Biden sa stal hitom čínskych sociálnych sietí. Z Pekingu cítiť mierny optimizmus

èínsky prezident Si in-pching americký viceprezident Joe Biden Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) si podáva ruku s Joe Bidenom. Foto: TASR/AP

Hoci vrcholní predstavitelia Číny vrátane prezidenta Si Ťin-pchinga zatiaľ na zvolenie nového amerického prezidenta príliš nereagovali, užívatelia na sociálnych sieťach hromadne vítajú informáciu o úspechu demokratického kandidáta Joea Bidena.

Správy o zvolení Joea Bidena mali na čínskej sociálnej sieti Weibo, podobnej Twitteru, viac ako 730-miliónov pozretí.

„Všetci venujú takú pozornosť americkým prezidentským voľbám, že už ani neviem, kto je primátorom Šanghaja,“ uviedol jeden z užívateľov tejto sociálnej siete.

Dokonalý prejav

Jednou z najsledovanejších udalostí na sociálnych sieťach bol aj Bidenov prejav po oznámení predbežných výsledkov volieb. Mnoho užívateľov slová novozvoleného amerického prezidenta ocenilo.

„Jeho prejav bol dokonalý. Takto by sa mal prezident správať,“ uviedol jeden z užívateľov siete Weibo. Viacerí vyzdvihli jeho dôraz na jednotu krajiny.

Jednou z veľkých výziev, ktorým bude Biden podľa komentárov na čínskych sociálnych sieťach čeliť, je spôsob ako vlastne dostane Trumpa z Bieleho domu.

Čo ak zistíme, že je horší ako Trump?

Okrem podporovateľov Bidena sa na sociálnych sieťach ozvali aj kritické hlasy. „Nevieme, aká bude Bidenova politika voči Číne. Čo ak po roku zistíme, že ešte horší ako Trump?“ zaznelo na Weibo.

Na zvolenie nového amerického prezidenta reagoval aj výskumník na čínskom Ministerstve obchodu Mej Sin-jü. „Je to víťazstvo pre Bidena, nie pre Čínu. Z dlhodobejšej perspektívy je možné, že to nebude ani víťazstvo pre USA,“ povedal Mej.

Štátne médiá sú optimistické

Štátne médiá, ktoré z veľkej miery ovplyvňuje ústredná vláda v Pekingu, taktiež priaznivo reagujú na nového amerického prezidenta. „Je v záujme oboch krajín, aby sa vzájomné vzťahy uvoľnili,“ uviedli oficiálne noviny Komunistickej strany Čína The Global Times.

Štátny denník China Daily taktiež uviedol, že zlepšenie vzťahov začne hlavne v oblasti obchodu. Denníky však neočakávajú, že by sa zjemnila kritika USA voči udalostiach v Hongkongu alebo prevýchovným táborom v Sin-ťiangu.

Opatrnosť

Pozitívne ohlasy na sociálnych médiách a v tlači ale môžu naraziť na plány Joea Bidena. V minulosti totiž navrhol vytvoriť koalíciu krajín, ktoré by izolovali Čínu a prinútili ju zmeniť niektoré zo svojich sporných aktivít.

„Keď sa spojíme s ostatnými demokraciami, naša sila sa zdvojnásobí,“ povedal Biden. Okrem toho demokratický kandidát nedávno skritizoval samotného prezidenta ČĽR Si Ťin-pchinga a označil ho za násilníka, ktorý zatvoril milión Ujgurov do koncentračných táborov.

„Biden by zefektívnil tvrdší prístup voči Číne. Môže sa prikloniť k sofistikovanejšej a koordinovanejšej taktike voči ČĽR,“ podotkol Čcheng Siao-che z Inštitútu medzinárodných vzťahov na univerzite Renmin v Pekingu.


Ďalšie články