Poľsko zmenilo postoj a prijme nemecký systém protivzdušnej obrany Patriot

Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot nemeckých síl počas mediálnej prezentácie v nemeckom meste Schwesing 17. marca 2022. Foto: TASR/AP Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot nemeckých síl počas mediálnej prezentácie v nemeckom meste Schwesing 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok povedal, že jeho krajina napokon prijme systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Nemecko minulý mesiac ponúklo na nasadenie v Poľsku.

Návrh z Berlína prišiel po tom, ako v Poľsku pri hraniciach s Ukrajinou spadla zblúdilá strela a zabila dvoch poľských mužov. Poľsko a NATO uviedli, že sa domnievajú, že išlo o ukrajinskú raketu, ktorú vystrelili, keď sa krajina 15. novembra chránila masívnym ruským raketovým útokom.

Blaszczak pôvodne akceptoval ponuku, ale líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski povedal, že si myslí, že systém Patriot by mal byť umiestnený na Ukrajine. Blaszczak a ďalší poľskí lídri tak nasledovali jeho líniu.

Blaszczak v utorok na Twitteri uviedol, že ho mrzí, že Nemecko nechce umiestniť systém Patriot na Ukrajinu.

(sita)


Ďalšie články