Čaputová odvolala vládu a dočasne ju poverila výkonom funkcie

319990806_1328227761351216_3227058462472809786_n Zuzana Čaputová. Foto: facebook

ODVOLÁVANIE VLÁDY SLEDUJEME ONLINE

15:52 Ústavný právnik: Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu

Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Vysvetlil, že vláda, ktorá stratila dôveru v Národnej rade SR, má obmedzené kompetencie oproti kabinetu, ktorý podal demisiu.

„Vláda, ktorá podala demisiu, je následne odvolaná prezidentkou a má plný rozsah právomocí. Jej kompetencie sa nemenia,“ uviedol Bujňák. Upozornil na rozdiel v situácii, keď vláde vysloví nedôveru parlament. V takomto prípade, aký nastal po štvrtkovom (15. 12.) hlasovaní v NR SR, má vláda obmedzené kompetencie. „Niektoré nemôže vykonávať vôbec a na niektoré potrebuje súhlas hlavy štátu,“ podotkol.
Upozornil, že aktuálne teda máme vládu, ktorá stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie s obmedzenými právomocami. Upozornil na nesprávne použitie pojmu „vláda v demisii“. Ani ministri tak podľa jeho slov nie sú v demisii.

Vláda, ktorá stratila dôveru v parlamente a po odvolaní je dočasne poverená výkonom funkcie, stratila napríklad právomoc rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky štátu. Bujňák dodal, že rovnako stratila právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. „Niektoré právomoci bude môcť vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu, ktorý bude musieť získať v každom jednotlivom prípade. Príkladom je schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády, používanie skráteného legislatívneho konania alebo zmena účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu,“ dodal.

15:41 Kollár chce ochrániť ľudí prijatím štátneho rozpočtu a pripravením Slovenska na predčasné voľby

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) bude robiť všetky kroky preto, aby ochránil ľudí pred vysokými cenami elektrickej energie, plynu a tepla. Kollár to uviedol dnes po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽaNO). „Nebudeme sa zaoberať žabomyšími vojnami, urážkami alebo sebaľútosťou. Aby sme ľudí ochránili musíme prijať štátny rozpočet a pripraviť Slovensko na predčasné voľby,“ tvrdí Kollár. Zároveň uviedol, že majú veľmi málo času na to, aby pripravili zmenu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. „Dostali sme na to od prezidentky jeden mesiac. Z jej slov som však vycítil, že by to bolo dobré pripraviť už budúci týždeň,“ uviedol predseda parlamentu a dodal, že sa bude už dnes snažiť rokovať s lídrami opozičných strán i s najbližším koaličným partnerom. Zároveň uviedol, že ak nebude schválená novela ústavného zákona, nebudú predčasné parlamentné voľby a prezidentka zostaví úradnícku vládu.

„Treba si uvedomiť, že keď nepríjmeme rozpočet, tak nevieme doručiť pomoc, nevieme splniť naše záväzky voči zdravotníkom či učiteľom. Nebudeme vedieť garantovať ceny elektriny, plynu a tepla,“ zdôraznil Kollár. Taktiež informoval, že už sa dnes rozprával s lídrami opozičných strán Smer – sociálna demokracia a Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), pričom s lídrom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim má dnes naplánované stretnutie. „Mám prísľub, že budú kooperatívni a tiež nechcú v súvislosti s tým robiť problém. Určite budú mať snahy upraviť návrh štátneho rozpočtu, pokiaľ to budeme schopní akceptovať, akceptujeme to a budeme ho musieť prijať veľmi rýchlo,“ uviedol šéf parlamentu.

Ak poslanci NR SR schvália novelu ústavného zákona, januárové referendum sa podľa Kollára aj napriek tomu uskutoční. „Zatiaľ nie sú možnosti zrušenia referenda, nemáme to upravené v zákone. Neevidujem požiadavku, že by chcel niekto uskutočniť takúto zmenu zákona,“ doplnil. Podľa Kollára by sa však referendum malo používať aj na takýto účel. „Niektoré strany nechcú, aby sa referendom mohla odvolať vláda alebo zmeniť dĺžka trvania volebného mandátu poslanca,“ povedal predseda parlamentu.

15:12 Hlas-SD: Jediným možným scenárom sú predčasné parlamentné voľby

Jediným možným scenárom sú dohoda na zmene ústavy a predčasné parlamentné voľby. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Súhlasí s konaním predčasných volieb v termíne, ako ho uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. „Máme na stole rokovanie o zmene ústavy a následne vyhlásenie predčasných voľbách. Strana Hlas zahlasuje za zmenu ústavy,“ zdôraznil. Doplnil, že bude tiež prístupná na rokovania o predčasných parlamentných voľbách a dohode o konkrétnom termíne.

Pellegrini súčasne vyzval aj ostatné politické strany v parlamentne, aby v spolupráci s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) začali hľadať dohodu o zmene Ústavy SR. „A aby sme spoločne našli aj konkrétny termín na predčasné parlamentné voľby, najneskôr do júna 2023,“ uviedol. Poznamenal, že to bude demokratické, ale hlavne zodpovedné rozhodnutie z ich strany. „Aby občania SR mohli nanovo rozdať karty a zvoliť si vládu, ktorá Slovensko, po týchto neblahých skúsenostiach, ktoré sme tu mali, vyvedie z marazmu, ktorý tu dnes vládne,“ dodal Pellegrini.

Hlas je podľa neho pripravený prispieť k tomu, aby ľudia dostali čím skôr potrebnú pomoc od štátu. „Preto pokiaľ bude schválená novela ústavy, právoplatne vyhlásený termín predčasných volieb a zároveň prijatý pozmeňovací návrh Hlasu na presun 840 miliónov eur do zdravotníctva na pomoc slovenským pacientom i zdravotníkom, je Hlas pripravený podporiť aj štátny rozpočet,“ povedal Pellegrini.

14:56 Premiér: Cieľom je schválenie štátneho rozpočtu na budúci týždeň

Cieľom je schváliť štátny rozpočet pre rok 2023 na budúci týždeň. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že je to potrebné na realizovanie opatrení na pomoc ľuďom. „Je to rozpočet pomoci ľuďom a pomoci zamestnávateľom. Nechceme, aby ľudia prichádzali o prácu a preto pomôžeme aj zamestnávateľom. Tento rozpočet je tak postavený. Je teraz na zodpovednosti parlamentu, aby tento rozpočet schválil,“ skonštatoval.

Všetky ďalšie kroky budú podľa Hegera závisieť od politických rokovaní na úrovni strán. „Budeme vás o tom priebežne informovať,“ doplnil. Poukázal, že jeho vláda bola demokratická, protikorupčná, mala jasné zahranično-politické smerovanie a presadila viacero reforiem. „Slovensko sme výrazne posunuli dopredu a dali sme ho na kurz obnovy,“ dodal.

13:57 Prezidentka chce predčasné voľby v prvom polroku 2023, apeluje na politikov

Prezidentka Zuzana Čaputová žiada dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) i ďalších politických reprezentantov k prijatiu krokov, aby Národná rada SR najneskôr do konca januára 2023 prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám.

Čaputová považuje za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka. Poukazuje pritom na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, hlava štátu pristúpi k ďalším krokom v zmysle ústavy.

Hlava štátu zároveň žiada dočasne poverenú vládu, aby v prechodnom období prispela skôr k stabilite ako k chaosu. Kabinet by mal výkon svojich obmedzených právomocí podľa nej vykonávať s veľkou zodpovednosťou.

13:42 Prezidentka odvolala vládu E. Hegera, dočasne ju poverila vykonávaním funkcie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.

Národná rada SR vyslovila vo štvrtok (15. 12.) Hegerovej vláde nedôveru. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Heger sa následne stretli s prezidentkou. Kollár avizoval, že politické strany sa budú musieť dohodnúť na predčasných voľbách. Konať by sa podľa neho mali najneskôr v júni, ešte lepší termín vidí v máji.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala opozičná SaS. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

13:37 Smer-SD chce v pondelok hlasovať o novele Ústavy SR

Opozičný Smer-SD považuje za potrebné čo najrýchlejšie vytvoriť právne podmienky na vyhlásenie predčasných volieb. Žiada, aby už v pondelok (19. 12.) bolo v Národnej rade (NR) SR hlasovanie o návrhu novely Ústavy SR, ktorá by mala umožniť skrátenie volebného obdobia.

„V pondelok budúci týždeň je potrebné hlasovať o návrhu novelizácie Ústavy SR, aby sme mohli začať rokovať o návrhu na skrátenie volebného obdobia. Ešte počas budúceho týždňa musí vzniknúť dohoda o termíne konania predčasných volieb,“ uviedol v stanovisku šéf Smeru-SD Robert Fico.

Za ideálny termín predčasných volieb považuje Smer-SD máj 2023, nechce ich neskôr ako 30. júna 2023. Skrátenie volebného obdobia by sa podľa nich mohlo schváliť na konci budúceho týždňa. „Popri tom môžu paralelne prebiehať rokovania našich expertov o návrhu rozpočtu na budúci rok, na ktorom musí vzniknúť široká politická dohoda,“ dodal Fico.

Návrh novely ústavy z dielne Sme rodina by mohol umožniť skrátenie volebného obdobia NR SR dvoma spôsobmi, a to referendom a ústavným zákonom. Návrh je v druhom čítaní.

