Návrh zákona na ochranu manželstiev homosexuálov už odobril celý Kongres

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok definitívne schválila návrh prelomového zákona, ktorý na federálnej úrovni uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Už minulý týždeň návrh schválil Senát, teraz ho musí podpísať americký prezident Joe Biden. Prezident už skôr avizoval, že návrh urýchlene podpíše. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Návrh odobrili kongresmani pomerom hlasov 258:169, pričom na stranu v tejto otázke jednotnej demokratickej väčšiny sa pridalo aj 39 republikánov. „Táto komora (Kongresu) dnes hrdo stojí na strane síl slobody,“ povedala krátko pred hlasovaném dosluhujúca predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Jednotlivé americké štáty vrátane tých, ktoré manželstvá osôb rovnakého pohlavia nepripúšťajú, ich po podpise prezidenta budú musieť uznávať, ak boli uzavreté v americkom štáte, ktorý ich povoľuje. Samotné štáty takéto zväzky ani naďalej legalizovať nemusia.

Zámerom zákona je, aby Najvyšší súd USA nemohol zrušiť platnosť svojho verdiktu z roku 2015. Podľa neho páry rovnakého pohlavia majú ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA.

Najvyšší súd USA, v ktorom dnes majú prevahu konzervatívni sudcovia, v júni zrušil ústavné právo ženy (priznané verdiktom v roku 1973) na interrupciu a rozhodnutie o zákonnosti tohto zákroku ponechal na jednotlivé americké štáty.

Mnoho politikov z demokratickej aj republikánskej strany sa preto obávalo, že podobne by mohol rozhodnúť aj v prípade manželstiev LGBTI osôb. Biden už skôr označil tzv. manželskú rovnosť za jednu zo svojich legislatívnych priorít a prisľúbil, že návrh zákona „urýchlene a hrdo“ podpíše.

Štvrtkové hlasovanie Snemovne reprezentantov bolo potrebné na odobrenie drobných zmien, ktoré do návrhu zapracovali počas svojho hlasovania členovia Senátu.

(tasr, min)


Ďalšie články