péter Szijjártró. Zdroj: Reprofoto/FB RF

Keď krajiny v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) konali spoločne, darilo sa im presadzovať ich záujmy. Tento formát má zmysel pre Slovensko aj Maďarsko. Predseda strany Smer-SD Robert Fico to uviedol po bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom.

Fica mrzí, že Slovensko nedáva spolupráci v rámci V4 žiadnu dynamiku. Maďarsko má podľa Szijjártóa záujem na tom, aby spolupráca v rámci tejto skupiny pokračovala. „Máme veľkú radosť z toho, že aj na Slovensku sú vynikajúci priaznivci tejto myšlienky. Ďakujem Ficovi za podporu v tejto otázke,“ poznamenal.

Fico zdôraznil, že Maďarsko nemôže byť sankcionované zo strany Európskej únie za svoje postoje a názory. Ak chcú eurokomisári hľadať krajinu, kde je problém s právnym štátom, mali by sa podľa Fica zamerať na Slovensko.

Spoločne sa zaoberali aj protiruskými sankciami, ktoré nič nezmenili na postoji Ruska voči Ukrajine. „Sme presvedčení, že sa majú ukladať sankcie, ktoré fungujú, a nie také, ktoré poškodzujú tých, ktorí tieto sankcie vymysleli,“ poznamenal Fico. Témou stretnutia bola aj nelegálna migrácia.

So Szijjártóom sa stretli aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko. „Diskutovať s Péterom Szijjártóm je pre mňa vždy poučné. Poďakoval som mu za pozície Maďarska v EÚ, ktoré pomáhajú aj Slovenskej republike a blokujú šialenstvá Bruselu,“ uviedol Danko.

Szijjártó reagoval, že sa na Slovensku stretol s každým, kto podporuje Maďarsko. „Nereflektoval som na to, akú úlohu zohráva Danko v slovenskej politike, ale hodnotil som to, že on sa postavil za nás,“ povedal maďarský minister. Nemyslí si, že je prejavom neúcty, ak sa v krajine stretne s politikom určujúceho významu či bývalým premiérom.

Maďarské fórum považuje za červenú čiaru stretnutie maďarského ministra s Ficom a Dankom. „Maďari na Slovensku majú dostatok vlastného rozumu a vedia posúdiť, že spolupráca s Ficom a s Dankom je neakceptovateľná. Stojíme na správnej strane,“ povedal predseda Maďarského fóra Zsolt Simon.

(tasr)


Ďalšie články