13:03 Igor Matovič opäť hovorí o korupcii v SaS

„‚Demokrati‘ zo SaSky si dohodli parlamentnú zberbu, aby im pomohli povaliť už tretiu demokratickú vládu. Tentokrát už druhú, ktorá ide mafii bez akejkoľvek milosti po krku. Koľko za tento ‚hrdinský čin‘ pristálo tentokrát na správnom účte?,“ napísal v piatok na obed na sociálnej sieti.

12:25 Pád vlády bez jasných kontúr novej väčšiny nie je dobrou správou, tvrdí politológ

Pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO) v krízovom období, bez jasných kontúr novej väčšiny, nie je dobrou správou pre Slovensko. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV). Zároveň pripustil, že existencia Hegerovej vlády už nemohla Slovensku priniesť nič pozitívne.

Udalosti, ktoré predchádzali štvrtkovému (15. 12.) vysloveniu nedôvery vláde, považuje za nedôstojné. Odovzdanie a späťvzatie demisie Igora Matoviča (OĽANO) vníma ako „ďalší argument v prospech konca tejto vlády, pokiaľ jej osud má závisieť od človeka, ktorý robí takéto gestá.“

11:05 Najlepším riešením sú predčasné voľby, ktoré by preskupili sily, myslí si politológ Eštok

Zdá sa, že najlepším riešením sú predčasné voľby, ktoré by dokázali preskupiť sily, myslí si politológ Gabriel Eštok z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Dodáva však, že aktuálne vládne strany, aj bývalá vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS), sa toho obávajú. Považuje to za logické, vzhľadom na ich preferencie. Eštok to uviedol pre agentúru SITA v súvislosti s vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Predpokladá, že tieto strany budú hľadať aj iné riešenia než predčasné voľby, vyjadril však obavu, že to prinesie ďalšie rozbroje a krízu v politickom priestore.

Matovičov akt podávania demisie označil Eštok za smutnú bodku za hlasovaním, ktorý predznamenal pád vlády. Zároveň je symbolom tejto vlády a dokresľuje celú situáciu posledných rokov i mesiacov vládnutia. „Vlády padajú a ministri aj predsedovia vlád odchádzajú v rôznych štátoch, ale aj odísť samozrejme treba vedieť. Je to súčasť bežného politického života, a preto vytváranie takýchto dramatických situácií jednoducho nepatrí do vyspelých demokracií,“ vraví Eštok. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tým podľa neho len potvrdil hlavnú príčinu pádu vlády. Dodal, že toto už v podstate ani nie je niečo, čo by mal hodnotiť politológ, skôr niečo, čo by mali zhodnotiť iní odborníci.

Táto vláda bola podľa politológa už dlhší čas v rozklade, začínala s ústavnou väčšinou, o ktorú prišla a neskôr stratila i klasickú väčšinu. Opustil ju dôležitý koaličný partner v podobe strany Sloboda a Solidarita, strana Za ľudí sa sama rozpadla. Pád vlády bol podľa Eštoka predznamenaný. Niektorí podľa neho očakávali, že premiér Heger dokáže ustrážiť svojho ministra financií a so svojou zmierlivejšou povahou a snahou o kompromis nachádzať riešenia, no ukázalo sa, že snaha nestačí a pre udržanie vlády je potrebný aj akýsi politický kumšt, ktorý ale v tejto vláde nebol. Aj to sa podľa Eštoka podpísalo pod vyslovenie nedôvery vláde.

Eštok si myslí, že občania si takýto spôsob vyslovenia nedôvery vláde nezaslúžili. Naráža tým najmä na odkladanie hlasovania, ktoré sa javilo ako hľadanie riešenia, no vo výsledku bolo len oddialením nevyhnutého smerovania k pádu vlády. Poukázal pritom, že tu boli signály z rôznych strán, že by bola možná politická dohoda, a to či na predčasných voľbách alebo na neskoršom hlasovaní, prípadne i na záchrane vlády, no tieto signály ostali nevyužité.

Keď už videli, že nemajú dostatok poslancov, Heger mohol podľa politológa podať demisiu, čím by si čiastočne rozviazali ruky. Ani takýto politický krok ale neboli schopní a ochotní urobiť. V podstate sa dobrovoľne vložili do rúk prezidentky. Tá avizovala, že Hegerovu vládu poverí vládnutím v demisii, no Eštok podotýka, že takáto vláda bude mať značne oklieštené právomoci, keďže ide o vládu v demisii, ktorá nemá dôveru parlamentu. Pre Národnú radu SR sa v zásade nič nezmenilo, parlament funguje i naďalej, no upozornil, že hľadanie akejkoľvek väčšiny pre podporu zákonov bude zložité.

Za rozhodujúci faktor pre nadchádzajúce obdobie označil vzťah prezidentky a dominantnej osobnosti exekutívy. Otázne ale je, či touto dominantnou osobnosťou bude Heger, ako poverený predseda vlády, alebo to bude Igor Matovič. V prvom prípade podľa Eštoka existuje teoretická možnosť na spoluprácu, keďže obaja sú schopní dohodnúť sa a robiť kompromisy. Ak by ale dominoval v poverenej vláde Igor Matovič, politológ predpokladá skôr krízu a konflikty, ktorých sme už v jeho vzťahu k prezidentke videli viacero, pričom očakáva ďalšiu destabilizáciu.

10:18 Taraba si vie predstaviť komunikáciu s Kollárom o posilnení konzervatívnych síl v Sme rodina

Poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba (Život-NS) si vie predstaviť, že by s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom komunikoval o posilnení konzervatívnych síl v hnutí. Poslanec to uviedol v diskusnej relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní. Dodal, že Kollár patrí medzi politikov, s ktorými sa dá normálne komunikovať a keď sa na niečom dohodnú, tak to platí. „Zatiaľ túto diskusiu však nevedieme. Myslím si, že v tejto chvíli Sme rodina nemá dôvod viesť tieto debaty a zatiaľ ich nechcem viesť ani ja,“ dodal. Dôvodom podľa Tarabu je, že chce byť slobodný, pretože určitá forma nejakých záväzkov znamená, že by sa musel správať stranícky. „V tejto fáze sa správame tak, ako poslancom prináleží, čiže hlasujeme podľa vlastných svedomí a vedomí,“ doplnil.

Taraba o možnom spájaní síl uvažuje aj na základe výsledku posledného prieskumu, z ktorého podľa jeho slov vyplýva, že Život-NS by volilo 2,8 percenta voličov. „Myslím si, že je to dosť zaujímavý predpoklad na to, aby sme viedli debaty s národnými stranami, ktoré sú na scéne a debaty budeme akcelerovať podľa toho, kedy voľby budú. Určite nemáme za cieľ, aby hlasy prepadli,“ tvrdí Taraba.

V diskusnej relácii taktiež uviedol, že jedným z dôvodov, prečo niektoré politické strany nechcú predčasné voľby je, že ešte majú dostať príspevky zo štátneho rozpočtu. „Strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko nechce predčasné voľby, pretože v júni by mali dostať príspevok,“ uviedol poslanec a dodal, že nepatrí do kategórie ľudí, ktorých životný vrchol je zarábať v parlamente poslanecký plat.

https://standard.sk/293286/krestanska-unia-odvolanie-vlady-povazujeme-za-chybu-vyzyvame-poslancov-aby-schvalili-rozpocet/

09:22 Pčolinský prerušil rokovanie do pondelka, lídri sa majú dohodnúť na postupe

Podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský (Sme rodina) v úvode dňa prerušil 78. schôdzu do pondelka (19. 12.) do 13.00 h. V úvode piatkového rokovania sa zároveň poslanci dohodli na presune niekoľkých bodov z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia na pondelok.

Pčolinský sa rozhodol prerušiť schôdzu aj vzhľadom na neprítomnosť predkladateľov jednotlivých návrhov. V rokovacej sále sedelo ráno len zopár poslancov. Dodal, že do pondelka by sa mal dohodnúť ďalší postup medzi lídrami politických strán. „Do pondelka by sa situácia mohla ujasniť a mohli by sme prerokovať body, na ktorých bude všeobecná dohoda,“ povedal.

Prerokovať a odhlasovať by sa podľa slov podpredsedu parlamentu mohlo na aktuálnej schôdzi ešte to, na čom bude dohoda. Ostatné body by sa presunuli na ďalšiu riadnu schôdzu so začiatkom 31. januára 2023. „Dovtedy budú pravdepodobne prebiehať intenzívne rokovania o rozpočte, o predčasných voľbách a o všetkých veciach, ktoré je nevyhnutné prijať,“ uzavrel.

ŠTVRTOK

23:00 Kollár: Čím skôr si zmeníme ústavu, tým skôr budú predčasné voľby

Čím skôr sa podarí zmeniť ústavu tak, aby si poslanci sami mohli skrátiť volebné obdobie, tým skôr budú predčasné voľby. V diskusnej relácii TV Joj Na hrane to skonštatoval predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Upozornil, že po štvrtkovom večernom rozhovore s prezidentkou Zuzanou Čaputovou má od hlavy štátu úlohu zabezpečiť najneskôr do konca januára úpravu ústavy, ktorá by dovolila poslancom skrátenie volebného obdobia. Využije na to predstavený návrh z dielne Sme rodina, avizuje však pozmeňujúci návrh. „Umožní, aby toto rozhodnutie o zmene ústavy mohlo byť prijaté aj uznesením poslancov,“ vysvetlil.

