Ukrajinská SBU podnikla ďalšie razie v objektoch pravoslávnej cirkvi

Mních a žena kráčajú na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP Mních a žena kráčajú na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinské bezpečnostné zložky v stredu podnikli ďalšiu sériu razií v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu.

Ako spresnila britská stanica BBC, príslušníci tajnej služby SBU vykonali razie v trinástich cirkevných objektoch v Čerkaskej, Volynskej a Chersonskej oblasti.

SBU vo svojom vyhlásení uviedla, že tieto opatrenia sa prijímajú okrem iného aj s cieľom vylúčiť využívanie náboženských komunít ako buniek takzvaného ruského sveta a chrániť obyvateľstvo pred provokáciami a teroristickými činmi.

Podobné razie predtým SBU v súčinnosti s ďalšími bezpečnostnými zložkami vykonala nedávno aj v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra a v iných chrámoch a kláštoroch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi po celej krajine.

Ich cieľom bolo preveriť informácie o využívaní cirkevných diecéz ako buniek takzvaného ruského sveta. Zistilo sa, že mnohé z vypočúvaných osôb majú ruské občianstvo, v objektoch sa našla propagandistická literatúra a veľké sumy peňazí rôznych mien.

Stanica RFE/RL vo svojej správe minulý týždeň napísala, že v máji tohto roku ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) na znak nesúhlasu s postojom patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, ktorý podporuje ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, vyhlásila svoju nezávislosť od moskovského patriarchátu.

Takzvané „liturgické spoločenstvo“ medzi UPC a ruskou pravoslávnou cirkvou však zostalo zachované, pričom časť ruských duchovných považuje túto ukrajinskú cirkev aj naďalej za autonómnu súčasťou ruského pravoslávia.

(tasr)


Ďalšie články