Turecko sa opäť vyhráža Grécku za vyzbrojovanie ostrovov v Egejskom mori

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu. Foto: TASR/AP Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu v utorok opätovne pohrozil, že „podnikne kroky“ proti Grécku, ak bude pokračovať vo vyzbrojovaní svojich ostrovov v Egejskom mori, ktoré by podľa Ankary mali zostať demilitarizované v súlade s medzinárodnými zmluvami.

Tieto komentáre prišli po správach o vojenských cvičeniach Grécka na ostrovoch Rodos a Lesbos v Egejskom mori.

Tureckí predstavitelia trvajú na tom, že rozmiestnenie vojakov alebo zbraní na niektorých ostrovoch v blízkosti ich pobrežia je v rozpore s ich nevojenským štatútom podľa medzinárodného práva.

Atény tvrdia, že musia ostrovy brániť pred potenciálnym útokom z Turecka. Poznamenávajú, že Turecko má značnú vojenskú silu na západnom tureckom pobreží priamo naprieč ostrovmi.

„Nemôžeme zostať ticho,“ povedal Çavuşoglu. „Grécko sa musí vzdať svojho porušovania. Buď ustúpi v tejto otázke a dodrží dohodu, alebo urobíme všetko, čo bude potrebné. Dodal, že Turecko bude pokračovať v podnikaní potrebných krokov po právnej stránke v rámci medzinárodných organizácií, najmä OSN.

(sita)


Ďalšie články