Mieni, že k tomuto kroku by mohlo teoreticky dôjsť ešte na decembrovej schôdzi, prípadne hneď v úvode januárovej, ktorá sa začína až na konci prvého mesiaca nového roka. „Ak by sa tak stalo trebárs aj v tom januári, akonáhle sa to objaví v Zbierke zákonov, v podstate na druhý deň môžeme 90 hlasmi schváliť skrátenie volebného obdobia a vyhlásiť predčasné voľby,“ upozornil.

Za reálny tak považuje termín na prelome mája a júna. Dodal, že i prezidentka apelovala, aby sa voľby uskutočnili v čo najskoršom možnom termíne. Kollár zároveň odmietol úvahy lídra SaS Richarda Sulíka o možnej rekonštrukcii vlády.

Líder Sme rodina zdôraznil, že popri vyhlásení predčasných volieb je prioritou najmä schválenie rozpočtu na budúci rok, čo umožní pomoc domácnostiam a firmám ohrozovaných drahými energiami či vyplatenie prisľúbených platieb zdravotníkom. Verí v konštruktívny prístup opozície. „Už v piatok zvolám poslanecké grémium,“ uistil. Predpokladá, že k rozpočtu prijmú v pléne pozmeňujúce návrhy.

23:01 Sulík: Zvažovali sme i stiahnutie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde

Strana SaS bola naklonená odkladu hlasovania a možno i stiahnutiu návrhu na vysloveniu nedôvery vláde, tento scenár však zhatil postoj ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) pri podávaní demisie a jeho finálne rozhodnutie tak neurobiť. V diskusnej televíznej relácii TV Joj Na hrane to uviedol líder SaS Richard Sulík.

„Dohodli sme sa s predsedom poslaneckého klubu OĽANO Michalom Šipošom na dvojhodinovom odložení hlasovania, aby sme si ešte vyjasnili stanoviská,“ skonštatoval Sulík o situácii v parlamente pri avizovanom podaní demisie Matoviča. To, že sa napokon hlasovalo, pripisuje Sulík práve Matovičovej reakcii vziať svoju demisiu späť. „Symbolizuje to ten chaos, ktorý tu bol v predchádzajúcom období pri riadení krajiny,“ dodal.

https://standard.sk/293179/prieskum-volby-by-v-decembri-vyhral-hlas-za-nim-nasleduju-smer-a-ps/

21:38 Kollár sa zhoduje s Čaputovou na termíne volieb

Predčasné parlamentné voľby by sa mali konať najneskôr v júni, ešte lepší termín by bol v máji. Po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to vyhlásil Boris Kollár (Sme rodina). „Ja sa zhodujem v termíne predčasných volieb s pani prezidentkou,“ vyhlásil šéf parlamentu. Konať by sa podľa jeho slov mali čo najskôr.

„Budú musieť zasadnúť politické strany so svojimi klubmi a dohodnúť sa na koordinácii krokov. Chcem pozvať všetky politické strany k okrúhlemu stolu. Musíme sa dohodnúť na predčasných voľbách,“ povedal Kollár.

21:13 V piatok sa rozhodne

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (16. decembra) odvolá vládu Eduarda Hegera (OĽaNO). Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. „O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra,“ priblížil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

21:05 Matovič počas celého aktu podávania demisie telefonoval

Vedúci prezidentskej kancelárie Metod Špaček dnes pre médiá uviedol, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) mu vytrhol z rúk demisiu, pričom počas celého aktu podávania demisie telefonoval. „Dnes podvečer v Grassalkovičovom paláci minister financií predo mnou demisiu podpísal, my sme potvrdili jej prijatie, následne počas toho, ako sme vytvárali kópiu, aby sme mu ju odovzdali, tak si z mojich rúk vytrhol kópiu aj originál, otočil sa odišiel,“ uviedol Špaček. Ako ďalej dodal, z úst ministra financií zazneli slová: „Viete čo, rozmyslel som si to.“

Igor Matovič na tlačovej besede krátko po vyslovení nedôvery vláde v Národnej rade SR povedal, že svoju podpísanú demisiu nevytrhol z rúk vedúcemu prezidentskej kancelárie Metodovi Špačekovi, ale jednoducho si ju zobral späť. „Podal som svoju demisiu a požiadal som o kópiu,“ povedal Matovič s tým že následne telefonoval s človekom, ktorého si veľmi váži. Nespresnil však o koho ide. „Ten mi povedal, že bojovníci sa pred mafiou neskláňajú,“ vyhlásil minister financií. Keď mu následne kancelár prezidentky podával kópiu demisie, vzal si aj originál. „Podával mi jednu, ja som si zobral aj druhú,“ priblížil Matovič. Dodal, že ho mrzí, keď Prezidentský palác hovorí o vytrhnutí.

20:58 Matovič varuje pred koncom demokracie: Smer a Hlas zmenia volebný systém

Igor Matovič varoval pred koncom demokracie. „Začína sa ťažká predvolebná kampaň,“ povedal. Tvrdí, že Smer-SD, Hlas-SD a Republika sú dohodnutí na zmene volebného systému. Pokiaľ prídu k moci, prvý zákon, ktorý zmenia, sú podľa Matoviča volebné pravidlá. Myslí si, že budú chcieť zaviesť zmiešaný volebný systém, čiže časť poslancov bude volených za región. To podľa neho bude výhodné pre tieto strany.

https://standard.sk/293100/matovic-smer-a-hlas-zmenia-volebny-system-mam-dokazy-o-korupcii-sulika-pri-podavani-demisie-ma-presvedcil-telefonat/

20:39 Kollár ide s premiérom za prezidentkou

Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽaNO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni.

„Každý poslanec sa rozhodol, ako to cítil. Je to realita. Urobím len jednu jedinú vec a všetky moje kroky pôjdu k tomu, aby sme čo najviac ochránili občanov Slovenska,“ uviedol. Poukázal pritom na zatiaľ neschválený štátny rozpočet či na ceny energií a ďalšie potrebné opatrenia. „Po páde vlády môže byť veľký chaos,“ upozornil Kollár.

Dodal, že o záveroch rokovaní s prezidentkou a premiérom budú v piatok (16. decembra) ráno informovať aj poslancov, a že zvolá poslanecké grémium. Čo sa týka zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami, uviedol, že by mohol prísť návrh na hlasovanie v parlamente budúci týždeň. Verí, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Poukázal na potrebu jeho prijatia, aby bolo možné vyhlásiť predčasné voľby. Ak by vláda v demisii priniesla podobný návrh aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie a hlava štátu by to odobrila, vie si predstaviť aj tento spôsob prijatia ústavnej zmeny.

Na snímke zľava prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

19:50 Kollár cítil pocit hanby, že vláda nevie ani dôstojne padnúť

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) cítil silný pocit hanby, že vláda podľa neho nevie ani dôstojne padnúť. „Schôdza je zatiaľ prerušená do piatka 16. decembra do 9:00. Zajtra (v piatok) zvolám poslanecké grémium a následne budem informovať o záveroch rokovania s prezidentkou,“ povedal Kollár. Predseda parlamentu zároveň dodal, že na nikoho nebude nadávať, každý poslanec sa podľa neho rozhodol tak, ako to cíti. „Všetky moje kroky teraz povedú k tomu, aby sme čo najviac ochránili slovenských občanov. Padla vláda, nemusí prejsť rozpočet a nemusia byť garantované ceny elektriny a plynu,“ skonštatoval.

Kollár ďalej uviedol, hlasovať o ústavnom zákone, ktorý by umožnil predčasné voľby, budú pravdepodobne na budúci týždeň. „Tento zákon je veľmi dôležitý a pevne verím, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Rozhodne budem preferovať predčasné voľby,“ vyhlásil. Šéf parlamentu ďalej dodal, že predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík ho požiadal o zvolanie poslaneckého grémia. „Vyzeralo to tak, že SaS podrží vládu, preto minister financií Igor Matovič (OĽaNO) išiel podať demisiu do prezidentského paláca,“ tvrdí Kollár.

https://standard.sk/293024/matovic-podaval-demisiu-no-rozmyslel-si-to-zamestnancovi-prezidentky-ju-vytrhol-z-ruk/

19:47 Sulík: SaS sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády

Po páde vlády sú aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka, a tretím sú predčasné voľby. Vyhlásil to líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády. Vie si predstaviť, že umožnia vznik novej vlády. Do vládneho kabinetu však podľa Sulíka SaS vstúpiť nechce. Hlavné slovo podľa neho bude mať teraz prezidentka Zuzana Čaputová.

19:40 Taraba: Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby

Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Život-Národná strana a nezaradený poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti. „Dnes sme prišli s návrhom na predčasné voľby a dvomi hlasmi tento návrh neprešiel. Ak by bol prešiel, mali by sme istotu, že Slovensko ide do predčasných volieb, “ skonštatoval.

https://standard.sk/293030/pellegrini-povazuje-pad-vlady-za-najkrajsi-vianocny-darcek-podla-fica-je-matovic-psychiatricky-pacient-zrely-na-liecbu/

19:32 Heger: Hlasovanie ukázalo, že nevisíme na hlasoch extrémistov

Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace, povedal Eduard Heger (OĽaNO). „Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády,“ povedal Heger na tlačovej konferencii. Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou.

