Futbal: Samuel Eto'o sa ospravedlnil za útok na fanúšika Alžírska, ktorý ho vraj vyprovokoval

Na archívnej snímke z 26. júla 2019 futbalista Samuel Eto'o. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 26. júla 2019 futbalista Samuel Eto'o. Foto: TASR/AP

Bývalý hviezdny kamerunský futbalista a v súčasnosti prezidenta Kamerunskej futbalovej federácie (Fecafoot) Samuel Eto’o sa ospravedlnil za fyzický útok na muža, ktorý si ho v utorok skoro ráno nakrúcal počas fotografovania s fanúšikmi v katarskej Dauhe.

Incident sa udial pri Štadióne 974, na ktorom sa v pondelok večer odohral osemfinálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale medzi výbermi Brazílie a Kórejskej republiky (4:1).

„Mal som ostrú výmenu názorov s mužom, ktorý je zrejme fanúšik Alžírska. Chcel by som sa ospravedlniť za to, že som stratil nervy a že som reagoval spôsobom, ktorý neodráža moju osobnosť,“ napísal 41-ročný niekdajší útočník španielskeho FC Barcelona či talianskeho Interu Miláno na svojom twitteri. Napadnutý muž sa prihlásil o slovo prostredníctvom videa pod menom Said Mamouni a uviedol, že Eto’oa nahlásil na miestnej polícii. „Samuel sa so mnou pohádal. Udrel ma a jeho spoločník do mňa strčil. Takisto mi rozbil fotoaparát,“ povedal Mamouni.

Eto’o vraj na Mamouniho zaútočil, keď sa ho spýtal, či podplatil hlavného rozhodcu Bakaryho Gassamu z Gambie v kontroverznom zápase africkej kvalifikácie o postup na MS v Katare medzi Kamerunom a Alžírskom. Kamerunčania v odvete play-off zvíťazili 2:1 gólom zo záveru stretnutia a postúpili na šampionát na úkor Alžírčanov. Tí neskôr podali oficiálnu sťažnosť na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) a dožadovali sa opakovania duelu pre údajné chyby Gassamu. FIFA však žiadosť zamietla.

Alžírčania sú na Kamerunčanov doposiaľ nahnevaní a svoje si užil aj Eto’o ako vedúci kamerunskej delegácie v Katare. „Stal som sa terčom útokov a obvinení z podvádzania bez jediného dôkazu. Naďalej budem odolávať provokáciám a každodennému obťažovaniu od alžírskych priaznivcov,“ skonštatoval účastník štyroch svetových šampionátov v rokoch 1998 až 2014 ako hráč.

„Želám si, aby alžírski fanúšikovia našli pokoj a preniesli sa cez sklamanie z bolestivej prehry, ktorá je už minulosťou,“ dodal Samuel Eto’o. Ten pracuje aj vo FIFA, v programe Legendy propaguje futbal po celom svete. Od roku 2019 bol súčasťou organizačného výboru MS v Katare ako ambasádor.

Samuel Eto’o ako najvyšší predstaviteľ kamerunského futbalu sledoval vypadnutie reprezentantov svojej krajiny v základnej G-skupine, Kamerunčania v nej skončili na nepostupovom treťom mieste so ziskom štyroch bodov. Po úvodnej prehre so Švajčiarmi (0:1) remizovali so Srbmi (3:3) a na záver zdolali Brazílčanov (1:0), na prienik do osemfinále im to nestačilo.

(sita)


Ďalšie články