Meedzinárodný olympijský výbor odložil voľbu dejiska ZOH 2030. Dôvodom je zmena klímy

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Foto: TASR/AP Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odložil voľbu dejiska zimných olympijských hier v roku 2030. Rozhodol sa tak vzhľadom na výzvy spojené s klimatickou zmenou a jej vplyv na snehové podmienky a zimné športy.

MOV v utorok oznámil, že komisia zaoberajúca sa voľbou dejiska ZOH 2030 potrebuje viac času na zhodnotenie všetkých faktorov a organizátora preto ešte nevyberie na budúcoročnom zasadnutí MOV, ako bolo pôvodne naplánované. Uskutočniť sa malo v septembri, resp. októbri 2023.

„Správa komisie vedie k širšej diskusii ohľadom zmeny klímy, udržateľnosti zimného športu a budúcich príležitostí a výziev. Na základe jej žiadosti dala exekutíva MOV komisii viac času na zhodnotenie všetkých týchto faktorov, aby v budúcnosti urobila to najlepšie rozhodnutie pri výbere dejiska ZOH,“ uviedol MOV v stanovisku, z ktorého citovala agentúra DPA.

MOV už informoval o odklade aj všetkých troch uchádzačov – japonské Sapporo, kanadský Vancouver a Salt Lake City v USA. Podľa AP meno organizátora ZOH nebude známe skôr ako v roku 2024. Komisia navrhuje viacero zmien, budúci usporiadateľ by napríklad musel dokladovať, že na vonkajších športoviskách boli v období konania ZOH počas uplynulých desiatich rokov priemerné teploty pod 0°C.
Naposledy sa ZOH konali vo februári 2022 v Pekingu, najbližšie sa uskutočnia v roku 2026 v Miláne a Cortine d’Ampezzo.

(tasr)


Ďalšie články