18:44 Pellegrini: Neschopná vláda padla, je to najkrajší darček ľuďom pod stromček

Zlá a neschopná vláda padla. Je to najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný darček. Uviedol to na sociálnej sieti poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

18:45 Kollár ide spolu s premiérom za prezidentkou

Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽaNO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni.

18:30 Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde, za hlasovalo 78 poslancov

Národná rada SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali. Ešte pred hlasovaním opustili sálu poslanci OĽaNO.

Ešte počas štvrtka ponúkol minister financií Igor Matovič (OĽaNO) svoju demisiu, pokiaľ SaS stiahne podpisy spod návrhu na vyslovenie nedôvery a podporí rozpočet.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala opozičná SaS. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Líder SaS Richard Sulík v pléne počas diskusie uviedol, že si vie po páde vlády predstaviť jej riadnu a zmysluplnú rekonštrukciu. V takom prípade by SaS kabinet podporila, no nebola by jeho súčasťou. Hovoril aj o možnosti predčasných volieb či úradníckej vlády.

V pléne vystúpili aj viacerí členovia vlády a premiér. Návrh SaS odmietali. Liberálov vyzvali, aby urobili krok späť. Argumentovali zachovaním demokratickej vlády a upozorňovali na riziká návratu Smeru-SD a Hlasu-SD.

17:55 Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde SR sa opäť posunulo

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal poslanecké grémium.

17:48 Linhart a Vorobelová zahlasujú za pád vlády

Poslanec Patrick Linhart, ktorý oznámil odchod z klubu Sme rodina, bude hlasovať za pád vlády. „Po hodine strávenej u premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ma, bohužiaľ, nepresvedčil. Dozvedel som sa, že nebude dostatok finančných prostriedkov na podporu a vývoj aplikácie Potravinový semafor, teda, aj keby teraz odstúpil Igor Matovič a Roman Mikulec, hlasujem za pád vlády,“ uviedol Linhart.

Aj nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová bude hlasovať za pád vlády. „Hegerova vláda musí padnúť! A ak to nebude dnes, tak treba pracovať na ďalšej príležitosti,“ napísala na Facebooku.

17:23 Koná sa dvadsaťminútová prestávka na poradu klubov

Poslanec Michal Šipoš (OĽaNO) požiadal o polhodinovú prestávku. Poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) protestoval, že prestávka na poradu poslaneckých klubov sa nemôže brať dvakrát k tomu istému bodu. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme Rodina) nakoniec odložil hlasovanie o dvadsať minút. Kollár opozícii prisľúbil, že v žiadnom prípade nepodporí prekladanie hlasovania na iný deň.

17:15 Remišová: SaS odmietnutím ponuky na dohodu poslali Slovensko do neistoty

Ľudia nám dali dôveru a zodpovednosť za krajinu. Mrzí ma, že osobné animozity, politické obchody a boje prestreli červený koberec zlu. Uviedla to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na margo rozhodnutia strany Sloboda a solidarita odmietnuť ponuku Igora Matoviča o podaní demisie. „Kolegovia z SaS odmietli ponuku na dohodu a Slovensko poslali do neistoty,“ dodala Remišová.

16:50 Šutaj Eštok: S Borguľom a Krošlákom nemáme žiadne dohody

S poslancami Martinom Borguľom a Jánom Krošlákom, ktorí v utorok avizovali odchod z klubu Sme rodina a hlasovanie za pád vlády, nemá strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) žiadne dohody. Povedal to poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v relácii týždenníka Plus 7 dní Karty na stôl. „Po tom všetkom, čo nám pán Krošlák rozprával už niekoľko týždňov, ako v klube Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pôsobí sektársky Igor Matovič, ako ovplyvňuje a vydiera svojich poslancov, tak sa vôbec nečudujem, že je pripravený takúto vládu povaliť. My s ním nemáme žiadne dohody, vôbec sa nebavíme o tom, kto bude u nás na kandidátke, ale ľudsky s pánom Krošlákom nemáme žiadny problém,“ povedal Šutaj Eštok.

Poslanec Miloš Svrček z klubu Sme rodina sa v relácii vyjadril, že Borguľove kroky ho neprekvapili, pretože jeho postoj k ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) je dlhodobo známy, požaduje jeho odchod za nezvládnutie migračnej krízy. „Ide v línii, ktorú od začiatku komunikoval a jeho postoj sa nemení, čiže ja som absolútne nebol prekvapený. Čo sa týka pána Krošláka, tak sa rozhodol, ako sa rozhodol,“ povedal Svrček. Zároveň dodal, že predseda parlamentu Boris Kollár komunikuje aj s Borguľom o jeho postoji k vláde. Borguľa hlasoval za presun hlasovania o vyslovení nedôvery vláde z utorka na dnes o 17:00, Krošlák bol proti.

16:33 Poslanec Borguľa zahlasuje za pád vlády

Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Borguľa naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). „Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem,“ poznamenal. Ak by koalícia predložila návrh na posunutie hlasovania, Borguľa bude reagovať operatívne.

16:27 SaS neprijíma ponuku Matoviča, chce koniec vlády

Strana SaS neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdí, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. „Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná,“ uviedol šéf SaS Richard Sulík.

„Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,“ uviedol v stanovisku šéf SaS Richard Sulík.

SaS hovorí o polročnom chaose a neprijateľnom štýle vládnutia. „Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽaNO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy,“ dodal šéf SaS.

15:30 Poslanci okolo Tarabu podporia pád vlády, trvajú na predčasných voľbách

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považujú za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava.

Taraba podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby. „Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽaNO, ale aj Smeru-SD,“ podotkol Taraba.

Potrebu vidí v otvorení diskusie k novelizácii ústavy, aby sa v nej urobili zmeny. Čo sa týka počtu hlasov potrebných na skrátenie volebného obdobia NR SR po zmene ústavy, uprednostnil by schvaľovanie 90 hlasmi poslancov a nie 76. Odôvodňuje to ústavnou stabilitou. „Tak či tak je to irelevantné, my potrebujeme 90 hlasov na prijatie toho zákona,“ dodal. Aktuálne podľa neho otázka stojí tak, že sa buď prijme rozhodnutie o konkrétnom dátume predčasných volieb ešte pred pádom vlády, alebo ako preferuje druhá časť opozície, treba pád vlády a následne sa uvidí vývoj.

Taraba a jeho poslanci trvajú na dohode na predčasných voľbách. „Ak sa strana Smer-SD, ak by došla ponuka na predčasné voľby, k tomu nepridá, potom sa to realizovať nedá,“ dodal. Žiadnu takúto ponuku však počas štvrtka neregistruje.

14:10 Verím, že SaS férovú ponuku príjme, uviedol Matovič na sociálnej sieti

13:40 Heger rokoval s vedením SaS jeden a pol hodiny

Ako uviedli viaceré slovenské média. schôdzka premiéra Eduarda Hegera s Richardom Sulíkom a ďalšími predstaviteľmi liberálov sa uskutočnili v byte šéfa SaS. Po zhruba hodine a pol odišiel predseda vlády z tohto stretnutia. Lídri SaS by mali o výsledku informovať na tlačovke.

13:36 Sólymos: Ponuka na demisiu Matoviča teraz už nie je riešením 

Ponuka na demisiu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), inými slovami rekonštrukcia vlády, teraz už nie je riešením. Uviedol to bývalý minister životného prostredia a predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos. Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) stratila svoj mandát aj v parlamente, aj v spoločnosti. „S Matovičom alebo bez neho. Celé Slovensko očakávalo od tejto koalície dôstojné riešenie tejto vážnej situácie, ale dočkalo sa len pokračovania tohto nechutného divadla,“ dodal Sólymos.

Predseda Aliancie Krisztián Forró zdôraznil, že povinnosťou Národnej rady SR je zabezpečiť legislatívny rámec predčasných volieb. „Jediným riešením pre Slovensko aj po ponuke ministra financií sú predčasné voľby, vypísané v súlade s Ústavou SR,“ uviedol.

13:32  Deklarované odstúpenie Matoviča z funkcie nestačí k tomu, aby poslanci nehlasovali o páde vlády, myslí si Lenč

Deklarované odstúpenie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie nestačí, lebo na to, aby poslanci nehlasovali o páde vlády, musia stiahnuť predkladatelia svoj návrh. Pre agentúru SITA to povedal politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Lenč však podľa jeho slov nevie, či je tým predkladateľom strana Sloboda a solidarita (SaS) aj Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), alebo iba jeden z nich. „V každom prípade si nemyslím, že tie podmienky sú také, aby boli prijateľné pre SaS, lebo Igor Matovič za prísľub jeho možného podania demisie od nich chce, aby stiahli svoj materiál a tiež zahlasovali za rozpočet, ktorý kritizovali a nechceli ho schváliť v tej podobe, v akej ho urobil on,“ uviedol Lenč a dodal, že v tomto prípade by bol skôr skeptický.

