Čína ohlásila plošné uvoľňovanie protipandemických obmedzení

Obyvateľ Pekingu si skladá rúško počas testovania na ochorenie COVID-19. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Obyvateľ Pekingu si skladá rúško počas testovania na ochorenie COVID-19. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Čína v stredu ohlásila rozsiahle uvoľnenie obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19. Niektorí pozitívni pacienti budú môcť zostať v domácej karanténe a obmedzia sa aj požiadavky na povinné PCR testovanie, informuje správa agentúry AFP.

Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) zverejnila nové usmernenia, podľa ktorých bezpríznakové infikované osoby i ľudia s miernym priebehom ochorenia, majúci nárok na domácu izolácie, budú môcť byť vo všeobecnosti v domácej karanténe alebo si vybrať liečbu v nemocnici.

Hromadné testovanie PCR testami sa bude podľa NHC vykonávať len v školách, nemocniciach, domovoch dôchodcov a na rizikových pracoviskách. Jeho rozsah a frekvenciu treba ďalej znižovať. Osoby cestujúce medzi provinciami sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu starým najviac 48 hodín a nebudú sa musieť testovať ani po návrate.

Obyvatelia na mnohých miestach v Číne už niekoľko týždňov protestujú proti prísnym protiepidemickým opatreniam a vyzývajú na politické zmeny v krajine. Protesty vypukli po požiari obytného domu v meste Urumči, pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí.

Na čínskom internete sa rozšírili tvrdenia, že počet obetí bol v skutočnosti ešte vyšší a že k nemu prispeli prísne proticovidové opatrenia. Časť obyvateľov údajne nemohla uniknúť z horiacej budovy pre uzamknuté východy, iní vraj opustili byty príliš neskoro pre obavy, aby neporušili platné reštrikcie. Čínske úrady to popierajú.

Viac ako 95 percent prípadov covidu v Číne je v súčasnosti asymptomatických, priebeh choroby je mierny a úmrtnosť je veľmi nízka.

(tasr)


Ďalšie články