Čepček ani Vorobelová ešte nepovedali, ako budú hlasovať o odvolaní vlády

Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS). Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Čepček ani Slavěna Vorobelová zatiaľ nepovedali, ako sa zachovajú pri hlasovaní o vyslovení nedôvere vláde. Chcú si počkať na priebeh rozpravy k návrhu.

Podľa Vorobelovej ešte nie je jasné, čo by nasledovalo po páde vlády. Čepček sa rozhodne v závislosti od diskusie v parlamente.

„Chcem si počkať, ako prebehne rozprava v parlamente, potom sa rozhodnem. O hlasovaní so mnou zatiaľ nerokoval nik, hoci s poslancami, ktorí odišli do mimoparlamentných strán z koalície, už rokovanie prebehlo. Postrehol som, že prebieha rokovanie so stranou SaS, takže nakoniec môj hlas potrebovať možno nebudú,“ skonštatoval.

Čepček pôsobí ako nezaradený poslanec po tom, ako ho už dávnejšie vylúčili z klubu OĽaNO. Vorobelová sa podľa svojich slov zúčastní na hlasovaní.

„To, ako budem hlasovať, závisí od toho, či Pellegrini a Sulík odkryjú karty ešte pred hlasovaním. Zatiaľ rozohrali politickú hru, ktorá má nejasné pravidlá pre verejnosť a nikto nevie, akých žolíkov majú,“ uviedla poslankyňa. Tvrdí, že až v deň hlasovania sa rozhodne, ako bude postupovať. „Neviem, čo bude nasledovať po tom, zatiaľ ešte nie sú jednoznačné postoje,“ doplnila s tým, že v rozprave môžu prísť ďalšie informácie.

Otvorené sú podľa nej všetky scenáre o tom, ako sa zachová. Ak by bolo jasné, že budú predčasné voľby, je dosť pravdepodobné, že by hlasovala za pád vlády. Vorobelová sa dostala do NR SR po tom, ako z nej musel odísť šéf ĽSNS Marian Kotleba v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár zopakoval, že po sneme povie definitívne stanovisko k hlasovaniu. Zároveň povedal, že podporí novelu Ústavy SR, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia.

„Myslím si, že máme mať k dispozícii právne čistý nástroj na skrátenie volebného obdobia,“ povedal s tým, že od toho sa bude odvíjať aj uvažovanie v súvislosti s odvolávaním vlády. Považuje za dôležité vedieť, čo bude nasledovať po prípadnom odvolaní vlády. Zdôraznil potrebu širokej politickej dohody na termíne volieb. Nie je priaznivec krkolomných riešení, ako je napríklad úradnícka vláda.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podali poslanci SaS spolu s nezaradenými poslancami okolo Petra Pellegriniho. O návrhu sa má začať rokovať vo štvrtok (8. 12.).

(tasr)


Ďalšie články