Podľa politológa vyzerá dnešné hlasovanie skôr v neprospech vlády, ale ešte do hry môže vstúpiť to, že aj keď sa s tým návrhom SaS nestotožní, možno sa s ním stotožnia niektorí poslanci reprezentujúci klub SaS, a nakoniec to dopadne v prospech vlády. „Stále tam totiž je rozdiel štyroch – piatich hlasov, čo nie je nemožné získať na jednu alebo druhú stranu. Ťažko preto prejudikovať priebeh hlasovania, ktoré napokon možno ani nebude. Ale ak by bolo, tak bude poznačené Matovičovým návrhom,“ myslí si Lenč. Podľa neho tu je možnosť, že ak nebude vyslovená nedôvera, tak bude vláda ďalej pokračovať, a ak parlament nedôveru vysloví, vláda bude najbližšie dni pokračovať v demisii. V tom prípade sa uvidí, do akej miery bude prezidentka SR Zuzana Čaputová ochotná alebo schopná vytvoriť novú vládu.

„Je tu však ešte jedna možnosť, že aj dnes poslanci presunú hlasovanie a dajú si čas na ďalšie rokovania. Myslím si však, že dnes skôr vláda nepadne, čo si myslím dlhodobo, navzdory číslam aj vyjadreniu poslanca Linharta, ktorého slová pridávajú jeden hlas k pádu vlády,“ skonštatoval na záver Lenč.

13:15 György Gyimesi kritizuje liberálnych poslancov v OĽaNO

Poslanec za OĽaNO György Gyimesi na sociálnej sieti komentoval situáciu tak, že liberáli z OĽaNO vrážajú nôž do chrbta nielen vláde, ale aj všetkým voličom. „Ak im táto zrada prejde, prehodnotím svoje ďalšie politické pôsobenie,“ uviedol.

13:01 Šeliga vyzýva kolegov zo strany SaS, aby prijali ponuku Matoviča

 Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzýva kolegov zo strany Sloboda a Solidarita (SaS), aby prijali ponuku ministra financií Igora Matoviča, ktorý dnes ponúkol svoju demisiu. Ponuka na podanie demisie platí, ak klub strany SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe.

Šanca na dohodu je podľa Šeligu v rukách SaS. V statuse na sociálnej sieti ich tiež poprosil, aby neopakovali rovnaké chyby. Ponuku označil za dobrú.

12:15 SaS už vraj pozná meno možného nástupcu Matoviča

Podľa informácií Denníka N už OĽaNO Sulíkovi oznámilo aj meno Matovičovho prípadného nástupcu. Mohlo by ísť o súčasného štátneho tajomníka Marcela Klimeka.

12:10 V tomto momente je Matovičova ponuka pol roka po záručnej dobe a zrejme neprinesie želaný efekt, myslí si politológ

V tomto momente je ponuka Igora Matoviča (OĽaNO) ponuka pol roka po záručnej dobe a zrejme neprinesie želaný efekt, myslí si politológ Gabriel Eštok z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Šancu na upokojenie situácie v koalícii svojou demisiou mal podľa neho minister financií v lete, keď ňou strana Sloboda a Solidarita (SaS) podmieňovala svoje zotrvanie v koalícii. „Koniec koncov to nie je jediná požiadavka v tejto situácii, tých požiadaviek bolo podstatne viac,“ vraví Eštok. Považoval by za prekvapivé, ak by strana SaS pristúpila na takúto „hru na posledný moment“. Ak by to ale urobili, myslí si, že by na to nadväzovali ďalšie dohody. Samotná ponuka Matovičovej demisie ale v tomto momente podľa neho už nepostačuje, a to ani samotnej SaS.

11:35 Heger: Ak SaS záleží na Slovensku, verím, že ponuku Matoviča prijme

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) verí, že ak strane SaS záleží na Slovensku a občanoch, prijme ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Heger to považuje za férovú ponuku. Zároveň oznámil, že o 12.00 h sa stretáva so šéfom SaS Richardom Sulíkom.

11:25 Matovič ponúkol demisiu

Igor Matovič (OĽaNO) ponúka SaS svoju demisiu na post ministra financií. Žiada za to stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Moja ponuka platí, ak poslanci SaS stiahnu podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporia predložený návrh štátneho rozpočtu, čím ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier,“ povedal Matovič. Skonštatoval, že do politiky vstúpil s hlavnými cieľmi odstaviť skorumpovaných politikov od moci a zachránené financie dať najmä rodinám s deťmi.

„Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku,“ dodal. Povalenie vlády v tomto čase podľa jeho slov spôsobí totálny chaos a neschválený štátny rozpočet ekonomické škody.

Matovič pripomenul aj sľub SaS, že bude konštruktívnou opozíciou. „O 17.00 h rozhodnú o osude koalície hlasy skorumpovanej mafie, voči ktorej sme svojho času spolu bojovali. Rozhodnú hlasy ľudí, ktorých sami nazývajú fašistami. A úplne rozhodujúci hlas bude patriť človeku, ktorému sa z noci do rána obrátilo záhadne svedomie,“ tvrdí líder OĽaNO.

Na tlačovej konferencii sa okrem Matoviča zúčastnili aj premiér Eduard Heger, minister Ján Budaj, šéf poslaneckého klubu Obyčajných Michal Šipoš, ale aj šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová a poslanec za túto stranu Juraj Šeliga.

V poslaneckom klube OĽaNO prebiehajú už dva dni debaty, či by mala Matovičova strana vyjsť v ústrety požiadavkám SaS viac či menej. Ministri Ján Budaj a Jaroslav Naď sú za úplné prijatie požiadaviek liberálov.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery sa očakáva o 17. hodine.

https://standard.sk/292622/patrick-linhart-odchadza-z-klubu-sme-rodina-dovodom-je-potravinovy-semafor/

STREDA

22:19 Jednou z možností vládnej krízy je demisia premiéra.

Premiér Eduard Heger zvažuje demisiu pred hlasovaním o vyslovení nedôvery, ktoré sa má uskutočniť vo štvrtok o 17:00. S informáciou prišiel ako prvý Denník N, ktorému to potvrdili zdroje z koalície a naznačil to aj poslanec za OĽaNO Tomáš Šudík.

Podanie demisie premiérom by mohlo byť pre vládu výhodnejšie iba načas. Podľa ústavy by mala právomoci ako teraz, ale prezidentka by mohla kedykoľvek poveriť zostavením vlády niekoho iného.

Šudík sa vyjadril, že iná možnosť, ako pád vlády, tu nie je. Podľa neho je otázne iba to, či vláda padne po hlasovaní, alebo podá premiér demisiu sám. „Je aj táto možnosť, prebiehajú rôzne debaty,“ uviedol.

Do úvahy však stále pripadá aj dohoda na predčasných voľbách v júni či septembri 2023, výmenou za to, že by niektorí poslanci nehlasovali za pád vlády, ale aj alternatíva vyslovenia nedôvery vláde. Vtedy by hlava štátu kabinet odvolala. Až do vymenovania novej vlády by Hegerov kabinet pracoval s obmedzenými právomocami, lebo niektoré rozhodnutia by vopred musela odsúhlasiť prezidentka Zuzana Čaputová.

19:20 Táto vláda je proslovenská, tvrdí poslanec Pročko

Poslanec Jozef Pročko (OĽaNO) v rozhovore pre denník Pravda uviedol, že nesúhlasí s tým, aby líder OĽaNO Igor Matovič skončil vo funkcii ministra financií, hoci sa takáto možnosť zvažuje. „Čo by sa tým vyriešilo? Igor Matovič je líder hnutia OĽaNO, je to človek, ktorý vyhral voľby. Je to pre mňa človek morálne čistý, spravodlivý, čestný. Politik, ktorý nekradne, človek, čo na mysli, to na jazyku. Keby všetci boli takí ako Matovič, tak tu sa nekradne a za chvíľu sme ako Švajčiarsko,“ myslí si Pročko.

Sulíka podľa neho poháňa nenávisť k Matovičovi a spolupráca s SaS je „čistá katastrofa“. „Vidím, že táto vláda je naozaj proobčianska, neskorumpovaná, rozdáva ľuďom, a nielen tým našim. Politika tejto vlády je proslovenská. Táto vláda by dobre dovládla až do konca svojho volebného obdobia, ale problém je to, že robíme, čo sme povedali,“ domnieva sa poslanec.

Zatiaľ podľa neho nie je isté, že sa bude vo štvrtok hlasovať o dôvere vláde, lebo okolnosti sa rýchlo menia.

16:29 Vládna kríza sa dá vyriešiť dvomi spôsobmi, buď sa pristúpi na diktát SaS alebo budú predčasné voľby, tvrdí Gyimesi

Poslanec Národnej rady SR (NR SR) György Gyimesi (OĽaNO) tvrdí, že vládna kríza sa dá vyriešiť dvomi spôsobmi. Prvým riešením je podľa poslanca pristúpenie na „diktát“ strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorý spočíva v odvolaní z funkcie ministra financií Igora Matoviča, ministra vnútra Romana Mikulca (obaja OĽaNO) a ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Gyimesi tvrdí, že SaS taktiež požaduje splnenie odborných požiadaviek, ktorými sú napr. premena prokuratúry na štátne zastupiteľstvo. Takúto premenu podľa neho žiada poslanec Alojz Baránik (SaS). Gyimesi spomína i druhé riešenie, ktorým je pád vlády v NR SR a predčasné voľby. Poslanec ďalej vyhlásil, že z parlamentu radšej odíde ako náhradník za ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), akoby „sa mal ukloniť, podrobiť a za každú cenu robiť sluhu tým, ktorí si myslia, že na to majú“.

