Používateľov elektronických cigariet pribúda, ide najmä o mladých, uvádza rezort zdravotníctva

Muž vydychuje dym pri fajčení elektronickej cigarety. Foto: Flickr.com/Vaping360 Muž vydychuje dym pri fajčení elektronickej cigarety. Foto: Flickr.com/Vaping360

Počet používateľov tabakových výrobkov klesá. Pribúdajú však používatelia alternatívnych a iných výrobkov, ako napríklad elektronických cigariet. Používajú ich najmä mladí vo veku 15 až 24 rokov. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v rámci návrhu Národného akčného plánu na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov na roky 2023 až 2030, ktorý vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní.

V súvislosti s ochranou zdravia preto rezort považuje za dôležité zameriavať sa aj naďalej na vykonávanie opatrení, ktorých cieľom bude ochrana zdravia a zvýšenie povedomia o rizikách používania tabakových a súvisiacich výrobkov.

„Potrebné je zameranie aj na reguláciu novovznikajúcich produktov tak, aby legislatíva jednoznačne upravovala najmä podmienky, za ktorých je možné realizovať ich distribúciu na spotrebiteľský trh,“ doplnilo ministerstvo.

Upozorňuje, že ohrozenou skupinou v súvislosti s novovznikajúcimi produktmi sú najmä mladí ľudia, ktorých vo väčšej miere oslovujú moderné technologické zariadenia na dodávanie nikotínu, prípadne iné druhy alternatívnych produktov v škále rôznych príchutí, ovocie, bylinky, cukríky a podobne.

Rezort zdravotníctva chce akčným plánom zlepšiť podmienky v oblasti prevencie fajčenia u mladých prostredníctvom edukácie na školách, v zdravotníckych zariadeniach či v zariadeniach sociálnych služieb. Prostredníctvom novej stratégie chce tiež zlepšiť poradenstvo pri odvykaní od fajčenia, a to poskytovaním pomoci cez siete poradní na na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Cieľom akčného plánu je tiež napríklad zlepšiť kontrolu dodržiavania zákona o ochrane nefajčiarov zo strany kontrolných orgánov na verejných miestach či podporovať kampane zamerané na odvykanie od fajčenia a používania tabakových výrobkov v médiách alebo na sociálnych sieťach.

„Cieľ akčného plánu sa bude plniť prostredníctvom zadefinovaných aktivít jednotlivých rezortov, čo zdôrazňuje multisektoriálny charakter riešenia problémov súvisiacich s používaním tabakových a súvisiacich výrobkov,“ približuje ministerstvo.

(tasr)


Ďalšie články