Ukrajina vyzýva na bojkot ruskej kultúry, kým sa neskončí vojna

puškinAlexander Puškin. Foto: Wikipedia Alexander Puškin. Foto: Wikipedia

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval v stredu západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry formou pozastavenia uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine. Informovala o tom správa denníka The Guardian.

Tkačenko argumentoval tým, že takýto bojkot by neznamenal „zrušenie Čajkovského“, ale “ pozastavenie uvádzania jeho diel dovtedy, kým Rusko neskončí svoju krvavú inváziu“.

Takýto krok je podľa neho správny vzhľadom na to, že vojna je „civilizačnou bitkou o kultúru a dejiny“, v ktorej sa Moskva „pokúša zničiť našu kultúru a pamäť“, keď trvá na tom, že Rusko a Ukrajina tvoria jeden národ.

Mnohé osobnosti z oblasti kultúry na Ukrajine uviedli, že ruský štát počas konfliktu aktívne využíva svoje umelecké dedičstvo, píše Guardian.

Napríklad v Chersone, donedávna okupovanom ruskými jednotkami, boli umiestnené bilbordy s fotografiami Alexandra Sergejeviča Puškina a textom odkazujúcim na spojitosť tohto ruského básnika a prozaika s týmto mestom.

(tasr)


Ďalšie články