„Prvé riešenie by zároveň znamenalo definitívnu potupu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a ľudskú dehonestáciu jeho lídra Matoviča. Orgie z jeho odstránenia by po sociálnych sieťach a v liberálnych a progresívnych médiách nemali konca kraja,“ napísal Gyimesi na sociálnej sieti. Poslanec tvrdí, že takéto riešenie by predstavovalo úplné politické víťazstvo strany SaS, vazalstvo koalície a odsúdenie na milosť alebo nemilosť tejto strany po celú zvyšnú dobu vládnutia.

„Druhé riešenie o predčasných voľbách však nepreferuje liberálna skupinka a liberálni ministri. Sú za spoluprácu a dohodu s demokratickými silami SaS, jedným nezaradeným poslancom Tomášom Valáškom z hnutia Progresívne Slovensko a jedným nezaradeným poslancom Miroslavom Kollárom zo strany Spolu – občianska demokracia,“ uviedol Gyimesi. Zároveň dodal, že všetci ostatní „sme nedemokratickí, buď extrémisti, fašisti, neonacisti, rusofili alebo podporovatelia neliberálnych vlád, teda konzervatívci“.

György Gyimesi na sociálnej sieti zároveň napísal, že počas mandátu viackrát čelil vyhrážaniu a tlakom na jeho odchod z NR SR a nie je tomu inak ani v súčasnosti. „Preferujem verziu nepobozkania prsteňa strany SaS a jej úplnému podrobeniu sa. Pre mňa je rovná a pevná chrbtová kosť to najpodnetnejšie, čo mám. Možno sa do politiky ani nehodím, pretože tú kosť nemám gumenú, avšak neuhnem,“ vyhlásil Gyimesi.

15:02 Remišová: Strane SaS ide o rozbitie vlády

Požiadavky na rekonštrukciu vlády zo strany SaS nie sú vedené úprimnou snahou zachrániť kabinet a umožniť mu dovládnuť do riadnych volieb v roku 2024. V súvislosti s možným pádom vlády to uviedla vicepremiérka a líderka strany Za ľudí   Veronika Remišová.

„Neverím tomu, že by im išlo o to, aby zachránili vládu a umožnili jej dovládnuť. Neustále menia požiadavky a na tie, ktoré už vyslovili, nabaľujú nové,“ povedala ministerka investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja na adresu liberálov. Na rozdiel od svojich kolegov Jany Žitnanskej a Juraja Šeligu zo strany si nemyslí, že rekonštrukcia vlády je riešením. „Môj názor je iný, ale v poriadku, môžeme sa o tom rozprávať, aj sa budeme, predpokladám, o tom rozprávať dnes večer s partnermi z vlády,“ avizovala. Zdôraznila však, že vláda by sa v súčasnosti mala sústrediť na pomoc pre ľudí.

Strana Za ľudí nie je súčasťou pripravovaného projektu expremiéra Mikuláša Dzurindu, uviedla Remišová s tým, že oni sú stredopravá konzervatívna strana. Ak bude strana hľadať spojenia s nejakými ďalšími politickými subjektmi, bude tak robiť na spoločnom hodnotovom princípe. „Dzurinda povedal, že nový projekt sa bude budovať na pôdoryse strany Spolu, ktorá mala s Progresívnym Slovenskom spoločne program a zhodneme sa na tom, že to bola liberálna koalícia,“ poznamenala Remišová. Preto sa v tomto projekte nevidí. Dzurinda cez víkend na sneme Spolu potvrdil, že sa už dva roky stretáva s mladými ľuďmi, ktorí sa chcú venovať reformnej politike, a vytvárajú projekt.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) tiež nie je stotožnená s rekonštrukciou vlády. „Na tento rok mi stačila jedna rekonštrukcia, rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie,“ povedala pred novinármi. Priznala, že rokovania o osude vlády ponúkajú viaceré riešenia, ani k jednému možnému scenáru sa však vyjadriť nechcela s odvolaním sa na pokračovanie diskusie.

12:16 Prezidentka hovorila s premiérom o aktuálnej politickej situácii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok (13. 12.) popoludní stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Hovorili spolu o vývoji aktuálnej politickej situácie. Uviedol to prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý si ho vyžiadal, aby si s prezidentkou vymenili pohľady na aktuálnu krízu a povedali si, aké sú možnosti riešenia,“ priblížila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Poslanci Národnej rady SR v utorok posunuli hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde na štvrtok (15. 12.) o 17.00 h. Prezidentka následne uviedla, že situáciu v parlamente pozorne sleduje. Zdôraznila, že akékoľvek riešenie vládnej krízy má aktuálne v rukách parlament alebo vláda. „Ja som, samozrejme, pripravená realizovať svoje kompetencie, keď na to príde,“ dodala. Slovensko podľa nej potrebuje pokoj, ako aj stabilnú a funkčnú vládu.

Úradnícku vládu považuje prezidentka za krajnú možnosť. Ako zdôvodnila, nie je jednoduché takýmto spôsobom zostaviť odborníkov na krátky čas, keďže úradnícka vláda sa väčšinou zostavuje do predčasných volieb. Zároveň znamená úradnícka vláda podľa nej prebranie politickej zodpovednosti v čase kríz.

12:05 Šeliga pripúšťa rekonštrukciu vlády, dohodu s Tarabom odmieta

oaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) odmieta dohody s Tomášom Tarabom (Život-NS), lídrom Smeru-SD Robertom Ficom alebo poslancami pôsobiacimi v Hlase-SD o podržaní vlády za predčasné voľby. Za prijateľný scenár považuje rekonštrukciu vlády tak, aby SaS nehlasovala za jej pád, teda garantovala poslancov na jej podporu. Neverí, že prezidentka Zuzana Čaputová chce úradnícku vládu.

„Cesta je dohoda na rekonštrukcii vlády so SaS, prípadne prezidentkou a následne pokračovanie vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Štrnásť mesiacov demokratickej vlády je pre Slovensko väčšia hodnota ako akákoľvek osoba na ktoromkoľvek ministerstve. A určite je väčšia hodnota ako dohoda s Ficom, Tarabom a Hlasom na predčasných voľbách v krátkom čase,“ vyhlásil Šeliga na sociálnej sieti.

Ako načrtol, ďalších 14 mesiacov tejto vlády po prípadnej rekonštrukcii by podľa neho znamenalo energetickú pomoc ľuďom, jasný postoj ku korupcii, jasná prozápadná a proeurópska orientácia, odmietanie ruskej propagandy, realizácia plánu obnovy. V predčasných voľbách konaných v máji, ako chce Smer-SD, vidí obrovské riziko, že moc prevezme Fico.

Dohody s Tarabom sú pre Šeligu neprijateľné. „Taraba je ten, ktorý chce pomáhať bielym golierom znížením trestov, oslabiť Úrad špeciálnej prokuratúry a oslabiť všetky bežiace vyšetrovania,“ podotkol.

11:41 SaS: OĽaNO vymenilo boj proti mafii za boj o funkcie

Hnutie OĽaNO vymenilo boj proti mafii za boj o funkcie, tvrdí SaS. Strana citlivo vníma riziko v súvislosti s kupovaním poslancov a dohodami, aby sa vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) udržala pri moci. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Odsun hlasovania o dôvere vláde, ktorá mala v utorok konečne padnúť, sa udial len vďaka hlasom fašistov. Vysvetlením bolo, že chcú spolu s koalíciou rokovať o predčasných voľbách. Igor Matovič s Borisom Kollárom tak v priamom prenose podkopávajú demokraciu na Slovensku,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Hovorí o zákulisných snahách o dohodu na predčasných voľbách s ľuďmi, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS.

„Navyše tu je obava, že kuffovci budú žiadať za podporu vlády zrušenie svojich obvinení. Nedôvera občanov voči tejto vláde je extrémna a hazard, ktorý v tichosti toleruje Eduard Heger, ohrozuje samotnú existenciu právneho štátu. Táto vláda musí padnúť. Až potom máme reálnu šancu na upokojenie,“ dodal Sulík.

Podľa SaS je za čiarou, čo všetko je ochotný spraviť líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič, aby sa udržal na svojej stoličke. „Ponuka Robertovi Ficovi od Igora Matoviča, aby Smer podržal vládu za výmenu na dohode o predčasných voľbách, je prekročením rubikonu. Mlčiaci poslanci, ktorí si kreslili červené čiary, mu k tomu len pomohli,“ doplnil podpredseda strany Branislav Gröhling.

10:32 Krajniak: Naša priorita je, aby vznikla dohoda, ako bude fungovať štát a vláda

Prioritou je, aby vznikla dohoda o tom, akým spôsobom bude fungovať štát a vláda, aby mohla vyplácať energetickú pomoc. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

To sú podľa neho veci, ktoré závisia od politickej dohody v parlamente. „To hovoríme už týždne, skrátenie volebného obdobia napríklad na september, výmenou za to, že bude schválený rozpočet a bude sa môcť vyplácať energetická pomoc, je racionálne a je to v prospech ľudí,“ poznamenal Krajniak. Označil to zároveň za najvyššiu prioritu. K záležitostiam iných politických strán sa Sme rodina podľa neho nebude vyjadrovať. Ako k otázke personálnych výmen pristúpi OĽaNO, je podľa Krajniaka na nich.

UTOROK

13:44 Keď padne vláda, bol by nezmysel sa púšťať do rozpočtu, vyhlásil Kollár

Ak padne vláda, bol by nezmysel sa púšťať do hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii v Národnej rade SR predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár. Body z riadnej schôdze vrátane zákona roka majú nasledovať až po hlasovaní o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

„Keď padne vláda, tak ja si myslím, že je nezmysel teraz sa púšťať do rozpočtu, lebo vám neprejde,“ podotkol Kollár s tým, že by v pléne neprešli ani ďalšie daňové zákony. O vláde sa má hlasovať vo štvrtok (15. 12.) o 17.00 h. Ak poslanci vláde Eduarda Hegera (OĽaNO) vyslovia nedôveru, Kollár avizoval, že následne zvolá grémium, kde sa dohodnú na ďalšom postupe naprieč politickým spektrom. Priblížil, že on bude navrhovať, aby potom už o ostatných bodoch nerokovali a presunuli to až na ďalšiu riadnu schôdzu.

13:30 Kollár: Sme rodina má jasno v postoji pri hlasovaní o dôvere vlády

Sme rodina má jasno v otázke o svojom postoji pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Hnutie vo štvrtok (15. 12.) zahlasuje tak, ako sa patrí na koaličného partnera. Uviedol to predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár v utorok po presunutí hlasovania o páde vlády. „Buď sa dovtedy dohodneme v nejakom širšom spektre politických strán, že sa dohodneme na predčasných voľbách, to je jeden scenár, druhý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, tretí je, že niekto odstúpi z ministerského postu,“ povedal Kollár s tým, že alternatív možných riešení je viacero.

Kollár odmieta, že by pred utorkovým pôvodným termínom hlasovania prišiel s ponukou o jeho posune. „Boli sme pripravení ísť hlasovať. Boli by sme proti pádu vlády,“ uviedol. Vzhľadom na návrh koaličného partnera odsun podporili. Považuje to za legitímne, keďže postup odsúhlasilo aj plénum NR SR. Naznačil, že hlasovanie sa odsunulo aj preto, aby vznikol priestor pre koaličného partnera vysporiadať sa s jednotlivými scenármi riešení. Nechcel však konkretizovať, čo by si mal partner vysporiadať.

Na otázku o najprijateľnejšom scenári odpovedal, že pre Sme rodina je dôležité, aby vládla vláda do konca. Ak však padne, preferuje čo najskorší možný termín predčasných volieb. Kollár naďalej odmieta úradnícku vládu, ktorá neprešla voľbami. Otázne podľa neho je, či by získala takáto vláda dôveru. Uviedol tiež, že sa ešte budú snažiť rozprávať aj s Martinom Borguľom a Jánom Krošlákom, ktorí odišli z klubu Sme rodina a chceli hlasovať za pád vlády. Možná cesta je podľa jeho slov aj dohoda s poslancami okolo Štefana Kuffu. „Môžeme sa baviť s kýmkoľvek,“ podotkol.

Čo sa týka návrhu na zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina, ktorú vetovalo hnutie OĽaNO, ostáva v programe riadnej schôdze. „Zatiaľ to nesťahujeme,“ uviedol Kollár.

13:22 OĽANO: Poslanci dostali 48 hodín na to, aby si rozmysleli položenie vlády

Demokratickí poslanci dostali 48 hodín na to, aby si rozmysleli položenie demokratickej vlády v spolupráci s mafiou. Uviedlo to koaličné hnutie OĽaNO na sociálnej sieti v súvislosti s posunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde.

Občiansko-demokratická platforma hnutia OĽaNO a nezaradení poslanci Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská podporujú presunutie hlasovania a očakávajú rokovania demokratických síl, ktoré zastavia „ďalšiu deštrukciu a rozpad“. Odmietajú, aby sa súčasná politická kríza riešila na úkor skrátenia volebného mandátu. „Predčasné voľby nepovažujeme za riešenie situácie. Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽaNO, ako aj lídra SaS využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády,“ skonštatovali.

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že SaS slúži mafii. „Hlasovanie sme odložili, aby sme celému Slovensku ukázali, že ‚demokrati‘ z SaS a Progresívneho Slovenska sa neštítia kryť to najodpornejšie, čo môže v politike byť – kupovanie poslanca, ktorý sa zrazu zobudí a zistí, že sa mu v noci obrátilo svedomie,“ napísal.

13:15 Kollár dnes povedal, že sa vie rozprávať o téme predčasných volieb. vraví Taraba

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) dnes povedal, že sa vie rozprávať o téme predčasných volieb. Uviedol to dnes poslanec Tomáš Taraba (Život-NS) pre médiá. „Kollár povedal, že termín predčasných volieb si vie predstaviť v septembri,“ tvrdí Taraba. Dodal, že taktiež je kľúčové vedieť, čo sa bude diať na druhý deň po páde vlády. „Ak počúvame od poslancov strany Sloboda a Solidarita (SaS), že nechcú predčasné voľby a povie to aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), tak parlament sa zablokuje do februára budúceho roku,“ skonštatoval predseda strany Život-NS. Ako ďalej uviedol, strana Hlas si mala za svoje podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde od SaS vypýtať hlasy na predčasné voľby.

Ešte pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde by malo plénum podľa Tarabu schváliť jeho novelu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Podobnú novelu zákona do parlamentu predložil aj Boris Kollár. „Jeho návrh má šancu prejsť len vtedy, ak ho podporí hnutie OĽaNO. Ak hnutie do štvrtka povie, že s tým nesúhlasia, budeme hlasovať za pád vlády,“ vysvetlil Taraba.

13:11 Pellegrini: Budeme za pád vlády, aj keby odstúpil Matovič

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Pellegrini považuje presun hlasovania o páde vlády za prejav slabosti a strachu zo strany premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Poslanci Martin Borguľa a Tomáš Taraba vítajú presun hlasovania. „Budeme stále za pád tejto vlády, on je stále predseda najsilnejšej politickej strany, to by ničomu nepomohlo. Máme informácie, že sa môže do štvrtka stať, že odstúpi nielen Igor Matovič, ale aj Roman Mikulec,“ povedal novinárom Pellegrini. Myslí si, že nakoniec možno teatrálne urobí demisiu premiér. „Alebo prídu s tým, že nám začnú ponúkať termín predčasných volieb,“ dodal s tým, že zatiaľ majú informácie o voľbách na začiatku septembra, no preferuje ich aspoň koncom júna.

Borguľa podporil presunutie hlasovania. Je rád, že sa vytvoril priestor na rokovanie. „Vytvoril sa priestor aj na splnenie mojej podmienky a budem čakať, čo sa bude ďalej diať,“ povedal, že rokovanie s premiérom ešte nebolo. Nedostal informácie, že by mohol premiér ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) odvolať. Borguľa chce hlasovať za pád vlády, pokiaľ ostane Mikulec na svojej stoličke.

Taraba vidí v nasledujúcich dvoch dňoch priestor na dohodu na predčasných voľbách. „Pre opozíciu je najlepší jún, padajú hlasy, že koalícia by chcela september,“ povedal novinárom s tým, že neexistuje základný legislatívny rámec na vypísanie predčasných volieb. Návrh novely Ústavy SR z dielne Sme rodina o možnosti skrátiť volebné obdobie podľa neho neprejde, pokiaľ ho nepodporí OĽaNO. „SaS si dala podmienku, že my ako opozícia máme zahlasovať za vyhodenie tej časti, kde ľudia majú v referende možnosť skrátiť si volebné obdobie,“ povedal. Existuje podľa neho šanca dohodnúť sa na predčasných voľbách. „Ak sa dohodneme na termíne predčasných volieb, rozprávajme sa o podobe, v akej vláda dovládne,“ dodal.

12:59 Fico: Stanovisko Smeru je nemenné, všetci poslanci budú hlasovať za pád vlády

Pozícia opozičnej strany Smer-SD k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, všetkých 27 poslancov bude na hlasovaní prítomných a bude hlasovať za koniec vlády. Predseda strany Robert Fico o tom informoval po utorkovom posunutí hlasovania. Odmieta akékoľvek „kšefty a obchody“, najmä s ľuďmi, ako je líder OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že parlament prekvitá politickou korupciou. Jediným demokratickým riešením krízy sú podľa Fica predčasné voľby.

„Vo štvrtok (15. 12.) hlasujeme za pád vlády a urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli predčasné parlamentné voľby, ktoré by mali byť v prvej polovici roka 2023,“ vyhlásil Fico. Obáva sa ďalšieho posúvania hlasovania. Vyzdvihol význam januárového referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie. Matovič mal ponúknuť Smeru, že ak nezahlasuje za pád vlády, je pripravený rokovať o predčasných voľbách v septembri 2023. Fico však „obchodovanie“ so šéfom OĽaNO odmieta.

Fico hovorí o mafiánskych metódach, ktorými vedenie Národnej rady SR riadi parlament. „Ak má takto pokračovať rokovanie, tak budeme svedkami ďalších pokusov o politickú korupciu,“ podotkol. Za politickú korupciu považuje napríklad ponuky na miesta na kandidátke strany. Líder Smeru tiež vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby sa ospravedlnil za narážky v pléne o korupcii v súvislosti s poslancami Smeru. Zdôraznil, že nikto zo Smeru nie je z korupcie podozrivý ani obvinený.

12:51 Sulík: Odsunutím hlasovania by sa mal vytvoriť priestor, aby Matovič odstúpil

Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič (OĽaNO) odstúpil z funkcie. V utorok to povedal poslanec a líder SaS Richard Sulík. SaS by mala podľa neho aj ďalšie pripomienky k prípadnej rekonštrukcii vlády.

Vládu podľa Sulíka opäť podržali fašisti. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za. Sulík tiež deklaroval, že s nikým nebudú vyjednávať ani ho presviedčať. „Musíme niečo urobiť teraz, lebo ak by sme to neurobili, tak vo februári 2024 sa Robert Fico triumfálne vráti, a my to nechceme,“ poznamenal Sulík s tým, že týmto konaním je šanca, že budúca vláda bude poctivo demokratická.

12:15 Taraba a Kuffovci podporili odloženie hlasovania

Za procedurálny návrh Michala Šipoša o odložení hlasovania o nedôvere vláde na štvrtok zahlasovali aj poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. „Opäť raz sa ukázalo, že vládu podržali fašisti,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík po hlasovaní. Taraba pred hlasovaním vyhlásil, že podrží vládu, ak príde návrh na predčasné voľby aj s termínom.

Návrh podporil aj Martin Borguľa a nezaradení poslanci zo strany Za ľudí i Martin Čepček, Katarína Hatráková, Miroslav Kollár, Ján Mičovský a Martin Klus.

Klub Smeru-SD bol proti, rovnako tak poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD a Ján Krošlák, ktorý avizoval podobný postup ako Borguľa. Strana SaS sa zdržala.

https://standard.sk/291606/hlasovanie-o-osude-vlady-sa-presuva-na-stvrtok-za-jeho-odlozenie-hlasovali-aj-borgula-a-taraba/

12:10 Hlasovanie o nedôvere vláde sa presúva na štvrtok o 17:00

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posúva na štvrtok (15. 12.) na 17.00 h. Poslanci Národnej rady (NR) SR o tom rozhodli v utorok napoludnie, keď odsúhlasili procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.

11:45 Poslanci SaS a PS vedia, že za zmenou názoru kľúčového človeka za pád vlády nebude nič iné ako kúpený hlas, uviedol Matovič

Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Progresívne Slovensko (PS) veľmi dobre vedia, že za záhadnou zmenou názoru kľúčového človeka za pád vlády nebude nič iné ako kúpený hlas. Uviedol to predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič na sociálnej sieti. „Napriek tomu sa budú tváriť, že nič nevedia, nevidia, nepočujú. Potrebujú vyhrať a predsa nejaký hlas zabezpečený mafiou im smrdieť nemôže. Je smutné, ako si podlé činy vedia pred sebou prospechársky obhájiť,“ napísal.

Igor Matovič taktiež pripomenul, že SaS a PS sľubovali svojim voličom boj proti korupcii, no v súčasnosti sa podľa neho spikli s najväčšími korupčníkmi v histórii Slovenska proti vláde. „Neverím, že tak niečo podlé dokážu racionálni demokratickí voliči SaS a PS stráviť a odpustiť,“ dodal Matovič.

11:20 Poslanci si dali 30-minútovú prestávku na poradu klubov pred hlasovaním

Procedurálny návrh predniesol predseda klubu OĽANO Michal Šipoš. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera sa malo hlasovať o 11.00 h. Nezaradený poslanec Peter Pellegrini za odsunom vidí snahu koalície pokúsiť sa ešte o dohodu na posunutí hlasovania na iný termín. Šíri sa podľa jeho slov informácia, že koalícia už na to aj pripravila procedurálny návrh.

11:10 Špekuluje sa, že Matovič a Mikulec podajú demisiu a odídu z vlády

Vyplýva to z kuloárnych informácií. Týmto krokom by mohli zabezpečiť, aby poslanci Borguľa a Krošlák nezahlasovali za pád vlády.

https://standard.sk/291477/poslanci-borgula-a-kroslak-vystupuju-z-klubu-sme-rodina-a-budu-hlasovat-za-pad-vlady/

11:02 Matovič ponúkol termín predčasných volieb v septembri. Fico to odmietol

Predseda OĽaNO Igor Matovič ponúkol termín predčasných volieb v septembri. Šéf Smeru Robert Fico to však odmietol. Hlasy Smeru Matovič potreboval, pretože sa nemôže spoľahnúť na poslancov liberálnej platformy OĽaNO okolo Jána Budaja, ktorí odmietajú akúkoľvek dohodu o predčasných voľbách. Pre Štandard to uviedol jeden z poslancov. Fico podľa našich informácií trval na júnovom termíne volieb.  

10:50 Poslanci okolo Čekovského žiadajú od premiéra a Matoviča dohodu s SaS

Poslanci Národnej rady (NR) SR zoskupení v občiansko-demokratickej platforme žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. Tento krok by podľa nich umožnil nájsť novú demokratickú väčšinu na podporu vlády Hegera.

„Po tom, ako koaliční poslanci Martin Borguľa a Ján Krošlák oznámili, že budú hlasovať za pád vlády, ľuďom, ktorým záleží na tejto krajine, neostáva nič iné, iba rokovať a dohodnúť sa,“ napísali poslanci združení okolo Kristiána Čekovského (OĽaNO). Zároveň zopakovali svoju žiadosť, aby sa hlasovanie o nedôvere presunulo na januárovú schôdzu parlamentu. „Namiesto chaosu a odovzdania krajiny do rúk Roberta Fica môžeme vytvoriť čas a priestor na rokovania medzi demokratmi,“ uzavreli.

09:30 Ani Vorobelová nepodporí Hegerovu vládu

Nezaradená poslankyňa bude hlasovať za pád vlády Eduarda Hegera. „Ja sa nemôžem rozhodovať tak, ako si to prajú mienkotvorné médiá a nimi zmanipulovaná verejnosť či riadiť sa podľa predstáv iných. Je pre mňa neprípustné, aby premiér SR Eduard Heger pri obhajobe svojej vlády a práce pred Národnou radou SR vyhlasoval, že jeho vláda je proukrajinská, proeurópska a tak to aj musí ostať. Pre mňa je najdôležitejšie, aby vláda bola v prvom rade proslovenská. Neviem, komu sľuboval vernosť Eduard Heger, ale ja som sľúbila vernosť slovenskému národu a Slovenskej republike, a preto moje rozhodnutie je aj v tomto prípade jednoznačné! Ja nie som vlastizradkyňou, preto slovenský národ nezradím a budem hlasovať ZA Slovensko, pretože pre každého poslanca NR SR musí byť Slovensko a jeho občania vždy na 1. mieste,“ napísala na svojom profile na sociálnej sieti.

Vorobelová sa dostala do NR SR po tom, ako z nej musel odísť šéf ĽSNS Marian Kotleba v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin.

09:07 Pád vlády by mali podporiť Krošlák aj Borguľa

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Krošlák (Sme rodina) bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) tu nikdy nebola a riadi ju líder OĽaNO Igor Matovič. Zároveň avizuje vystúpenie z klubu Sme rodina. Rovnako oznámil odchod z klubu Sme rodina aj Martin Borguľa, ktorý bude hlasovať za pád vlády.

„Dnes nebudem hlasovať za návrat mafie a koniec demokracie, ale za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine,“ napísal Krošlák na sociálnej sieti s tým, že sa rozhodol hlasovať za pád vlády pod taktovkou Matoviča. Krajinu podľa neho riadi nekompetentná skupina ľudí okolo Matoviča, ktorá by mala odísť. „Vzhľadom na to, že moje názory v tomto nie sú totožné s vedením hnutia Sme rodina, ohlasujem vystúpenie z tohto poslaneckého klubu, ktorého členov si vážim a ich prácu a názory rešpektujem,“ dodal Krošlák.

Borguľa sa pred utorkovým hlasovaním o páde vlády rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. Poslanec chce hlasovať za pád vlády, ak minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) neodíde zo svojej stoličky alebo nebude odvolaný. Borguľa tiež na sociálnej sieti napísal, že nikto ho neťahá do iného poslaneckého klubu ani žiaden iný nehľadá.

Po vyjadreniach Krošláka a Borguľu je podľa slov podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽaNO) jasné, že v parlamente je dostatok hlasov na vyslovenie nedôvery vláde. Opätovne preto apeluje na poslancov SaS. „Ak ste boli na začiatku podania návrhu v tom, že ‚vláda nepadne‘, že to bude len ‚otestovanie väčšiny‘, o koho sa vláda opiera, tak po oznámeniach Borguľu a Krošláka máte istotu, že vláda padne, že to žiaden test nebude. Ak táto vláda padne vašimi hlasmi, riskujete, že vám to volič SaS neodpustí,“ uviedol a pripomenul pád vlády Ivety Radičovej. „Ak vám volič SaS neodpustí povalenie vlády pomocou Fica, Pellegriniho, Mazureka, Borguľu a Krošláka, riziko, že pri najbližších voľbách prepadnú stovky tisíc (vašich) hlasov potrebných na vytvorenie prozápadnej, protikorupčnej vlády, bude veľmi vysoké. Nerobte to,“ dodal.